FÆRRE ENHETER: Stian Carlsen i Utleiemegleren har færre boliger i porteføljen.

Mangler utleieenheter – leietakere tviholder på leiekontrakten

Desperate studenter leter etter tak over i hodet i et marked med for få utleieboliger og stadig økende leiepriser.

– At færre sier opp leiekontraktene sine gjør boligsituasjonen for nye studenter ekstra utfordrende i år, sier Stian Carlsen, administrerende direktør i Utleiemegleren i en pressemelding.

De sammenligner årets julitall med juni og juli i fjor. Fortsatt øker husleiene markant i de store byene og pressområdene. Leieprisen for alle boligtyper i porteføljen på landsbasis i juli økte med 5,7 prosent sammenliknet med juli 2023. I tillegg til stigende priser merker sier færre leietakere opp kontraktene enn før.

– Leietakere i pressmarkedene tviholder på leiekontraktene sine. Det fører til færre leiligheter i markedet, som får store konsekvenser for dagens unge, spesielt studentene, sier Carlsen.

Redusert etterspørselen i Oslo

Leieprisen i Oslo-porteføljen i juli økte med 6,5 prosent.

– Juli en tradisjonelt meget travel måned for leiemarkedet, med stor etterspørsel som skyldes blant annet nye studenter. I år har vi imidlertid opplevd en noe roligere juli sammenlignet med foregående måneder. Dette skyldes først og fremst færre leiligheter i markedet, sier regiondirektør Siri Anne Bernum Halck.

Hun mener utviklingen kan være et tegn på at prisnivået for utleieboliger i Oslo er blitt så høyt at flere utforske andre alternativer.

– I år blir leietakerne boende fremfor å kjøpe eller leie noe nytt. Dette skaper ytterligere utfordringer i det private leiemarkedet, som preges av stigende priser. Det er fortsatt en del boliger å ta av, men høye priser gjør at flere er villige til å bo trangere og med færre fasiliteter, påpeker hun.

På boliger utenfor ring 3 er det færre henvendelser fra studenter, selv om det er en kort reise med kollektivtransport til studiested.

– Vi oppfordrer studenter som mangler sted å bo til å se utenfor bykjernen og de mest populære områdene. Der er det fortsatt flere rimeligere boliger å velge i, sier Bernum Halck.

Enormt press i Bergen Vest

Leieprisen i Bergen i juli økte med 6,3 prosent.

– For øyeblikket står om lag 3.500 studenter i boligkø. I tillegg er det mye bevegelse i arbeidsmarkedet, som også gjør at mange unge voksne eller tilflyttere er på jakt etter utleiebolig. Dette skaper ubalanse i tilbud og etterspørsel, som igjen fører til et enormt press på boligene vi publiserte i juli. Mange ble leid ut umiddelbart, og flere leietakere strakk seg langt for å få boligen de ønsket. Vanligvis blir det noe roligere etter studentene har kommet seg på plass, men om det skal skje i år må det komme flere utleieboliger ut i markedet, sier, daglig leder Lene Stople Gjendem.

Stor etterspørsel i Stavanger

Leieprisen i Stavanger økte med 8,5 prosent.

– Måneden var preget av god aktivitet og godt oppmøte på visning. Mest populært er studentvennlige boliger i sentrumsnære strøk og i nærhet til universitetet. I tillegg til stor etterspørsel fra studenter, er det også stor etterspørsel fra arbeidere i olje- og energisektoren. De som flytter til Stavanger for å jobbe i den sektoren ønsker gjerne rekkehus eller større boliger, da de gjerne flytter med hele familien. Vi ser likevel at studenter må konkurrere med ansatte i oljen om leieobjekter, sier daglig leder Magnus Stokstad Fjell.

God balanse i Trondheim

Leieprisen i Trondheim økte med 4,4 prosent.

– Samordnet opptak fikk ikke den store effekten vi regnet med, så juli har vært roligere enn forventet. Det viser seg at studentene har vært ute i god tid. Vi ser også at flere eneboliger med mange soverom og større leiligheter ligger ute til leie. De passer like godt til familier som til studentene, sier daglig leder Solveig Hjallen Moan.

De offentlige studentboligene dekker kun 14 prosent av behovet i Trondheim.

– Vi råder derfor studenter som ennå ikke har funnet et sted å bo, til å se utenfor bykjernen og sentrumsnære områder, sier daglig leder Heidi J. Kjensjord.

Hektisk i Asker og Bærum

Leieprisen for alle boligtyper i Asker og Bærum økte med 6,6 prosent i juli.

– Vi har hatt noe mindre utbud av boliger sammenlignet med andre år, men det har vært godt trykk på de vi har hatt ledig. Vi ser fortsatt effekten av lite heldig boligpolitikk, som gjør at det blir færre sekundærboliger i markedet. I tillegg ser vi en trend hvor vi har flere leietakere med solid økonomi – som henger sammen med økte bruktboligpriser, sier regionleder Mats Larsen.

God respons i Drammen

Leieprisen i Drammen økte med 5,2 prosent. Utleiemegleren har god respons på visningene, og de fleste boliger blir leid ut etter kort tid.

– Det virker som mange venter med å kjøpe bolig og heller vil eller må leie, sier daglig leder Eivind Sveen.

Stort behov på Nedre Romerike

Leieprisen i Lillestrøm økte med 5,4 prosent, i en juli måned som har vært roligere enn forventet, og betydelig roligere enn andre julimåneder.

– I hovedsak at det er et mindre utbud av boliger enn tidligere. Behovet for flere utleieboliger er prekært, og vi får generelt mange henvendelser fra boligsøkere. Et lite utbud vises også i form av leieprisene, som fortsetter å øke grunnet stor konkurranse om de få tilgjengelige boligene, sier daglig leder Tom A. Andersen og legger til:

– Fortsatt er det bemerkelsesverdig få henvendelser fra studenter. Med tanke på boligmangelen og prisnivået i Oslo, er det merkelig at ikke flere ser mot de nærliggende områdene utenfor Oslo, poengterer han.

Roligere på Øvre Romerike

Leieprisen økte med 5,5 prosent.

– Juli ble noe roligere enn forventet til tross for fellesferien. En hovedfaktor er lavere utbud av boliger enn før, men likevel har det vært bra interesse på de fleste av de annonserte boligene. Vi har hatt flere henvendelser fra boligsøkere som sliter med å finne en passende bolig innenfor sitt budsjett. Primært er det mangel på tre- og fireroms leiligheter, sier daglig leder Tom Fjalestad på Jessheim.

God interesse i Østfold

Leieprisen i Østfold i juli økte med 4,2 prosent sammenliknet med juli 2023.

– Det ble som forventet noe roligere på grunn av fellesferie, men det har likevel vært bra med oppmøte og god interesse på visninger og annonserte boliger. Fortsatt er det sentrale toroms med god standard som tiltrekker seg flest interessenter. Frem til fellesferien var det svært hektisk og vi forventer at det utover høsten blir høy aktivitet i markedet, sier daglig leder Helge Hanch-Hansen.

Forventer stor aktivitet i Vestfold

Leieprisen i Vestfold og Grenland økte med 7,6 prosent.

– Prisene har økt jevnt den seneste tiden. Vestfold og Grenland har økt tilflytning fra både innland og utland, samtidig er det vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet. Det fører til at flere leier fremfor å kjøpe, sier daglig leder Karsten Olsen.

Powered by Labrador CMS