Magasin
STOLT: Porteføljeforvalter Andreas Henriksen Lerø er stolte over rehabiliteringen av Grev Wedels Plass 9.
Foto: Storebrand Eiendom/Dag Ermesjø
Storebrand-prosjekt i Kvadraturen: 900 tonn bygningsmaterialer ble brukt på nytt
Storebrand Eiendoms oppgradering av Grev Wedels Plass 9 klarte å få til ombruk av over 900 tonn bygningsmaterialer.
Miljø og energieffektivitet har vært i fokus hos Storebrand Eiendom i flere år, og denne høsten lyktes fondet Storebrand Eiendomsfond Norge å øke fra 92 til 94 poeng i bransjeundersøkelsen GRESB (Global Sustainability Benchmark for Real Assets), som samler inn og analyserer data om miljømessige, sosiale og eierstyrte forhold i eiendomsselskaper. Dermed har fondet levert en formidabel forbedring siden det for syv år siden hadde under 50 poeng. I år ble fondet belønnet med utmerkelsen Global Sector Leader, etter en førsteplass blant over 300 porteføljer over hele verden med tilsvarende sammensetning (diversifisert, ikke-notert).
– For oss i Storebrand er dette en viktig sekundering om hvordan vi lykkes med arbeidet vårt. Det er skjerpende i seg selv at uavhengige tredjeparter ser oss i kortene, sier Unn Hofstad, nordisk leder for bærekraft i Storebrand Eiendom.
Forbedrer eksisterende bygg
En av grunnene til at Storebrand-fondet har hatt så positiv utvikling, er et stort fokus på ombruk og rehabilitering av bygg fremfor å bygge nytt.
– Hvis vi bare bygger nytt, så går vi i fella, sier porteføljeforvalter Andreas Henriksen Lerø.
Han forteller at Storebrand Eiendom har høy bevissthet om å hele tiden ønske å forbedre byggene de eier.
– Det er kanskje det viktigste. Vi må ikke alltid ha de nyeste byggene med den høyeste energistandarden, men vi ønsker å utvikle porteføljen og hvert enkelt bygg i riktig retning. Hvis vi ser på energikarakterskalaen, så kan det være mer bærekraftig å løfte et G-bygg til C-standard enn å kjøpe eller bygge et nytt A-bygg eller løfte et bygg fra B til A, sier Henriksen Lerø.
Får betalt over tid
De nyeste og mest energieffektive byggene får energiklasse A, mens eldre bygg, som bruker mer energi, rangeres helt ned til karakter G. Storebrand Eiendom har oppgradert Grev Wedels Plass 9 til energiklasse B etter en omfattende rehabilitering. Bygget bruker i dag 60 prosent mindre energi enn det gjorde før rehabiliteringen, og det er klassifisert som et BREEAM Excellent-bygg.
– Det har vært høyt bærekraftsfokus på det bygget. Det er ikke gratis å drive med bærekraftsarbeid, men vi håper å få det igjen i form av økte leieinntekter over tid. Det er lettere å regne hjem sånne prosjekter i Oslo sentrum, sier Henriksen Lerø.
Storebrand Eiendom har lyktes med mye ombruk i de rehabiliterte lokalene i Grev Wedels plass 9. Porselen, marmor, teglstein og glass fra bygningen ble tatt vare på og brukt på nytt ved hjelp av godt arkitektarbied. Store deler av innredningen ble demontert og videresolgt for gjenbruk i andre byggeprosjekter. Dessuten ble over 30 toaletter fraktet fra Filipstad Brygge for å leve videre på Grev Wedels plass.
Andre ting som er ombrukt er:
• 100 dører
• Ca. 2,5 km med varmerør.
• 600 radiatorer
• 1,5 km med sprinkelrør
• Ca. 7 km med kabelbroer
I tillegg er det installert 645 tonn ombrukbare materialer som egner seg for demontering og ombruk ved neste rehabilitering av bygget. Eksempelvis 7,2 kilometer med ventilasjonskanaler og 40 tonn nye bærekonstruksjoner.
900 tonn
Totalt ble over 900 tonn bygningsmaterialer ombrukt, mens prosjektet for øvrig hadde en sorteringsgrad på 95 prosent. 80 tonn er solgt eller gitt til andre prosjekter.
– Vi har også hatt et eget knuseverk i kjelleren for å resirkulere tegl og porselen til bruk i nye terrazzo-gulv. Det er ganske tøft, sier Henriksen Lerø.
Grev Wedels plass 9 har etter rehabiliteringen fått moderne, lyse og arealeffektive lokaler med høy miljøprofil. Innovasjon Norge flyttet inn som første leietaker i januar 2023 og får også følge av Geodata. Henriksen Lerø påpeker at både private og offentlige aktører har et betydelig ansvar for å ta vare på eksisterende bygg.
– Hvis vi skal være i nærheten av å klare 1,5-gradersmålet så må eiendomssektoren bidra. Da må både vi og andre aktører ta tak i gamle bygg og sørge for at miljøstandarden bedres, sier Storebrand-forvalteren Andreas Henriksen Lerø.
Tøffere regler
Eiendomsselskapene må forholde seg til stadig strengere reguleringer når det gjelder miljø. EU-taksonomien stiller krav til 70 prosent av avfall til ombruk og materialgjenvinning. Storebrand Eiendom oppnådde 85 prosent for Grev Wedels plass, målt i vekt. Bransjesnittet for avfall til deponi er 23 prosent, mens Storebrand klarte 0,02 % avfall til deponi. I TEK er det krav til sorteringsgrad på 70 prosent, med et bransjesnitt på 75 prosent. Storebrand Eiendom klarte nesten 95 prosent sorteringsgrad for eiendommen i Kvadraturen. Andreas Henriksen Lerø forteller at Storebrand har fått en svært høy bevissthet om at de hele tiden vil forbedre byggene sine.