Portrettet

LANG FARTSTID: Knut Løken begynte i Linstow i 2010 og tok over som sjef nå i år.

Portrettet: Skal vokse innenfor både stedsutvikling og helse

Knut Løken har kjørt taxi, og trent på beryktede Haralds Gym i Oslo. Nå gir han full gass som administrerende direktør i Linstow.

Publisert

I et ironisk strålende solskinn ankommer vi området på Adamstuen i Oslo som går under navnet «Idioten». Den lite flatterende betegnelsen har sitt opphav i at det ble drevet en anstalt for «åndelig abnorme børn» der. Vi vet jo alle hvilke fremskritt som har skjedd i diagnostisering og behandling av barn med ulike avvikende tilstander, for eksempel ADHD, men tidlig på 1900-tallet var det ikke store avviket til før du ble plassert på denne anstalten, og av andre barn i nabolaget ble stemplet som idiot. Du var faktisk i faresonen hvis du var venstrehendt, eller keivhendt, som det ble kalt den gangen – uansett; idiot var du.

To år i forsvaret

Vi går inn hovedinngangen i et bygg som tidligere var en del av den gamle Veterinærhøgskolen, går opp i fjerde etasje, og møter administrerende direktør Knut Løken i Linstow. Han hilser med høyre hånd, men er venstrehendt.

– Den eneste utfordringen jeg har hatt med å være venstrehendt, var da jeg skrev med penn på skolen, og blekket ble smurt litt utover papiret, smiler Løken.

Han vokste opp i Heggedal i Asker med en mor som var lærer og en far som var økonomisjef og senere administrerende direktør i Aktietrykkeriet.

– Jeg hadde en fin og helt vanlig oppvekst på bygda, hvor det var en god blanding av akademikere og det som tidligere ble kalt arbeidermiljø. Jeg fikk kanskje økonomifaget litt gjennom faren min, men i ungdomsårene hadde jeg en idé om å bli ingeniør via Forsvaret, kanskje flymekaniker.

Det endte likevel med siviløkonomstudiet på BI, men først var han to år i Forsvaret, nærmere bestemt Stormlinjen på Befalsskolen for Kavaleriet og pliktåret på Rena. 

Living the brand

Vi sitter i et stort møterom i nyoppussede lokaler, som Linstow flyttet til etter kjøpet av 15 mål tomt og en bygningsmasse på litt over 30.000 kvadratmeter. Selskapet vant kampen om den gamle Veterinærhøgskolen, og er i gang med et planleggingen av et stort byutviklingsprosjekt på det fraflyttede området. Linstow eier en fjerdedel av hele Veterinærtomten, mens Oslo kommune har resten.

– Det var veldig fint å flytte hit, og ekstra morsomt siden det er vårt eget prosjekt. Dette er «living the brand» – her kan vi ikke klage til gårdeier. Alle er happy med å være her, og det er mer sentralt som kontorområde enn mange tenker, selv om det ikke er et typisk kontorområde.

I kontorlokalet vi befinner oss, var det tidligere mest cellekontorer. I tillegg var det mange sjakter, blant annet til lufting, på grunn av laboratorievirksomhet i etasjene under. Nå har lokalene fått et nytt og tidsriktig preg.

– Da kontorene skulle renoveres, hadde vi et klart krav om mest mulig ombruk og gjenbruk. Vi beholdt i stor grad selve konstruksjonen og det tekniske anlegget slik det var, og gjenbrukte blant annet radiatorer, kontorfronter, dører og himlinger som var i bygget. I tillegg valgte vi å gjenbruke mye av møblene fra vårt tidligere kontor. Dette har redusert klimaavtrykket betraktelig.

ØKONOMIFAGET: Knut Løken tror han fikk litt av økonomifaget gjennom sin far, som var økonomisjef og senere administrerende direktør i Aktietrykkeriet.

– Dette bygget er blitt veldig bra, ikke minst med Kiwi-butikk og Evo treningssenter – det bidrar positivt til lokalområdet. Snart åpner vi også bar og restaurant her. Det får navnet Jubel, og blir et nabolagskonsept med mat og vin.

Samarbeider med kommunen

Linstow samarbeider nært med Oslo kommune om utviklingen av området, og i fjor høst utlyste de et parallelloppdrag for å utvikle området til en inkluderende og mangfoldig del av byen. Grepene fra de tre arkitektselskapene har vært utstilt på den gamle Veterinærhøgskolen. Mye skal bevares, andre bygg skal endres på, mens noe skal rives.

– Vi har hatt et veldig bra samarbeid med kommunen så langt. Det blir et mye bedre resultat av å gjøre ting sammen, enn hver for oss.

Hvordan blir fremdriften her?

KNUT LØKEN

  • Født i 1977, oppvokst i Heggedal i Asker

  • Administrerende direktør Linstow

  • Har vært ansatt i selskapet siden 2010 med ansvar for investeringer og forretningsutvikling, og ble i 2020 viseadministrerende direktør. Overtok som administrerende direktør i 2024

  • ABG Sundal Collier, Partner – Investment Banking Real Estate (2002-2010)

  • Utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI i 2002

– Vi håper at området er ferdig regulert i 2030, og så blir det fort 2040 før det er ferdig, svarer han.

Løken tror han har fått med høy arbeidsmoral hjemmefra. Han har jobbet ved siden av skolen helt fra tidlig i tenårene, først på Aktietrykkeriet, hvor faren hadde sin arbeidsplass. Han hadde også sommerjobb på Cramo, hvor han malte og reparerte brakker som ble leid ut. Senere ble det deltidsjobb i klesbutikken Bertoni på Sandvika Storsenter.

– Det ble mye klær og lite penger fra den jobben, derfor byttet jeg til Asker og Bærum Taxi. Dette var mens jeg studerte på BI, og en kamerat av meg gikk på Norges Markedshøyskole. Vi kjørte taxi annenhver helg, og så trente vi på Haralds Gym i Oslo, forteller han.

For dem som ikke kjenner Haralds Gym, var dette kjent som treningsstudioet for de aller tøffeste gutta, og det eksisterer fortsatt i Hausmanns gate 6, som nå er i Propcaps eie.

– Jeg trente mye styrke, og dette var det beste stedet.

Styrke er det han har trent mest opp gjennom årene, selv om han etter eget utsagn nok har bedre forutsetninger for å løpe, og nå trener Løken på Evo et par etasjer under hovedkontoret til Linstow.

Linstows rike historie

Historien om Linstow startet i 1990, da Sparebank Nor etablerte selskapet for å ivareta og utvikle de mange eiendommene banken hadde overtatt i kjølvannet av finanskrisen på slutten av 1980-tallet. Gjennom 1990-årene kjøpte og utviklet Linstow en rekke signalbygg og utviklingsprosjekter, hvorav det mest kjente er Aker Brygge. Samtidig startet selskapets satsing i Baltikum med å kjøpe hoteller i Riga og Vilnius.

FELLESNEVNEREN: – By- og stedsutvikling er fellesnevneren for alt vi gjør i Linstow, sier Løken.

I 1998 fusjonerte Linstow og det børsnoterte Nydalens Compagnie, og Linstow ASA ble Norges nest største børsnoterte eiendomsselskap. Selskapet utvidet også sin satsing i Baltikum ved å kjøpe og utvikle en rekke kjøpesentre. Året etter ble selskapet oppkjøpt av Awilhelmsen AS, og tatt av børs.

De neste tiårene ekspanderte virksomheten kraftig med flere sentrale utviklingsprosjekter, deriblant Posthuskvartalet. I samarbeid med Entra og Bane Nor har selskapet også stått bak en stor del av utviklingen av Bjørvika, inkludert Barcode-rekken og det spektakulære boligprosjektet Vannkunsten, gjennom Oslo S Utvikling AS (OSU).

Parallelt med transformasjonen i Bjørvika solgte Linstow eiendommene på Aker Brygge til Norwegian Property, og styrket satsingen ytterligere i Baltikum. I 2021 styrket Linstow posisjonen i OSU og står nå som 50-50 eier sammen med Entra.

By- og stedsutvikling

Hva blir viktig for Linstow fremover, i tillegg til gamle Veterinærhøgskolen?

– By- og stedsutvikling er fellesnevneren for alt vi gjør. Vi liker litt vanskelige og komplekse prosjekter, slik at vi kan utvikle områder hvor folk har lyst til å bo, jobbe og møtes. De siste årene har vi også gjennomført mange helserelaterte prosjekter. Vi har som ambisjon å bidra til økt livskvalitet og bedre folkehelse, svarer han.

Selskapet utvikler og forvalter helsebygg som samler offentlige og private helserelaterte aktiviteter. Et eksempel på dette er Romerike Helsebygg, som har er areal på 31.500 kvadratmeter. Bygget er skreddersydd for behovene til helsebedrifter – fra kontorer og fellesarealer til parkering og selve plasseringen av bygget. Siden åpningen har det etablert seg et bredt, tverrfaglig miljø med samarbeid på tvers. Både offentlige og private leietakere tilbyr det meste av tjenester innenfor helse. Det finnes også mange relaterte tjenester som apotek, NAV og optiker. Romerike Helsebygg ligger sentralt plassert i Lillestrøm, rett ved bussterminalen og jernbanestasjonen.

– Vi har også et femårig forsknings- og innovasjonsprosjekt, Building Health, sammen med Sintef. Vi prøver å finne ut hva som faktisk bidrar til helsefremmede adferd. Kunnskapen tar vi med oss inn i by- og stedsutviklingsprosjektene våre, blant annet her på Adamstuen.

Ansetter mange

Geografisk er eiendomsporteføljen til Linstow fordelt ca. 50/50 på Norge og Baltikum.

– Vi har vært i Baltikum siden 90-tallet, og da jeg begynte her rett etter finanskrisen, var det veldig krevende. Vi har langsiktig tro på Baltikum, men det er klart at svingningene der er større enn i Norge. For eksempel var covid mye tøffere der, ettersom det ikke var i nærheten av like gode offentlige støtteordninger som i Norge. Nå ser vi imidlertid at renten ikke slår så ille ut i Baltikum som i Norge siden yieldene er høyere der.

– Vi er heldige som har en sunn balanse og sterke, langsiktige eiere, slik at vi kan benytte oss av mulighetene i markedet til å vokse innenfor både stedsutvikling og helse.

– Vi bruker også mye tid på organisasjonen nå, og ansetter mange. Vi er veldig aktive om dagen, sier Løken. 

Allsidig person

Etter siviløkonomstudiet på BI fikk Løken jobb i ABG Sundal Collier. Først jobbet han litt bredt med flere bransjer, men etter hvert havnet han over på eiendom.

– Det var litt tilfeldig, men etter hvert syntes jeg det var veldig moro, sier han.

Løken synes også det er gøy å nerde, og kan derfor bruke mye tid på forskjellige ting, for eksempel å lese seg opp på temaet hjemmekino. Han liker også å lage mat, og kan bruke mye tid på det. I tillegg kommer blant annet dykkerlappen, fotointeresse og treningsiver – ikke bare styrke.

– Jeg er en ganske allsidig person, og løper og sykler litt og kjører alpint i Hemsedal. Jeg driver også litt med randonee sammen med kompiser, deriblant en som har flyttet til Ålesund. Minst én gang i året er vi i Sunnmørsalpene, og det var toppen Slogen som var min første randonee-tur. Det var en røff start, men samtidig en fantastisk naturopplevelse.

– I alpint klarte jeg topp fem plassering på Strava (app for trening, red. anm.) segmentet i Svartløypa i Hemsedal. Jeg kunne kanskje klart å forbedre tiden, men nå har jeg mest fokus på å bli bedre teknisk på ski enn å kjøre fortest mulig.

11 raske

Hva var din første jobb?

– På Aktietrykkeriet, hvor faren min jobbet.

Hva hører du på?

– Mye forskjellig, deriblant elektronisk musikk og den musikken jeg vokste opp med på ungdomsskolen. Den gangen gikk det mye i gangster rap, og det morsomme er at sønnen min på 13 år hører på det samme nå.

Hva leser du?

– Jeg har lest mye Jo Nesbø, Tom Clancy og sånn, men jeg er blitt litt lei, derfor går det mye i faglitteratur. Jeg liker å lære noe nytt, enten det er vin eller matlaging. Jeg leser også en del faglitteratur om strategi og ledelse, og liker spesielt godt klassikeren «Good to Great».

Hvor dypt stikker vininteressen?

– Jeg har vært på nippet til å melde meg på vinkelnerkurs, men har ikke funnet tid til det ennå. Jeg er nok blitt inspirert av kompiser med interesse for vin, spesielt en som skriver om vin. Jeg har vært med ham på reiser til Piemonte og Burgund, og siden jeg har drevet litt med foto, leverte jeg bildene til disse artiklene.

Hva er favorittvinen din?

– Jeg er mest glad i rødvin; burgund og barolo.

Hva irriterer deg?

– Jeg lar meg ikke irritere så dypt, men i trafikken kan jeg bli irritert av folk som ikke bruker blinklys eller ligger i venstrefilen uten grunn.

Hva blir du i godt humør av?

– Mye forskjellig. Det kan være en fin dag på ski tidlig på morgenen med puddersnø eller perfekt preppet «cord fløyel», eller en god flaske vin på en vanlig hverdag.

Din beste matopplevelse?

– Det er vanskelig å trekke frem én, men Palace Grill er et kult sted. Veldig nedpå laid back, og så høy kvalitet. Det er altfor lenge siden jeg var der. Ellers er det skikkelig godt med bare sjøkreps på grillen hjemme.

Hva er ditt favorittreisemål?

– Det er to ender av skalaen – Sør-Italia og randonne-turer i Sunnmørsalpene.

Hva er det med Italia?

– Det er veldig fint der. Og så er det kombinasjonen av mat og vin. Det er litt laid back der, og jeg synes italienere er litt kule.

Du liker det som er litt laid back, men har samtidig mange jern i ilden?

– Jeg er nok litt mangefasettert. Jeg kan også slappe av, og er sjelden rastløs.

Powered by Labrador CMS