Juss:

TRYLLET VEKK PENGENE: Oppgjøret etter salget av fire leiligheter i dette bygget ble sendt rett til utlandet. Nå må selgeren forklare seg i Oslo tingrett. Foto: Google Street

Kan få flere års fengsel etter å ha solgt leiligheter for å komme unna skattekrav

Da et større skattekrav kom i posten, ble leilighetene raskt solgt og pengene sendt til utlandet. Nå venter rettssak.

Publisert Sist oppdatert

I januar 2015 er det visning på en leilighet i Motzfeldts gate i Oslo. Leiligheten er beliggende i sjette etasje, har ett soverom og er priset til 2,2 millioner kroner. Eieren har hatt leiligheten siden 2008 og betalte den gang 1,83 millioner kroner.

Allerede dagen etter siste visning er budrunden i gang, og budgiveren får tilslaget etter å ha lagt inn et bud på 2,41 millioner kroner. I mars overtar kjøperen leiligheten, og selger mottar oppgjøret.

Selger gjør deretter opp restlånet til banken og sitter igjen med 1,23 millioner kroner på konto. Samme dag overføres beløpet til en konto i utlandet.

Den samme øvelsen blir gjort med to andre leiligheter i det samme bygget. For selgeren har opp gjennom årene kjøpt flere leiligheter i sameiet, og alle selges i februar/mars 2015. De tre leilighetene selges til sammen for 8,5 millioner kroner, hvor selger sitter igjen med 4,8 millioner kroner etter at lån og andre utgifter er gjort opp. Hele beløpet sendes til utlandet.

Alarmen går

Litt senere går alarmen hos Skatteetaten. De sendte i oktober 2014 ut et større skattekrav til eieren av leilighetene. Kravet var på 3,48 millioner kroner etter endring av ligning. Da etaten i 2015 forsøker å drive inn kravet, ser saksbehandleren at skyldneren står uten verdier. Alle bankkontoene er tomme og det finnes ingen eiendommer å ta pant i. 

En rask sjekk viser at skyldneren tidligere har sittet med millioner på konto og flere eiendommer. Men nå er altså alt borte, og skattekravet møter veggen med konklusjonen "intet til utlegg".

- Grovt

«Overtredelsen anses som grov, særlig på grunn av at den innehar en betydelig svekkelse av fordringshavers utsikt til å få dekning».

Slik innledes det i en tiltalebeslutning tatt ut av Oslo statsadvokatembeter i juni i år, signert statsadvokat Johan Strand Moldestad. Skatteetaten valgte altså å anmelde saken, og ni år etter at leilighetene ble solgt må den skatteskye mannen møte i retten.

«Ved å gjennomføre overføringene (…) ble han insolvent og dermed ute av stand til å betale det varslede skattekravet på NOK 3.447.076. Overføringene av nettoprovenyet hindret videre norske myndigheter i å tvangsinndrive kravet», heter det videre i tiltalen.

Kona også på tiltalebenken

Også mannens kone er tiltalt, da hun stod som eier av en fjerde leilighet i det samme bygget i Motzfeldts gate. Kvinnen gjorde samme øvelse som ektemannen da hun fikk et skattekrav på 2,8 millioner kroner. Leiligheten hennes ble solgt for 2,5 millioner kroner. Nettoen på 1,4 millioner kroner ble overført til mannen, som så ekspederte pengene videre til utlandet.

I henhold til Lovdata har grov formuesforringelse en strafferamme inntil seks år. Ved avgjørelsen av om formuesforringelsen er grov skal det særlig legges vekt på om den innebærer en betydelig svekkelse av fordringshavernes utsikt til å få dekning, om den var planlagt og om den gjaldt et betydelig beløp.

Rettssak i desember

Ekteparet må møte i retten rett før jul i år. Det er satt av to dager til rettssaken, hvor de to representeres av advokatene Øystein Ola Storrvik og Inam Ghous Ali fra advokatfirmaet Storrvik. Påtalemyndighetene stiller med politiadvokat Martin Hauger.

Powered by Labrador CMS