Denne artikkelen stod på trykk i Estate Magasin nr. 2 2021
Annonse
Det er lite som skjer på en bortimot folketom Karl Johans gate en koronanedstengt formiddag i mars, men så kommer det to ridende politiryttere, ja attpåtil til hest, i sakte fart, før plutselig Christian Ringes smetter forbi.
Annonse
Vi er usikre på om Ringes enset hverken hestene eller oss, men nå er vi i alle fall på vei inn i den fasjonable hotellbygningen som hans Eiendomsspar eier like ved Stortinget.
Pusser opp
Annonse
På grunn av oppussingsarbeider er Grand Hotel stengt denne dagen, og inne i lobbyen står hotelldirektør Toril Flåskjer og tar i mot oss som om vi hadde vunnet Nobels fredspris.
– Vi gleder oss enormt til hotellet igjen skal syde av gjester og ansatte. Normalt er ca. 70 prosent av gjestene våre på sommeren utenlandske turister, men i år som i fjor blir det nok mest nordmenn. I fjor sommer har vi blant annet mye familiepakker, og det er veldig gøy å se så mange barn på hotellet, sier Flåskjer.
Et landemerke
Da hun i 2019 fulgte den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed til Nobelsuiten i forbindelse med fredsprisutdelingen, poengterte han at det ikke bygges slike landemerker lenger. Og det har han selvsagt helt rett i.
Gand Hotel åpnet dørene helt tilbake til 1874, som var hele 44 år før spanskesyken brøt ut i Norge. Den gangen var Karl Johans gate nærmest på landet å regne, men bakeren og konditoren Julius Fritzner lot seg ikke stoppe. Han åpnet både hotell og Grand café på samme adresse.
«…ligeoverfor Storthingsbygningen og Eidsvoldspladsen, tillader jeg mig at anbefale til det ærede Publikums Søgning, idet mine Bestræbelser altid skulle gaa ud paa ved en omhyggelig og reel Behandling at tilfredsstille Gjæsternes Fordringer,» fremgikk det av en annonsene, som ble trykket på Aftenpostens førsteside.
Kulturinstitusjonen Grand Café
Grand Café ble raskt en kulturinstitusjon i hovedstaden, og stamsted for størrelser som Henrik Ibsen, Edvard Munch, Roald Amundsen, Knut Hamsun, Gustav Vigeland og Fridtjof Nansen. Fra 1891 og 9 år fremover var Henrik Ibsen innom 2 ganger daglig, i sin faste armstol reservert for Dr. Ibsen.
Edvard Munch var også blant stamgjestene på Grand Café. I perioder hadde han visse utfordringer med regningene sine, og én gang skal Munch ha tilbudt en servitør å få «Syk pike» i bytte mot 100 biffer. Servitøren takket nei, til det som jo kunne ha blitt en sykt god handel.
Private kunstverk
Etter ombygging og utvidelser i flere omganger, fikk bygningen sitt nåværende utseende 1913 – fremdeles før spanskesyken. I dag fremstår hotellet som nyoppusset, samtidig som det er utsmykket med en rekke kunstverk fra Christian Ringnes sin private samling.
– Christian Ringnes er en fantastisk gårdeier, og vi er veldig glade i ham, sier Flåskjer.
Palmen restaurant åpnet dørene i 1913, og på den ene veggen henger det nå et gigantisk verk av norske Vanessa Baird. I taket henger den enorme venetianske lysekronen Ca’ Rezzonico, laget at den walisiske kunstneren Cerith Wyn Evans. Lysekronen har nettopp vært pusset – et møysommelig arbeid som må gjøres med jevne mellomrom for at både kronen og hotellet skal skinne.
Hall of fame
Innenfor Palmen ligger «Hall of fame», hvor det henger signerte bilder av flere celebriteter, som har overnattet på hotellet. Michael Jackson, Kiss, Obama, Dalai Lama, Chuck Norris, Muhammad Ali, Oprah Winfrey, Tom Cruise, Rolling Stones og Dronning Elisabeth er noen av signaturene som henger der nå.
– Det er så mange, derfor roterer vi litt på utstillingen, forteller Flåskjer.
Celebritetene kan ha sine krav, som ofte føres opp på en liste som kalles rider. En kjent sangerinne måtte eksempel ha Fiji-vann i luftfukteren på rommet, for det var bra for stemmene hennes. Det måtte Grand til Sverige for å finne.
Madonna ville kjøpe lysekrone
Det går mye i sunn mat og drikke på dagens raidere, og mange vil også ha matter for meditasjon. Det sistnevnte var det eneste asketen Dalai Lama ba om, da han var gjest i anledning fredsprisen i 1989. Da Dalai Lama sjekket ut av Nobelsuiten, hadde han for øvrig redd opp senga og vasket rommet.
På den andre siden av ydmykhetsskalaen finner vi Madonna, som lurte på om hotellbetjeningen kunne skru av rådhusklokka, for den forstyrret henne sånn. Hun lurte også på om hun kunne få kjøpe lysekronen i bankettsalen – altså ikke Ringnes sin lysekrone i Palmen, men dog.
Har vunnet flere priser
Hotellbransjen har vært hardt rammet av koronarestriksjoner etter nedstengningen i mars i fjor, noe som også har fått konsekvenser for etterspørselen på Grand Hotel.
– Det har endret måten vi jobber på. Samtidig er det også positive ting å ta med seg. De ansatte på Grand Hotel Oslo har tilpasset seg situasjonen på en utmerket måte, håndtert nye og endrede restriksjoner fortløpende og gjort en stor jobb for å fortsette å yte den aller beste servicen, sier Flåskjer.
På toppen av dette har de fullført renoveringen av Tårnsuiten og Nobelsuiten, samt vunnet to priser under World Travel Awards. I tillegg er Nobelsuiten blitt kortlistet i kategorien «suite» på fjorårets Ahead-prisutdeling ved siden av Rosewood og Nobu.
– Det er helt fantastisk, og jeg vil si at vi er godt rustet når hverdagen kommer tilbake igjen, smiler hun.
Gleder seg til normalisering
Hvordan ser du på utsiktene fremover?
– Det er vanskelig å spå noe i den vekslende og usikre situasjonen samfunnet står i. Mye avhenger av vaksinering og smittetrykk, og så får vi håpe dette arbeidet går fremover, at grensene etter hvert åpnes igjen og at etterspørselen tar seg opp. Vi skal gjøre vårt ytterste for å tilpasse oss situasjonen hele veien, og vi gleder oss selvsagt enormt mye til samfunnet åpner og ting begynner å normalisere seg, svarer hun.
Tror på pakkeløsninger
Grand Hotel er en del av børsnoterte Scandic Hotel Group, derfor kan hun ikke si noe om forventet belegg i sommer ut fra bestillingene som er kommet inn.
– I de periodene det har vært lettet på restriksjonene, har vi sett av gjestene reiser på fritiden og er ute etter opplevelser. Vi har stor tro på ulike pakkeløsninger som familiepakker, staycation og spapakker. Vi gleder oss stort til å ønske gjestene våre velkommen, og skal stå på for å yte den aller beste servicen, sier hun om hotellet, som har hele 54 suiter.
Prisen for Penthousesuiten på toppen ligger på 35.000 kroner per døgn, mens tilsvarende pris for Nobelsuiten og Tårnsuiten er 15.000 kroner.
Åpnet kort tid før pandemien
Fra Grand Hotel tar vi Karl Johans gate ned mot Oslo S og videre til Petter Stordalens Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Hotellet åpnet i august 2019, og fikk dermed bare noen måneders drift før Norge ble stengt ned. Sommeren 2020 er den eneste hotellet har hatt gjester, og det var primært norske besøkende. Det blir det etter alt og dømme i år også.
– Det kan selvsagt oppleves som frustrerende å drive hotell i disse tider, men vi er ikke alene om dette. Vi aksepterer situasjonen som den er, og planlegger for fremtiden, sier hotelldirektør Robert Holan.
Vil forme den nye normalen
Han tror det vil ta litt tid før vi ser en normal sommer med både norske og utenlandske turister.
– Vi tror markedet kommer tilbake for både corporate og fritid. 2022 blir neppe på 2019-nivå, men da vil vi begynne å nærme oss. Vi som driver hotell, må uansett være klar over at det som gjorde oss suksessrike i går, ikke gir oss suksess i morgen. Vi må tenke nytt, blant annet innen tjenester og service som vi tilbyr, samt hva slags typer gjester vi ønsker å tiltrekke oss. Vi må rett og slett være med å forme den nye normalen, sier Holan.
Flere har oppdaget hotellet i Exit
Det er uansett ingen tvil om at det blir høy etterspørsel etter hotellets penthouse suite, som er beliggende nærmest Barcode-rekken og med en tilhørende spektakulær takterrasse. Der ble det filmet flere scener i sesong 2 av NRK-serien Exit.
– Vi har fått flere bestillinger som følge av eksponeringen i Exit. Nå ønsker vi jo ikke å bli assosiert med rollefigurene i serien, men samtidig er det veldig gøy at folk har fått med seg at vi har et veldig fint hotell, sier Holan.
Suiten koster 15.000 kroner per natt, altså samme pris som Nobelsuiten, men det er terrassen kundene først og fremst betaler for.
– Vi sier til folk at vi stiller med bobler, men ikke noe mer, smiler Holan.