SAMMENLIGNER MED BANKKRISEN: – Vi må tilbake til bankkrisen på tidlig 90-tall for å finne tilsvarende svake tall for nyboligmarkedet i Norge. Den store befolkningsveksten nå forsterker boligkrisen, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene.

Aldri målt svakere boligbygging

Nedgangen i nyboligmarkedet fortsatte i 2023 fra et svakt nivå i 2022. - 2023 har vært et kriseår for boligbyggingen og bransjen, fastslår Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene.

Publisert Sist oppdatert

– Vi må tilbake til bankkrisen på tidlig 90-tall for å finne tilsvarende svake tall for nyboligmarkedet i Norge. Den store befolkningsveksten nå forsterker boligkrisen, poengterer Hiim.

– Det har vært kraftige nedbemanninger og flere konkurser. Dessverre tror vi denne utviklingen vil fortsette inn i 2024. Nå bygges det alt for lite boliger, vi håper derfor at nyboligmarkedet vil snu i løpet av 2024, sier Hiim. 

Hele landet har opplevd svakt salg og igangsetting. Særlig har leilighetsmarkedet i og rundt storbyene sviktet i 2023

Den lave boligbyggingen vil påvirke hele boligmarkedet i de kommende årene, mener Hiim. Han poengterer at krisen i nyboligmarkedet vil ramme alle som trenger bolig fremover.

– Underdekningen er stor, og det vil ta tid å snu utviklingen og få boligproduksjonen opp på et nivå som dekker boligbehovet, understreker Hiim.

Mistet 40 prosent av de sysselsatte

Gjennom krisen på 90-tallet mistet byggenæringen nær 40 prosent de sysselsatte. Hiim mener vi må unngå at dette gjentar seg, for da vil boligproduksjonen bli svekket i mange år fremover.

– Et viktig tiltak er å utvide permitteringsordningen slik at vi tar vare på kompetansen i bransjen. I tillegg er det stort behov for målrettede tiltak for å opprettholde tilstrekkelig boligbygging.

Videre mener han at utlånsforskriften bør endres for å stimulere boligbyggingen.

– Husbanken må få forsterkede virkemidler for boligkjøpere og utbyggere, og ha tilstrekkelige rammer i hele 2024. Vi anbefaler at det innføres en garanti for byggelån for å sikre igangsetting av prosjekter, gjeninnføre tilskuddsordningen for utleieboliger, og at det satses på tryggehetsboliger for eldre.

- Det er viktig at kommunene i plan- og byggesaker forenkler og effektiviserer saksbehandlingen, fatte vedtak raskere og ikke stiller fordyrende krav som øker byggekostnadene for nye boligprosjekter.

Hyttemarkedet har vært fallende siden 2021.

– I 2023 falt salget med 44 prosent, til 1.801 enheter. Igangsettingen falt med 40 prosent, til 2.994 enheter. Det er fortsatt bygging av hytter, men ordrereservene tømmes. Hytteprodusentene nedbemanner, og dette får ringvirkninger i distriktene, konstaterer Hiim.

Powered by Labrador CMS