Aktuelt:

VIKTIG: Dagens inflasjonstall er viktig for Norges Bank og Ida Wolden Bache.

Rentealarm for Norges Bank:
Altfor høy prisvekst

Prisveksten i oktober tar ekspertene på senga. Taler klart for en ny renteøkning i desember, mener sjeføkonom.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag morgen viser at prisene steg med 1,0 prosent fra september til oktober. Det seneste året er prisveksten på 4,0 prosent. Den såkalte kjerneinflasjonen (se lenger ned) er på 6,0 prosent fra oktober 2022. Det er faktisk opp fra september.

– Strømprisene steg kraftig fra september til oktober i år. I fjor falt prisene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI opp fra september til oktober i år, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.

– Dette er veldig klart i favør av et rentehopp i desember, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Handelsbanken skriver i en kort kommentar at hvis denne vekten gjentas i november, er en renteøkning spikret.

Fra september til oktober økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie med hele 18,4 prosent. I oktober fjor var undergruppen bolig, lys og brensel ned 3,6 prosent. Prisene på strøm og nettleie falt.

En liten trøst

– Til tross for en oppgang i strømprisene sist måned er strømprisene langt lavere enn i fjor, sier Espen Kristiansen.

Ekspertene ventet i snitt en total årsvekst på 3,5 prosent og en underliggende vekst på 5,6 prosent. Norges Bank spådde i september en totalvekst på 4,4 prosent og en kjerneinflasjon på 6 prosent.

Norges Bank bommet grovt på sine anslag for september. Det gjaldt spesielt den totale prisveksten. Nå traff de bra, mens ekspertene hadde overraskende stor bom. Ingen var faktisk i nærheten av å treffe på kjerneinflasjonen.

Kronen styrker seg noe etter tallene.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer var 8,5 prosent høyere i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor.  Prisene på fisk og sjømat gikk opp 10,4 prosent i oktober. Det skjer etter en nedgang på 9,1 i september.

Toppen var i juni

Den viktige kjerneinflasjonen er 0,3 prosentpoeng høyere enn veksten i september. I juni i år toppet den ut på 7,0 prosent. Ifølge SSB trekkes veksten opp av matvarer og prisutviklingen på møbler og flyreiser.

Generelt ser SSB at den underliggende prisveksten holder seg på et høyt nivå. En høy prisvekst på husleier bidrar betydelig til dette. Betalt husleie var i oktober 4,3 prosent høyere enn på samme tid i fjor. En del leiekontrakter justerer ut fra årsveksten i oktober.

– Utleiere av bolig justerer husleiene sine etter KPI. Høy prisvekst over tid vil derfor gradvis gjenspeiles i økte husleier. I tillegg kan man se for seg at renteøkningene bidrar til økte husleier på nye leieavtaler, sier Espen Kristiansen.

Baseeffekter

Et viktig grunnlag for månedstallene er de såkalte baseeffektene: Hva steg prisene med i tilsvarende måned i 2022? Og i oktober i fjor steg prisene med 0,3 prosent, blant annet drevet av en oppgang i matvareprisene. 

Norges Bank styrer sin rentepolitikk etter den underliggende prisveksten, kjerneinflasjonen. Den er korrigert for de svingende energiprisene og for avgiftsendringer. Målet over tid er en kjerneinflasjon rundt 2 prosent. Nå er altså årsveksten på 6 prosent.

Dagens tall kan få betydning for styringsrenten. Norges Bank får også med seg novembertallene før neste rentemøte torsdag 14. desember. Da kommer sentralbanken med nye prognoser for den økonomiske utviklingen.

Powered by Labrador CMS