ETT ELLER DOBBELT? Det lurer markedet på hva Jerome Powell og Federal Reserve kommer med i september.

USA-rentene stiger etter inflasjonstall

Og det gjør de til tross for at tallene var som ventet.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra amerikanske statistikkmyndigheter viser at prisene i USA steg med 0,2 prosent i juli. De seneste tolv månedene er prisveksten på 2,9 prosent.

Den underliggende veksten fra juli 2023 er på 3,2 prosent. Kjerneinflasjonen i juli var på 0,2 prosent. Energiprisene i USA er nå ned det seneste året, men ikke like mye som i Norge. Men matvareprisene har bare steget med 2,2 prosent. Det er godt under den tilsvarende norske prisveksten.

Det var ventet at både den samlede konsumprisindeksen og kjerneprisene steg med 0,2 prosent i juli. Den underliggende årsveksten hadde da avtatt til 3,2 prosent, etter 3,3 prosent i juni.

Nøkkeltall

Det er alltid knyttet spenning til de amerikanske inflasjonstallene i finansmarkedene. Det er nøkkeltall som kan gi utslag i markedet. 

Inflasjonen har vært lavere enn ventet de siste to månedene. DNB skrev på morgenen at sammen med svake tall fra arbeidsmarkedet, har bekymringen for resesjon økt. 

Før tallene ble kjent, lå den tiårige statsrenten på 3,83 prosent. Toårs statsrente ble notert til 3,93 prosent. Rentene steg noe etter at tallene ble kjent. Men onsdag kveld norsk tid var tiårsrenten nesten tilbake der den var. Den toårige renten hadde imidlertid steget til 3,96 prosent.

Handelsbanken skrev på morgenen at markedet håper på en pen bekreftelse i dag på at prisveksten er gradvis avtagende. Da kan den amerikanske sentralbanken 

Enkelt eller dobbelt?

Rentemarkedet var før tallene i dag helt overbevist om at det går mot et amerikansk rentekutt i september. Usikkerheten er om renten kuttes med 0,25 eller 0,50 prosentenheter. 

Markedet priset tirsdag nå om lag 0,40 prosentpoeng nedgang i september. Det vil si en sannsynlighet for et dobbelt kutt på rundt 60 prosent. Markedet trodde tirsdag på drøyt fire amerikanske rentekutt i løpet av året. 

DNB Markets tror sentralbanken nøyer seg med å kutte renten med 0,25 prosentpoeng i september. Denne avgjørelsen kommer dagen før Norges Bank har sitt møte.

Norges Bank offentliggjør sin rentebeslutning torsdag. Det er ikke ventet noen endring nå, men det kan komme nye signaler. Et amerikansk rentekutt om en måned, kan gjøre det lettere for Norges Bank å sette ned renten i år.

Powered by Labrador CMS