Saken oppdateres fortløpende og fra pressekonferanse kl 10.30.
BANKPLASSEN (Estate Nyheter): Norges Bank holdt torsdag som ventet styringsrenten uendret på 4,50 prosent. Ingen eksperter ventet et kutt her hjemme nå. Gårsdagens store kutt i USA kom for sent til å innvirke på beslutningen.
Det store spørsmålet er om det kan komme et tidligere norsk kutt enn antatt: Hva gjør Norges Bank med rentebanen. De fleste ekspertene har spådd at styringsrenten ikke settes ned før i første kvartal 2025. Markedet har vært mer optimistisk. Nå foreligger fasiten.
– Trolig holder vi renten på 4,5 prosent ut året. Vi mener det er behov for å holde renten på dagens nivå en stund til, men tidspunktet for å sette renten ned nærmer seg, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.
– Renten har bidratt til å kjøle ned økonomien og dempe prisveksten. Prisveksten har kommet mye ned fra toppen, men den er fortsatt et stykke over målet. Trolig vil den ikke falle like mye de neste månedene, sa sentralbanksjefen på en pressekonferanse.
Og signalet er at renten trolig settes ned fra første kvartal 2025. Handelsbanken mener at det kan gå mot tre rentekutt i løpet av 2025. Norges Bank venter at gjennomsnittlig styringsrente i 2025 å være på 4,1 prosent, for så å falle til 3,3 prosent i 2026. I 2027 kan renten være nede på 2,8 prosent.
Litt raskere nedgang
Fra 2025 kan styringsrenten settes gradvis ned. Norges Banks renteprognose er lite endret fra rapporten i juni. Men de nye prognosene indikerer en litt raskere nedgang i renten gjennom 2025. Det er de signalene økonomer regnet med å få (se lenger ned).
Rentekomiteen i Norges Bank mener det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk. Det må til for å få prisveksten ned til målet på 2 prosent innen rimelig tid. Settes renten ned for tidlig, kan prisveksten bli liggende over målet for lenge. På den annen side kan en for høy rente bremse økonomien mer enn nødvendig.
Wolden Bache konstaterer at den økonomiske veksten var svak gjennom fjoråret. Den svake veksten har holdt seg i 2025.
Men veksten ventes å ta seg litt opp i årene fremover. Etter en svak vekst i fastlandsøkonomien i år på 0,6 prosent ventes den å ta seg opp til 1,1 prosent neste år. Spådommen er 1,3 prosent for 2026. Arbeidsledigheten vil trolig øke noe.
Bedre kjøpekraft
Prisene ventes å øke med 3,2 prosent i både 2024 og 2025. Den underliggende inflasjonen forventes å falle i perioden far 3,7 prosent til 3 prosent. Denne kjerneinflasjonen anslås å nærme seg 2 prosent mot slutten av 2027.
Lønnsveksten spås å ligge godt over prisveksten i hele perioden fra 2024 til 2027. Vekstanslaget for boliginvesteringene i 2025 er tatt ned fra 5,1 prosent til 4 prosent.
Men kronen ventes å bli en god del svakere enn tidligere anslått. Nå er spådommen nivå 120,2 i år mot den importveide kursindeksen og 120,9 for 2025. Anslaget i juni tilsa henholdsvis 118,3 og 117,5.
– Vi mener vi har godt belegg for at renten betyr noe for kronekursen. Hadde vi ikke satt opp renten, ville kronen ha vært svakere. Dersom vi hadde satt opp renten mer, ville vi ha fått prisveksten raskere tilbake til målet, sa Wolden Bache på pressekonferansen.
Norges Bank skriver i pressemeldingen at siden forrige rapport har prisveksten vært lavere enn ventet. Styringsrentene ute ser ut til å komme raskere ned. Men kronen har svekket seg. Utviklingen i arbeidsmarkedet har derimot vært om lag som anslått i forrige rapport.
Endret formulering
I juni signaliserte Norges Bank at renten ville bli holdt på dagens nivå «en god
stund fremover».
Sentralbanken indikerte
en uendret styringsrente «ut året, før den gradvis settes ned». Men i august gjentok ikke Norges Bank formuleringen om uendret rente ut året. Men da ble det ikke laget nye prognoser.
Siden juni har renteforventningene hos våre viktigste
handelspartnere falt. Oljeprisen er kommet ned. Norsk inflasjon har avtatt raskere enn Norges Bank la til grunn.
Det tilsier isolert sett en raskere rentenedgang.
Ikke i nærheten
På den annen side er kronen om lag 3 prosent svakere enn Norges Banks anslag. En euro kostet før kunngjøringen 11,71 kroner, 1 dollar 10,51 kroner. Det har vært en viss kronestyrking rett i forkant av offentliggjøringen. Kronen har etter hvert styrket seg til 11,65 mot euro og 10,46 mot dollar.
DNB Markets spådde på morgenen at Norges Bank vil legge frem en rentebane som er litt lavere enn den i juni. Spådommen var opp mot 50 prosent sannsynlighet for en rentenedsettelse i desember. Markedene er mer optimistisk og priser fullt ut et kutt på 0,25 prosentpoeng før jul. Det var for optimistisk.
Handelsbanken ventet også at rentebanen blir senket noe, men ikke i nærheten av hva rentemarkedet priser inn. Markedet tror på så mye som tre rentekutt før første kvartal neste år er omme.
Handelsbankens eksperter så for seg at Norges Bank vil åpne så vidt for et kutt i desember. Det første kuttet ville ikke bli fullt indikert før i mars neste år. Bankens eksperter ventet at rentebanen i snitt vil senkes med 0,10-0,25 prosentpoeng. Det er langt mindre enn det markedet håper på.