NYE RENTESIGNALER: Spenningen er utløst, Ida Wolden Bache hinter om den videre renteutviklingen.
Foto: Glen Widing
Norges Bank: – Renten skal ikke tilbake til nivåene det siste tiåret
Men renten kuttes trolig tre ganger neste år.
Saken oppdateres fra pressekonferanse kl 10.30.
BANKPLASSEN (Estate Nyheter): Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret torsdag på 4,50 prosent. Det var bred enighet blant ekspertene om at det ikke ville bli noe rentekutt nå.
Spenningen har vært knyttet til når det første kuttet kan komme og om det går mot færre rentekutt fremover. Slik rentekomiteen i Norges Bank nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig settes ned i mars neste år.
– Vår vurdering er at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten rundt målet, men at tiden snart er inne for å begynne å sette renten ned , sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en pressemelding.
– Renten har bidratt til å kjøle ned økonomien og å dempe prisveksten. Men renten skal ikke dempe økonomien mer enn det som er nødvendig. sa Wolden Bache på en pressekonferanse torsdag.
Gradvis nedgang
Prognosen indikerer en styringsrente som settes gradvis ned fra første kvartal 2025.
Sammenliknet med forrige rapport er prognosen for styringsrenten lite endret. Den indikerer likevel en noe mindre nedgang i renten i årene fremover.
Det ligger an til tre rentekutt i 2025. Rentebanen antyder en styringsrente noe under 3,75 prosent ved utgangen av neste år. Styringsrenten ventes å flate ut i 2027 rundt 3 prosent.
– Renten skal ikke tilbake til de nivåene vi har sett det siste tiåret, sa Wolden Bache på pressekonferansen.
Bedre enn ventet
– Det blir færre rentekutt enn tidligere antatt. Man må beregne at det vil ta tid før boliglånet blir billigere, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Nordea Markets til DN.
Norges Bank mener aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å holde seg bedre oppe enn tidligere anslått. På den annen side har prisveksten nærmet seg målet. Inflasjonspresset ser ut til å ha vært litt svakere enn tidligere lagt til grunn.
Arbeidsledigheten har økt noe fra et lavt nivå. Prisveksten har falt mye fra toppen. Men Norges Bank advarer om at høy vekst i bedriftenes kostnader trolig vil bremse den videre nedgangen.
Kronen er viktig for rentesettingen. Norges Bank er opptatt av den importveide kursindeksen I44. Sentralbanken har regnet med et snitt i fjerde kvartal på 121. Snittet hittil er en indeks på 121,63. Men de seneste dagene er indeksnivået svekket til over 122.
Oppgang i lange renter
Etter signalene fra den amerikanske sentralbanken i går styrket dollaren seg kraftig. De lange rentene steg. Renteforventningene her hjemme har steget i takt med oppgangen ute.
De lange byttelånsrentene lå før beslutningen over 4 prosent, men har falt noe en snau time etter offentliggjøringen.
Markedsprisingen indikerer ifølge Norges Bank noe høyere styringsrenter i utlandet enn tidligere lagt til grunn. Den økonomiske veksten hos våre handelspartnere har samlet sett vært litt høyere enn anslått i septemberrapporten. Det trekker i retning av en høyere rentebane.
Følger SSB?
Norges Bank har utarbeidet nye prognoser. Et viktig signal til byggenæringen er anslaget for boliginvesteringer. SSB reviderte nylig sitt estimat kraftig ned for 2025.
Norges Bank tror nå på en nedgang neste år på 2,5 prosent. I september var spådommen en vekst på 4 prosent. Nedjusteringen er altså på 6,5 prosentpoeng.
– Det vil ta lang tid før byggeaktiviteten er tilbake på normale nivåer, sa Wolden Bache på pressekonferansen.
Prisene i 2025 ventes å stige med 2,6 prosent. Her var anslaget forrige gang 3,2 prosent. Inflasjonen ventes å ligge på 2,4 prosent i 2027, altså noe over inflasjonsmålet. Anslaget for kjerneinflasjonen er tatt ned fra 3 prosent til 2,7 prosent. Lønnsveksten neste år ventes å være på 4,2 prosent, marginalt ned fra 4,3 prosent i september.
Høyere vekst
Norges Bank tror nå at fastlandsøkonomien i 2025 vil vokse med 1,4 prosent. For tre måneder siden var estimatet lave 1,1 prosent. For 2024 er veksten tatt opp fra 0,6 prosent til 0,9 prosent.
Boligprisene antas å vokse med 6,3 prosent i 2025, mot 5,4 prosent i september. Det er verdt å merke seg at Norges Banks anslag for nøkkeltall er et beregnet snitt fra ett år til et annet.
Alt i alt er altså vekstutsiktene tatt opp, samtidig som anslaget for prisveksten er tatt ned.