LAVERE VEKST, HØYERE BOLIGPRISER: Thomas von Brasch og SSB har endret en del på prognosene fra mars.

SSB i en annen verden enn Nordea: Tror fortsatt på fem rentekutt

Men de vil ta noe lengre tid.

Publisert Sist oppdatert

SSB la tirsdag morgen frem sin kvartalsvise konjunkturrapport. Og her skriver byrået at i prognosene fra desember la de til grunn fem rentekutt i 2025. Styringsrenten forble på 3,25 prosent i 2026 og 2027.

– Økt usikkerhet og høyere inflasjon enn ventet i februar gjør at rentekuttene tar noe lengre tid. Vår renteprognose innebærer to rentekutt i år og tre kutt neste år. Styringsrenten kommer da ned i 3,25 prosent i 2026, sier forskningsleder Thomas von Brasch i SSB i en pressemelding.

Utlånsrenten vil ifølge prognosene komme ned fra rundt 6 prosent mot slutten av fjoråret til litt under 5 prosent i 2027.

I desember var altså prognosen oppsiktsvekkende fem rentekutt i 2025. SSB var klart mest optimistisk av prognosemakerne. De har altså holdt på antall kutt. Kontrasten er slående til Nordea, som har avlyst rentekutt ut 2025 og 2026.

Bom på bom på bom

Men SSB har de seneste årene ingen god historikk i å spå renteutviklingen. I rapporten fra desember 2023 var spådommen for 2024 to kutt. Det ble ingen. 

Ett år tidligere var prognosen en rentetopp på 3 prosent i starten av 2023. Fasiten viste 4,5 prosent mot slutten av året.

Og i rapporten fra desember 2021 var spådommen en styringsrente på 1,25 prosent ved utgangen av 2022. Den havnet det året på 2,75 prosent. Gjennomgående har altså SSB vært altfor optimistiske til renteutsiktene det kommende året.

DNB Markets tror Norges Bank kutter i september og desember til 4 prosent ved årsslutt. Men så tror meglerhuset det er et nivå renten kan bli liggende på i overskuelig framtid. Og DNB understreker at det er en betydelig risiko for at Norges Bank skyver videre rentekutt ut i tid.

Lavere vekst

Men norsk økonomi består ikke bare av renter. SSB ventet i desember et fastlandsøkonomien i år ville vokse med 1,8 prosent. Nå er anslaget tatt ned til 1,2 prosent. Konsumprisene ventes å øke i 2025 med 2,7 prosent. 

Anslaget for kjerneinflasjonen er tatt opp fra 2,8 prosent til 3,1 prosent. Vi vil ikke nå prismålet på 2 prosent i prognoseperioden, estimatet for 2028 er 2,5 prosent.

– På tross av økte handelsspenninger, høyere tollsatser og utsikter til en mer fragmentert global handel, venter vi at fortsatt høy reallønnsvekst, lavere renter og økt offentlig etterspørsel vil løfte aktiviteten i norsk økonomi de kommende årene, von Brasch.

Paradoks

Årslønnsveksten ble i desember estimert til 4,3 prosent, nå venter SSB en vekst på 4,2 prosent. Det ligger dermed an til en reallønnsvekst på 1,5 prosent i år.

– Markant nominell lønnsvekst, svekkelsen av kronen de siste årene og økt prisvekst internasjonalt bidrar til at inflasjonen trolig blir liggende litt over inflasjonsmålet på 2 prosent i årene framover, sier von Brasch.

Et paradoks med prognosene fra desember var det lave anslaget for boligprisveksten. Til tross for spådommen om hele fem rentekutt, var vekstanslaget bare 4,4 prosent. 

Det skal sies at SSB estimerer gjennomsnittlig vekst fra ett år til et annet og ikke følger kalenderåret. Men nå tror byrået at boligprisene vil vokse med 7,0 prosent fra 2024 til 2025.

Boliginvesteringene i 2025 ventes å falle med 14,1 prosent, men stige med 6,5 prosent i 2026.

Vekst i forbruket

SSB skriver at Ifølge prognosene stimulerer høy inntektsvekst og lavere renter husholdningenes konsum. Handlingsrommet i finanspolitikken legger til rette for fortsatt vekst i offentlig konsum og investeringer. 

En stor del av økningen i offentlige investeringer skyldes satsing på forsvar. Økt etterspørsel og høyere boligpriser gjør at boligbyggingen etter hvert snur til oppgang.

Handelskonflikter vil svekke den samlede verdiskapingen i verden. Men de vil likevel ikke hindre klar vekst i norsk økonomi. Men den ventede oppgangen er betinget av at Norge ikke blir direkte berørt av tiltak som EU innfører som en reaksjon på USAs tolløkninger.

Powered by Labrador CMS