KUTTER I MARS: KPI-tallene for januar og februar får neppe Norges Bank til å endre standpunkt.
Foto: Glen Widing
Norske varer ble mye dyrere
Og den underliggende prisveksten i januar var høyere enn det Norges Bank ventet.
SSB melder mandag morgen at prisene i januar steg med 0,1 prosent. Det seneste året er prisveksten på 2,3 prosent. Den viktige underliggende inflasjonen er fra januar 2024 til januar 2025 på 2,8 prosent.
– Summen av at prisveksten øker på mat, strøm og en del importerte varer, mens den faller for tjenester, er at den samlede prisveksten er ganske stabil fra desember til januar, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.
Både Norges Bank og DNB Markets ventet en total årsvekst i januar på 2,3 prosent. Den underliggende prisveksten ble av DNB anslått til 2,7 prosent. Her hadde Norges Bank og Handelsbanken et anslag på 2,6 prosent.
Kraftig matvareoppgang
Fra desember 2024 til januar 2025 steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 2,3 prosent. Det er en betydelig sterkere oppgang enn på samme tid i fjor. Oppgangen det seneste året er på 5 prosent.
– Det er vanlig at prisene på mat stiger i januar etter tilbudskampanjer i desember. Denne måneden observerte vi også at flere matvaregrupper steg forbi nivået de var på før tilbudskampanjene startet. Dette gjelder for eksempel for ulike typer sjokolade og kaffe, sier Kristiansen.
Prisene på møbler økte med 4,9 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Disse prisene falt med 4,0 prosent fra desember 2024 til januar 2025. Til tross for prisfallet i januar bidro møbelprisene til å øke KPI-veksten.
Vil stige i februar
Handelsbanken skriver i en oppdatering at det er grunn til å tro på høyere kjerneinflasjon i februar. Det skyldes en unormalt svak månedsvekst på samme tid i fjor. Nedgangen i kjerneinflasjonen har flatet ut.
Kostnadsveksten er høy, som blant annet skyldes en høy lønnsveksten. Vi får ikke lenger et bidrag nedover av et stadig fall i den importerte prisveksten (se nedenfor). Det er bak oss for nå. Andre indikatorer for underliggende inflasjon støtter ifølge Handelsbanken også opp om dette.
Så da er det ikke hastverk for Norges Bank med å få rentenivået veldig mye ned. Banken mener det skal mye til at det planlagte kuttet i mars blir truet. Men Handelsbanken holder godt på prognosen om at vi i alt ikke snakker mer enn tre rentekutt i år.
Pass på fjorårstallene
Inflasjonstallene påvirkes av baseeffekter: Hva var den tilsvarende månedsveksten i fjor. Handelsbanken skrev i en oppdatering at disse effektene drar i ulik retning i januar og februar. Månedstallene må derfor tolkes i den sammenhengen.
Kjerneinflasjonen i januar 2024 var uendret, mens den steg til 0,4 prosent i februar. Den totale prisveksten økte bare fra 0,1 prosent til 0,2 prosent.
Ser vi på månedstallene for januar 2024, falt importprisene med 1,7 prosent. I år er nedgangen på 0,9 prosent. Import står for en tredjedel av total prisvekst. Tolvmånedersveksten i desember var 0,5 prosent. Nå har den steget til 1,3 prosent.
På vei opp
Norske varer utenom energi hadde i januar i fjor en prisvekst på 1,5 prosent. I år er økningen på 2,1 prosent. Ser vi bort fra energi, har årsveksten økt fra 4,7 prosent i desember til 4,9 prosent nå i januar.
Men vanlige norske varer står ikke for mer enn 12,7 prosent av KPI. Importvarene er altså nesten tre ganger så viktig.
Tjenester utgjør 50 prosent av totalen og steg i januar 2024 med 0,9 prosent. I år er prisene på tjenester uendret. De seneste tolv månedene er oppgangen på 3,2 prosent. Det er klart ned fra 4,1 prosent i desember.
En god del kan forklares med lavere årsvekst i husleier. Veksttakten har avtatt til 4,2 prosent etter en beskjeden økning på 0,2 prosent i januar. Regulering av løpende husleier er klart lavere i år enn i fjor, som trekker ned veksten.