PÅ VEI NEDOVER: Men Ida Wolden Bache har advart om at prisveksten ikke vil falle like mye fremover.
Foto: Glen Widing
Gladnyhet for Norges Bank: Kjerneinflasjonen klart på vei ned
Den underliggende prisveksten er lavere enn det Norges Bank så for seg.
Tall fra SSB mandag morgen viser en total prisvekst i oktober på 0,6 prosent. Det seneste året er oppgangen på 2,6 prosent. Den underliggende prisveksten - kjerneinflasjonen - var på 2,7 prosent fra oktober 2023 til oktober 2024.
– Prisene fortsetter generelt sett å øke, men saktere enn de har gjort de siste to årene. Derfor ser vi en lavere prisvekst, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
Vi må tilbake til april 2022 sist gang årsveksten i kjerneinflasjonen var under 3 prosent. Den norske underliggende prisveksten er nå på høyde med hva den er i mange av landene rundt oss. Biler, feriereiser og sko er blitt billigere det seneste året.
DNB Markets ventet en total årsvekst i oktober på lave 2,4 prosent, Norges Bank 2,6 prosent. Her hadde de altså innertier. Sentralbanken spådde 2,9 prosent i årsvekst for kjerneinflasjonen.
Stor forskjell
En lavere prisvekst enn ventet er selvfølgelig godt nytt for rentebanen. Men det er nyanser.
Prisveksten for importerte varer var i oktober lave 1,0 prosent i forhold til oktober 2023. For norske varer utenom energivarer var tolvmånedersveksten på 4,1 prosent, for tjenester 3,9 prosent.
– Det har vært et større fall i prisveksten for importerte varer sammenlignet med tjenester og norske varer, når vi ser bort fra energivarer som for eksempel strøm. Dette er et bilde vi har sett siden årsskiftet, sier Espen Kristiansen.
Handelsbanken skriver i en kort oppdatering at det ikke kommer noe rentekutt før i mars neste år. Det er stadig i tråd med signalene fra Norges Bank. Og, banken er blant de som peker på risikoen for at dette kuttet utsettes. En noe lavere kjerneinflasjon enn ventet av Norges Bank i det helt korte bildet vil ikke endre denne vurderingen.
Strømpriser opp 15 prosent
Prisene på elektrisitet inkludert nettleie økte med hele 15,2 prosent fra september til oktober. Denne økningen er likevel mindre enn på samme tid i fjor og bidrar til å dempe prisveksten i oktober målt ved tolvmånedersraten.
Sammenlignet med oktober i fjor har prisene på elektrisitet inkludert nettleie gått opp 4,8 prosent. Både strømprisen og nettleien har økt.
Og husleieprisene er det seneste året opp 4,5 prosent. Husleie vekter tungt i konsumprisindeksen, ca 20 prosent. Men prisveksten har vært nokså stabil i over et år nå, mellom 4,2 og 4,6 prosent.
En total prisvekst på 2,6 prosent er også viktig for mange leietakere i næringslivet. Oktoberveksten er utgangspunktet for spesielt justeringer av leiekontrakter i varehandelen.