MIDLERTIDIG HOPP? Ida Wolden Bache og Norges Bank spår at årsveksten faller klart de neste to månedene.

Lavere prisvekst enn ventet: Men Handelsbanken demper renteforventningene

Tror fortsatt ikke på rentekutt før i mars.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra SSB torsdag morgen viser en total prisvekst i september på 0,3 prosent. Det seneste året har prisene steget med 3 prosent. Det er klart opp fra august, da årsveksten var på 2,6 prosent. 

Den underliggende årsveksten - kjerneinflasjonen - i perioden er på 3,1 prosent. Det er denne veksten Norges Bank er mest opptatt av når de skal fastsette renten. 

Sentralbanken spådde for en måned siden en total årsvekst i september på 3,1 prosent. Kjerneinflasjonen ble beregnet til 3,3 prosent.

–  Prisutviklingen på strøm var den viktigste årsaken til at veksttakten i KPI økte fra august til september. I månedene fram til august i år var strømprisene lavere enn på samme tid i fjor. I september var de derimot nesten 8 prosent høyere enn for ett år siden, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå.

Mye vann

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 5,2 prosent fra august til september. I samme periode i fjor falt de kraftig . Det trekker tolvmånedersveksten i KPI betydelig oppover fra august til september.

– I september i fjor var strømprisene spesielt lave i deler av landet i etterkant av ekstremværet Hans og mye vann i vannmagasinene, sier Kristiansen.

Det er fortsatt stor forskjell mellom prisveksten på importerte varer og det vi produserer innenlands. Importvarene er opp bare 1,5 prosent det seneste årene. De norske varene utenom energi har til sammenligning gått opp 4,2 prosent.

Over 4 prosent

Og tjenesteinflasjonen holder seg høy. Årsveksten nå i september er på 4,1 prosent, mot 3,9 prosent i august. Tjenester utgjør om lag halvparten av vektingen i konsumprisindeksen. Husleie har det seneste året steget med 4,6 prosent. Her var årsveksten i august på 4,5 prosent.

Selv om tallene var litt svakere enn ventet, gir det ingen håp om noen raskere rentenedgang. Handelsbanken skriver at det er sterke drivkrefter på prissiden. Renteforventningene ute har tatt seg opp. Statsbudsjettet ble mer ekspansivt enn ventet.

Handelsbanken holder på prognosen om at vi må vente til mars før vi ser første rentekutt fra Norges Bank.

Møbler, klær og matvarer

Den underliggende prisveksten har avtatt hver måned siden november i fjor. I september var det spesielt lavere prisvekst på møbler, klær og matvarer som bidro til at tolvmånedersveksten avtok. En bred prisnedgang på matvarer resulterte i at matprisene samlet falt 2,2 prosent fra august til september.

Den totale prisveksten har altså tatt seg markert opp fra august. Det var ventet. Én viktig årsak er de såkalte baseeffektene: Hva var månedsveksten i september i fjor. Og i september 2023 falt faktisk prisene med 0,1 prosent. 

Mye av årsaken var altså et klart fall i energiprisene, hele 10,5 prosent. Strømprisene falt med 16 prosent. Og prisfallet fra september 2022 var på formidable 34,6 prosent. 

Reversering

Det store strømprishoppet kom senere på høsten i fjor. Det kan trekke ned årsveksten om en måned.

Det er vanlig at prisene stiger en del i september. De seneste ti årene har månedsøkningen vært fra 0,3-1,4 prosent.

Norges Bank venter en lavere årsvekst fremover. Spådommen er 2,6 prosent både for oktober og november. Det er i hovedsak disse to månedene utleierne regulerer leiene med for neste år.

Powered by Labrador CMS