SELVSTENDIG: Ida Wolden Bache advarer politikere og andre om å kødde med mandatet til Norges Bank.

Ida Wolden Bache:  Jobben med
å få inflasjonen ned er ikke fullført

Klart budskap i sentralbanksjefens årstale.

Kl. 18 starter Ida Wolden Bache på sin årstale foran en forsamling på langt over 300. Litt senere på kvelden møtes mange av Norges mektigste personer i næringsliv, politikk og samfunnsliv til middag på Rådhuset.

Og i årstalen vies inflasjon atter en gang stor oppmerksomhet. Den skjøt fart etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Norges Bank forsto at rentenivået var for lavt, og at de måtte stramme til. Men prisveksten ble gjentatte ganger høyere enn det Norges Bank så for seg.

Rentene i landene rundt Norge økte raskt. Kronekursen svekket seg. Men Norges Bank ville ikke bremse økonomien unødvendig av hensynet til sysselsettingen. På den annen side var det viktig at inflasjonen ikke bet seg fast.

Kraftig undervurdering

Men så sent som i desember 2021 indikerte prognosene en rentetopp på litt under 2 prosent. Fasiten siden desember 2023 har vært en styringsrente på 4,5 prosent.

For tiden ligger den totale prisveksten langt nede på 2-tallet. Nedgangen har skjedd uten en sterk oppgang i arbeidsledigheten. Prisveksten har også avtatt internasjonalt. I fjor var det lavere importprisvekst som bidro mest til en lavere veksttakt her hjemme.

Og Wolden Bache konstaterer at lønnsveksten er høy. Nye tall viser en lønnsvekst det seneste året på langt over 5 prosent. Sentralbanksjefen advarer om at lønnsveksten vil bidra til å holde prisveksten oppe fremover. Det ventes færre rentekutt internasjonalt. De lange rentene ute er høyere enn i årene før pandemien.

Vi nærmer oss

Wolden Bache sier til den fulltallige forsamlingen at vi ikke kan ha et rentenivå som avviker vesentlig fra våre handelspartnere. Men vi nærmer oss tidspunktet for å lette litt på bremsen. Norges Bank har signalisert et rentekutt i mars.

Sentralbanksjefen minner likevel om at det fortsatt er et behov for en innstrammende pengepolitikk. Vi skal ikke ned igjen til nivåene vi har vært vant til det siste tiåret.

«Jobben med å få inflasjonen ned er ikke fullført», er det klare budskapet i årstalen.

Wolden Bache stiller spørsmålet om Norges Bank og andre sentralbanker burde ha forutsatt den høyere inflasjonen etter pandemien. Hun medgir at modellene de bruker, nok var preget av årene i forkant. Da var det lave inflasjonsimpulser.

Svak tilbudsside

Norges Bank undervurderte impulsene av et begrenset tilbud som følge av pandemien. Samtidig ble det ført en svært ekspansiv politikk i Norge og mange land. Men det var en stor usikkerhet. Kraftig tilbakeslag kunne føre til at ledigheten festet seg på et høyt nivå.

Norges Bank begynte å heve renten gradvis fra høsten 2021. Da var ennå ikke pandemien slått helt tilbake. Og Russlands invasjon av Ukrainia var ennå ikke satt i verk. Men hva har Norges Bank lært?

At de trenger modeller som i større grad fanger opp brå skift i økonomien. Sentralbanken må vie mer plass i analysene til internasjonale impulser. Det gjelder også tilbudssiden. Pengepolitikken må kunne snus raskt når utsiktene endrer seg.

Mer forsiktig

Norges Bank vil heretter være mer forsiktig med å gi løfter om styringsrenten. Det gjelder også andre tiltak som er vanskelig å reversere. 

Det positive er at kostnadene ved å få ned inflasjonen ser ut til å være mindre enn tidligere. Noe kan forklares med særegne forstyrrelser under pandemien. 

Mange kunne vende tilbake til jobb etter pandemien. Produksjon av tjenester kom i gang igjen. Det lettet presset på vareproduksjonen.

Wolden Bache tror ikke vi opplever de samme forstyrrelsene igjen. Men det er viktig med et godt samspill i økonomien. Det hindrer selvforsterkende lønns- og prissignaler som på 1970- og 80-tallet. Norges Bank tar også med seg at inflasjonsforventningene er godt forankret.

Ikke kødd

Sentralbanksjefen mener de i dag har et godt mandat for pengepolitikken. Det bør ikke oppstå tvil om hva som er oppdraget til Norges Bank.

– Som statsministeren hørte meg i sommer: «Ikke kødd med mandatet mitt!», får samfunnstoppene høre i foredraget.

Men kanskje kan det være fornuftig med mer regelmessige gjennomganger av mandatet. LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad har kritisert Norges Bank for ikke å ta nok hensyn til produksjon og sysselsetting. 

Men Wolden Bache minner om at det ikke skal oppstå tvil om sentralbankens uavhengighet i rentesettingen. Finansdepartementet har ifølge sentralbanksjefen høflig tatt til etterretning alle renteøkningene siden 2021. En slik holdning mener hun er ingen selvfølge i andre land.

Fleksibelt

Og så har vi den internasjonale usikkerheten som kan ramme Norge. En handelskrig kan ramme både pris- og renteutsiktene her hjemme. 

Wolden Bache peker likevel på en fleksibel inflasjonsstyring. Vi legger stor vekt på sysselsettingen. Hun mener vi er godt rustet til å håndtere det som måtte komme.

Oppsummert konstaterer Norges sentralbanksjef at vi har lagt bak oss fem turbulente år. Trolig har vi mer turbulens i vente. Spørsmålet er hvordan den lille, åpne norske økonomien kan ruste seg for det som måtte komme.

Wolden Bache er ganske sikker på at svaret ikke er å lukke oss inne. Hun sier Norge har et godt utgangspunkt for å takle kommende utfordringer. Arbeidsstyrken er godt utdannet. Vi har tradisjon for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer og i arbeidslivet. Den enorme sparingen i Oljefondet gjør det lettere å møte utfordringene. 

Powered by Labrador CMS