FERSKE TALL: Lars Jacob Hiim I Boligprodusentene legger frem ferske tall for igangsettingen.

Boligbygging: Nå øker igangsettingen 

Boligbyggingen tok seg opp i august, men tallene hittil i år er dårlige.

Publisert Sist oppdatert

MAJORSTUEN (Estate Nyheter): Boligprodusentenes Forening la tirsdag frem tall for igangsetting og salg av nye boliger for august. Og de viser at  igangsetting av nye boliger i august er 7 prosent over august 2023. 

Men hittil i år er det liten bedring å spore. Hittil i år er det igangsatt 7449 boenheter. Det er 1 prosent under tilsvarende periode i fjor.

– Salg og igangsetting av boliger ligger på det samme dårlige nivå som i 2023.  Dessverre er den lille bedringen i salget før sommeren nå forsvunnet. Siden vi bare bygger halvparten av boligene Norge trenger, er vi svært bekymret for boligforsyningen fremover, påpeker Hiim, sier Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

– Det er ikke en nedgang, men salget og igangsettingen er på det samme flate nivået som i 2023. Det var et historisk lavmål for boligbyggingen i Norge, sa Hiim på en pressekonferanse.

Kraftig løft

Igangsettingen per boligtype viser at eneboliger er 34 prosent under fjorårets nivåer. Småhus er 20 prosent over de åtte første månedene av 2023. Leiligheter er 14 prosent over tilsvarende periode året før. Det er hittil i år igangsatt 1699 eneboliger, 1748 småhus og 4002 leiligheter.

Salget av nye boliger i august er 2 prosent over august 2023. Hitil i år er det solgt 9553 boenheter. Det er 11 prosent mer enn for de første åtte månedene av 2023.

Hiim mener det trengs et kraftig løft for utlånsrammene til Husbanken. Han har fått med seg at Arbeiderpartiet og flere andre har løftet frem boligpolitikken som et viktig tema.

–  Vi har derfor store forventninger til høstens statsbudsjett og endringer i utlånsforskriften. Utlånsforskriften må stimulere bygging av nye boliger, sier Hiim i pressemeldingen.

Mangler 40.000 boliger

Halvårstallene viste det laveste antallet nye boliger som noensinne er målt. Prognosesenteret har beregnet årlig behov av nye boliger på 29.500. Nå ligger vi på halvparten.

– Vi kommer ut fra våre beregninger til å mangle 40.000 boliger de kommende fire årene, sa Hiim på en pressekonferanse under Arendalsuka.

– Det sentrale Østlandet er absolutt den verste delen. Men i alle fylker er det en underdekning av nye boliger. Det er en bekymringsfull utvikling, sa Hiim på pressekonferansen.

Foreningen og Eiendom Norge har i lang tid vært bekymret for den lave igangsettingen. Det gjelder spesielt i hovedstaden. Antall ferdigstillelser vil falle både i 2025 og 2026. Eksperter frykter en eksplosiv prisvekst i Oslo frem mot 2027. 

Oslo har fra før landets høyeste boligpriser og kan også få den største prisveksten.

Powered by Labrador CMS