TROR IKKE PÅ PROGNOSENE: Henning Lauridsen mener regjeringens anslag for boliginvesteringer er altfor optimistisk.

Eiendom Norge: Regjeringen svikter boligmarkedet

Eiendom Norge er overhodet ikke fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen er i statsbudsjettet for 2025 svært optimistisk til boliginvesteringene i 2025. Prognosen tilsier en økning på 12 prosent.

Men både Finansdepartementet og Norges Bank har tidligere bommet kraftig på sine anslag. Det gjelder senest for 2024. Departementet trodde for ett år siden på et fall i investeringene på 4 prosent. I mai 2024 ble det oppjustert til -16,1 prosent. Det stemte langt bedre med de løpende tallene.

Eiendom Norge frykter at fallet i år kan bli opp mot 17 prosent. Nå anklager adm. direktør Henning Lauridsen regjeringen og Finansdepartementet for ikke å forstå hva som foregår i byggenæringen.

Ikke grunnlag

Regjeringen anslår veksten i fastlandsøkonomien i 2025 til hele 2,3 prosent. Det er over det dobbelte av det Norges Bank tror på.

BNP-veksten i Norge har vært svak over lengre tid. I årets to første kvartaler er veksten på 0,2 prosent i fastlandsøkonomien. Det ligger i år an til en vekst på 0,6-0,7 prosent.

– Det er ikke grunnlag for regjeringens optimisme for boligbyggingen og norsk økonomi i 2025, sier Lauridsen til hjemmesidene.

Han mener de manglende tiltakene for å stimulere boligbyggingen er oppsiktsvekkende. Lauridsen etterlyser mange titall milliarder til målrettete tiltak for byggenæringen. Eksempler er bygging av studentboliger og grunnlån til boligbygging via Husbanken. 

Største tilbakeslag

Lauridsen mener regjeringen må føre en betydelig mer aktiv motkonjunkturpolitikk. Det skyldes at vi nå er inne i det største tilbakeslaget for den viktigste norske fastlandsnæringen. Og det er boligbygging.

Eiendom Norge frykter at den svake boligbyggingen vil fortsette å dra ned norsk økonomi i hvert fall i et til to år fremover. En svikt i boligsalget kommer med lang hale med lite boligbygging. Det tar to-tre år fra manglende salg til manglede ferdigstillelse.

Svært lite sannsynlig

– Dette betyr at de store effektene av boligkrisen for norsk økonomi og arbeidsledigheten vil skje først i 2025. Derfor er makromiljøene og også Finansdepartementets prognose om et oppsving i boliginvesteringene i 2025 svært lite sannsynlig, sier Lauridsen.

Salget av nye boliger er nå historisk lavt. Men byggingen i 2024 har vært relativt høy. Det vil imidlertid snu i 2025, fordi ferdigstillelsene vil falle dramatisk fremover. 

– Først da vil det virkelig effekten av fallet i nyboligsalget på over 50 prosent slå inn i norsk økonomi og nasjonalregnskapet, advarer Lauridsen.

Betydelige svakheter

Lauridsen mener det er betydelige svakheter i modellen som skal beregne boliginvesteringene. 

– Modellens svakhet skyldes at de bruker kommunale igangsettingstiltaler og løpende regnskapstall for boligbyggerne inn i modellen. Begge disse betydelig feilkilder, sier han.

Den ene svakheten er at en kommunal igangsettingstillatelse ikke nødvendigvis benyttes. Den andre er at løpende regnskapstall for boligbyggere er gammel nytt. En solgt bolig i dag, blir først regnskapsført når den overleveres til boligkjøperne.

Trenger ny modell

– Det er behov for både en ny modell for boliginvesteringene og massive tiltak for økt boligbygging i statsbudsjettet, sier Lauridsen.

Eiendom Norge ønsker mer midler til Husbankens grunnlån til boligbyggere. Den forslåtte økningen på 3 milliarder er for lite. De vil ha kommunale boligkjøp i nyboligmarkedet.   Bevilgningen til 1650 studentboliger i 2024 er for lite.

Byggereglene må kost-nytte evalueres med mål om å redusere byggekostnadene i Norge. Og en gjenganger fra Eiendom Norge er også avskaffelse av utlånsforskriften. 

Powered by Labrador CMS