NÅ SMELLER DET: Henning Lauridsen og Eiendom Norge venter en kraftig prisvekst i 2025.

Desembertallene tok ekspertene på senga: – Nå kommer boligkrisen

Ekspertene var for pessimistiske til boligtallene i desember, og nå advarer Eiendom Norge om krise i 2025.

Publisert Sist oppdatert

KVADRATUREN (Estate Nyheter): Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene nominelt steg med 0,1 prosent i desember. Men korrigerer vi for normale sesongsvingninger, var det en oppgang på 1,0 prosent.

Desember er tradisjonelt en svak måned i boligmarkedet. Et typisk prisfall i årets siste måned er rundt 1 prosent.

Fra desember 2023 til desember 2024 steg prisene med 6,4 prosent. Med andre ord ligger det an til en solid realprisoppgang for fjoråret. I 2023 var det bare en beskjeden nominell oppgang med 0,5 prosent. I 2022 var økningen på 1,5 prosent. Det var altså realprisnedgang to år på rad før oppgangen i 2024.

I Oslo steg boligprisene i desember med 0,8 prosent. I Kristiansand var det en beskjeden økning, mens i de andre byene var det en nedgang. Oslo har hatt en prisvekst det seneste året på 6,8 prosent. I Bergen er oppgangen på hele 13,1 prosent, i Stavanger med omegn 11,3 prosent.

Anslagene spriket

– Vi må tilbake til 2016 for å finne en like sterk utvikling i en desember-måned. Totalt sett gir dette en sterkere oppgang gjennom året enn hva de fleste så for seg ved inngangen til 2024, også vi, som hadde en prognose på 4 prosent,  sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

– Vi ender nå med en oppgang på 6,4 prosent gjennom 2024. Isolert sett kan dette virke som mye, men målt mot konsumprisindeksen er dette fortsatt moderat etter flere år med nedgang i realboligprisene.

Det var på uenighet blant ekspertene om desembertallene. Handelsbanken Capital Markets ventet en sesongjustert oppgang på 0,3 prosent. Norges Bank så for seg 0,4 prosent, det samme gjorde DNB Markets, Nordea Markets hele 0,8 prosent. Alle bommet, til dels kraftig.

– I 2024 skiller Vestlandet og Sør-Vestlandet seg markant ut med en prisvekst på over 10 prosent. I Nordland, Trøndelag, Østfold, Vestfold og Innlandet ble utviklingen mye mer moderat. Den sterke veksten på Vestlandet må sees i sammenheng med den sterke utviklingen i det eksportrettete næringslivet her, sier Lauridsen.

En gjennomsnittlig bolig i Norge koster nå 4,25 millioner kroner. I Oslo er gjennomsnittsverdien 6,22 millioner. Snittet i hovedstaden trekkes opp av en del rådyre boliger. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris er drøyt 93.000 kroner.

– Vi traff bra i Oslo og Trondheim, men bommet kraftig i Bergen. Dette er en krise vi har varslet lenge, nå ser vi effektene av den. Vi må få bremset denne nyboligkrisen, sa Lauridsen på en pressekonferanse mandag.

Nå kommer boligkrisen

Han snakker da om utsiktene for 2025. Desembertallene kan være starten på en kraftig prisvekst. Eiendom Norges prognose for boligprisene i 2025 er en oppgang på 10 prosent i Norge og 12 prosent i Oslo.

– En svært viktig driver bak oppgangen vi venter i 2025, er at vi vil få et historisk lavt antall fullførte nye boliger i år. Boligkrisen, som vi lenge har varslet på grunn av svikten i nyboligsalget, kommer nå, sier Lauridsen.

– I tillegg får vi omsider rentenedsettelser og trolig også god reallønnsvekst. De nylig varslede lettelsene i utlånsforskriften vil også gi en viss stimulans, men vår vurdering er at den effekten blir liten i Oslo og størst i de mellomstore byene og distriktene.

Langt flere salg

I desember ble det solgt 3755 boliger i Norge. Det er 23,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2023. I 2024 ble det solgt 99.295 boliger i Norge, en økning på 8,8 prosent fra året i forveien.

DNB Markets skrev på morgenen at deres forventning innebærer at prisutviklingen er om lag like sterk som den har vært det siste halvåret. Meglerhuset tror ikke endringene i boliglånsforskriften gjorde kjøpere ekstra betalingsvillige på tampen av fjoråret. 

Fremover venter Handelsbanken et tydelig taktskifte i markedet. Det kan bli en særskilt sterk prisvekst gjennom første halvår,  spesielt i første kvartal. Det er utsikter til rentekutt i mars. Kjøpekraften vil øke, og egenkapitalkravet er redusert fra 15 prosent til 10 prosent. Det mener banken vil sørge for et sterk start på det nye året.

Powered by Labrador CMS