Vil oppheve konsesjons- og boplikt

Landbruks- og matdepartementet har foreslått å oppheve konsesjonsloven, samt bopliktsbestemmelsene i odelslova. Målet med forslaget er å styrke den private eiendomsretten og å forenkle markedsmessig omsetning av eiendom.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Ifølge forslaget skal omsetning av fast eiendom ikke lenger være betinget av konsesjon på statlig eller kommunalt nivå (nedsatt konsesjonsgrense), samtidig som at det foreslås å oppheve boplikten.

Forslaget berører ikke konsesjon som er påkrevet ved omsetning av vannfall, konsesjonspliktig eiendom etter energiloven eller mineralloven.  Konsekvensen av forslaget, dersom det vedtas av Stortinget, antas uansett å være store i tilknytning til hvordan omsetning av landbrukseiendom og større utviklingseiendommer skjer i dag. * Salg av landbrukseiendommer vil ikke lenger være gjenstand for myndighetenes vurdering av hvorvidt den avtalte pris samsvarer med en «samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling», jf. lovens § 9 nr. 4. Departementet henviser til at nåværende lov kan ha begrenset selgers vilje til å legge eiendommen ut på salg på det åpne marked. Ved opphevelsen av konsesjonsloven vil partene kunne fastsette markedspris på fritt grunnlag.
* Tilsvarende henvises det til at boplikten antas å ha skapt en prisdempende effekt på landbrukseiendommer, all den tid kjøper vegrer seg for å bosette seg langt fra tettsteder med muligheter til å skaffe arbeidsinntekt utenfor landbruket. Det er dog viktig å merke seg at det fremdeles vil være driveplikt på de aktuelle eiendommer. Plan- og bygningsloven samt jordlova antas i sammenheng å ivareta de sentrale jordbruksmessige hensyn. Opphevelse av boplikten skal gjelde uavhengig om vedkommende er odels- og åseteberettiget eller ikke.
* Ved bortfall av konsesjonsloven vil det offentlige heller ikke lenger føre kontroll av egenerklæring ved overdragelsen. Tinglysning vil således ikke lenger være betinget av myndighetens bekreftelse på at konsesjonsvilkårene er oppfylt, og det vil ikke lenger være anledning til å stille særskilte vilkår for overdragelsen i medhold av konsesjonsloven. Så lenge eiendommen er godkjent fradelt etter plan- og bygningsloven og jordloven, antas det følgelig at omsetning av større utviklingseiendommer både vil forenkles og effektiviseres.

Høringsforslagets frist er 15. januar 2015, og vi kommer til å følge høringsuttalelsene inn mot behandling i Stortinget med interesse.

————–

Artikkelforfatteren er senioradvokat Christoffer Nicolaisen i Deloitte Advokatfirma

 

Powered by Labrador CMS