Vil øke til 5 mrd.

Vital har svært ambisiøse planer for sitt eiendomsfond, også i år.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Forsikringsselskapet med eiendomsansvarlig Gro K. Boge i spissen (bildet) ønsker å øke tegningen, slik at målet om et fond i størrelsesorden 5 milliarder kroner oppnås.

”Det er derfor lagt ambisiøse planer for volumvekst i fondet i løpet av 2010, med tegninger både fra norske institusjonelle investorer og fra utenlandske investorer”, heter det i førstekvartalsrapporten fra Vital EiendomsFond.

Kommittert og innbetalt kapital i Vital EiendomsFond DA er 690,6 millioner kroner før ny kapital hentes inn.

570 millionerI første kvartal i år ble det gjort en samlet nytegning mot Vital EiendomsFond fra institusjonelle investorer på 570 millioner kroner. Inkluderer vi en tilleggstegning samt tilgjengelig likviditet fra fondets drift, har fondet nå disponibelt ca. 650 millioner kroner for ytterligere investeringer.

Vital Eiendom startet i april sammen med meglerhuset Arctic Securities markedsføring av Vital EiendomsFond mot institusjonelle investorer i utvalgte europeiske land. Målet er å øke investeringskapasiteten med inntil 700 millioner kroner. I tillegg ønsker Vital i dette kvartalet å starte en tegning mot norske institusjonelle investorer gjennom Vital EiendomsFond KS 4.

Her er målet i samarbeid med DnB NOR Kapitalforvaltning å hente inn ca. 500 millioner kroner fra eksterne investorer. Lykkes Vital som forutsatt i begge markeder, vil investeringspotensialet ifølge forvalteren kunne øke med ca. 2,5 milliarder i år.

Opportunister”Med bakgrunn i dagens portefølje og foreliggende likviditet, vil vi fortsatt søke økt eksponering mot sentral kontoreiendom i Oslo, men har naturligvis en opportunistisk tilnærming med åpning også for andre muligheter. I den sammenheng er flere eiendommer vurdert, og det utøves en aktiv markedsbearbeiding”, skriver Vital i kvartalsrapporten.

Verdijustert egenkapital (VEK) i fondet falt med 1,8 prosent i 2009 og er negativ med 7 prosent siden oppstarten til fondet i 2007. I 1. kvartal i år steg VEK med 2,8 prosent. Totalavkastning i første kvartal var 3,1 prosent, hvorav verdiendringer bidro med 1,4 prosent. 

Årlige leieinntekter for Vital-fondet i 2010 er beregnet til 40,1 millioner kroner. Vital oppgir snittleien i porteføljen til 1292 kroner per kvadratmeter i året.

Vital gjennomførte ikke investeringer i første kvartal i år. Fondet har bare investert i fire eiendommer så langt, hvorav Kronprinsens gate 9 bak Victoria Terrasse er den eneste i Oslo. Denne eiendommen fra 1971 er på 7070 kvadratmeter og oppnår en snittleie på 2085 kroner kvadratmeteren. Totale leieinntekter skulle derfor bli 14,74 millioner kroner i året.

Høy yieldEiendommen ble ved utgangen av første kvartal verdsatt til 151 millioner kroner, opp fra 147 millioner ved årsskiftet. Det tilsier en kvadratmeterpris på 21 360 kroner og en brutto yield på overraskende høye 9,7 prosent ut fra årlige leieinntekter. På det høyeste i andre kvartal 2008 var eiendommen verdsatt til 171 millioner.

Vital EiendomsFonds norske eiendommer er vurdert av Akershus Eiendom og Newsec. De tre eiendommene i Norge har en samlet verdi per 31. mars på 387 millioner kroner, mot 385 millioner ved årsskiftet. I fjerde kvartal 2009 ble eiendommene skrevet opp med 2,4 prosent. i første kvartal med ytterligere 0,6 prosent, eller 2,3 millioner kroner.

 

Linn Cathrin Bye/Kolonihaven

Powered by Labrador CMS