Vil ha mer næring

Formannskapet i Bærum vurderer økte næringsarealer på Fornebu for å finansiere en metro.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

En etterlengtet metro til Fornebu blir langt dyrere enn opprinnelig forutsatt. Når ser totalregningen til å bli rundt 10 milliarder kroner, som kan fremtvinge økt bidrag fra grunneierne. OBOS kunngjorde nylig at en slik ekstraregning kan velte hele prosjektet.

Formannskapet i Bærum behandlet 9. april status, planer og prosesser for Fornebu-området. Rådmannen skriver i et notat til formannskapet at det være aktuelt å øke næringsarealet på Fornebu.

MerverdiDenne merverdien for grunneierne kan gi økt utbyggerbidrag til finansiering av en bane. Rådmannen mener at det først og fremst må være merverdien fra næringsarealer som kan bidra til utbyggerfinansiering av banen.

Ifølge rådmannen fordrer økt næringsareal heller ingen sosial infrastruktur. Formannskapet slutter seg til rådmannens vurdering av at høyere arealutnyttelse ved de tre planlagte stasjonene på Fornebu, Fornebuporten, Tårnet og Koksa, kan bety mer penger fra utbyggerne.

Kostnaden til banen beregnes altså nå til ca. 10 milliarder kroner, inklusive en basestasjon. Denne kostnaden til basestasjon fordeles ifølge rådmannen på hele banenettet og ikke bare på Fornebubanen. Finansieringen av Fornebubanen er nå tenkt slik fra Akershus fylkeskommune:

Tar halvpartenStaten tar halvparten av regningen, det vil si 5 milliarder kroner. Oslo og Statsbygg bidrar med et opprinnelig utbyggerbidrag på 500 millioner kroner, 1,2 milliarder kroner hentes i bompenger fra Oslopakke 3, mens den lokale finansieringen, blant annet utbyggerbidrag, skal stå for de resterende 3,3 milliardene. Det er dette bidraget OBOS steiler over.

OBOS/Fornebu Utvikling, Aker, Koksa Eiendom (tidligere IT Fornebu) og KLP har imidlertid signalisert ønske en høyere utnyttelse av sine eiendommer. OBOS/Fornebu Utvikling la høsten 2013 frem resultatet av en arkitektkonkurranse, der de ville øke utnyttelsen fra 6300 boliger til 8500 boliger.

Kjell Inge Røkke og Aker har også foreslått en høyere arealutnyttelse, ytterligere 30 000 kvadratmeter med kontorarealer. Men hvis det åpnes for økt utnyttelse av bolig- og næringseiendommene, må også utnyttelsen av de offentlige arealene vurderes.

Ikke avtaltDet er ikke avtalt et såkalt fremskyndingsbidrag i fase 2 (boligbygging utover 2500 boliger), det vil si et utbyggerbidrag per bebygd kvadratmeter. Bærum kommune står derfor overfor en stor utfordring med finansiering av ytterligere sosial infrastruktur som barnehager og skoler.

Rådmannen skriver videre at en mulig fordeling av finansieringen mellom Oslo kommune og Akershus fylkeskommune kan ta utgangspunkt i kilometer banelengde i Oslo og i Bærum. Det vil i så fall si at Oslo må bidra med 60 prosent, Bærum med 40 prosent.

Denne fordelingen er imidlertid ikke avklart mellom Oslo og Akershus fylkeskommune. Ifølge rådmannen tyder mye på at en realisering av Fornebubanen er i ferd med å komme på plass, men han medgir at finansieringen er en utfordring.

Powered by Labrador CMS