Verstingen Lysaker

Ingen områder i Oslo-regionen har høyere ledighet enn Lysaker.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

DNB skriver i den seneste markedsrapporten at på Lysaker øker ledigheten fra 86 000 kvadratmeter i fjor høst til 97 000 kvadratmeter nå i vinter. Ledigheten er med andre ord høy, og det vil den også være fremover. Det skyldes primært at Lysaker er ett av områdene som er hardest rammet av lavere etterspørsel fra selskaper i oljesektoren.

Ny ledighet på Lysaker har ifølge DNB oppstått blant annet hos oljeselskapet Technip, som fremleier over 5000 kvadratmeter i sitt nybygg, Lysaker Polaris.  Ledigheten på Lysaker ble også omtalt på næringsmeglerens store halvårlige markedspresentasjon torsdag. 

Prisnedgang– Det er klart høyest ledighet på Lysaker, nesten 20 prosent. Med en slik ledighet er det vanskelig å tro at vi ikke står overfor en prisnedgang fremover, sa analytiker Ingrid Elisabeth Moe på presentasjonen.

I rapporten skriver DNB at prisene på Lysaker er sensitive for beliggenheten. De gode byggene oppnår gode leier, men prisene faller fort når avstanden til togstasjonen blir for lang. Med den høye ledigheten på Lysaker og ellers i vestaksen, tror næringsmegleren at leieprisene står foran en korreksjon. For naboområdet Skøyen ser det heller ikke så lovende ut.

– Skøyen har høye leiepriser, men også høy ledighet, og det er høy ledighet i konkurrerende områder. Det gjør at det er vanskelig å opprettholde høye priser fremover, sa Moe.

Vil til sentrumBasert på leiesøkene er prestisjeområdet CBD og indre sentrum de mest populære områdene, men også nærhet til Flytoget verdsettes. Den laveste ledigheten er imidlertid i mindre kontorområder som Majorstuen og Tøyen. Et område som Fornebu er helt ut blant potensielle leiesøkere.

– Fornebu er veldig lite viktig, området er et kapittel for seg selv, konstaterte Moe. Generelt øker ledigheten i Oslo mest i ytre sone, her er det løst veldig få oppdrag.– Høy ledighet i markedet oppleves til tider tungt i visse områder, fortalte DNB-analytikeren.

I eiendommer som Siemens-bygget i Østre Aker vei 90, de tidligere kontorene til Statens pensjonskasse i Slemdalsveien 37 på Frøen og i Selvaags nye bygg i Silurveien på Ullern, er det ikke redusert ledighet siden i fjor høst. Selvaag opererer i annonser med 70 prosent utleiegrad i de 18 000 kvadratmeterstore byggene.

125 000 nye m2DNB Næringsmegling venter i år 125 000 kvadratmeter i tilførsel av nye kontorlokaler i Oslo-regionen og noe lavere volumer i 2016. Potensielt kan det bygges hele 1,7 millioner kvadratmeter med kontorbygg i regionen frem til og med 2020.

– Det vil ikke skje i så stor grad, det avhenger blant annet av signerte leiekontrakter. Men utleierne kan på grunn av det lave rentenivået tilby lokaler til drøyt 2000 kroner kvadratmeteren i områder med moderate tomtekostnader, sa Moe.

Beskjeden andelOljenæringen har signalisert nedbemanninger, men sektoren utgjør ifølge en undersøkelse fra 2012 bare 1,3 prosent av den totale sysselsettingen i Oslo, 2,9 prosent hvis vi tar med indirekte næringer. For Akershus er de tilsvarende tallene 5,2 prosent og 8,7 prosent. Det er snaue 19 000 personer som jobber direkte og indirekte i oljenæringen i Oslo og Akershus.

– Hvis disse bedriftene skulle kutte virksomheten med 20 prosent, vil det føre til en økning i ledigheten med 1,4 prosentpoeng, men vi tror ikke at det blir så ille, spådde Moe.

 

Powered by Labrador CMS