Undervektig
DnB NOR-analytiker Simen Mortensen er ikke lenger positiv til den nordiske eiendomssektoren og anbefaler «undevekt».
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
I en stor oppdatering torsdag skriver Mortensen at på grunn av de lange varighetene i de nordiske leiekontraktene, vil det ta mange år før den forventede leieprisøkningen i markedet vil slå igjennom og påvirke inntektene i en diversifisert portefølje.
Mortensen venter at markedsrentene vil normalisere seg før leieprisøkningen gjør seg gjeldende i eiendomsselskapenes bøker. Han ber derfor investorene om å revurdere terminalverdiene.
Simen Mortensen skriver i oppdateringen at hoveddriveren for driftsresultatet (EBIT) i eiendomssektoren, er konsumprisreguleringen av leiekontraktene og høyere markedsleier. Estimatene til DnB NOR tar hensyn til annonserte prosjekter og bedrede makroforhold.
Men selv med en økt topplinje for selskapene, blir utviklingen i ren fortjeneste per aksje ganske flat for selskapene Mortensen dekker. Det skyldes at rentene stiger raskere enn driftsresultatet til selskapene. DnB NOR-analytikeren har derfor nedjustert noen estimatene på grunn av forventet høyere renter.
Når Mortensen vurderer eiendomssektoren, tar han seg atter en gang i å se på de langsiktige vurderingene for 2012-2013. Dette er ifølge DnB NOR-analytikeren ikke en typisk atferd for investorene. Den store gjennomsiktigheten i det nordiske eiendomsmarkedet, nåværende prising av aksjene og det lave rentenivået, tvinger imidlertid analytikeren til å fokusere på normaliserte vurderinger gjennom en syklus.
De svenske eiendomsselskapene handles ifølge Simen Mortensen til lave 5,38 prosent i nettoyield basert på estimatene for 2011, 5,46 prosent for de elleve aksjene DnB NOR dekker. Derimot er de norske børsnoterte eiendomsselskapene attraktive, fordi det tilsvarende yieldanslaget her er 7,06 prosent.
Mortensen gjentar derfor kjøpsanbefalingen av Olav Thon-aksjen, og kursmålet er 1150 kroner på ett års sikt, 50 kroner høyere enn i høst. Derimot har han tatt ned anbefalingen av Norwegian Property (NPRO) til «hold», mens kursmålet er uendret på 11 kroner. Northern Logistic Property får også en kjøpsanbefaling, og denne aksjen kan ifølge Mortensen stige med over 50 prosent det nærmeste året til 35 kroner.
Olav Thon-aksjen handles på dagens nivåer til 13 ganger forventet inntjening (P/E) med estimatene for 2011, 12,8 ganger 2012-estimatene. De tilsvarende tallene for NPRO er henholdsvis 17,6 og 18,8. Ut fra dette forholdet er altså NPRO billigere, men en høy/lav P/E sier ikke hele sannheten om en aksje er dyr/billig.
De «dyreste» svenske aksjene handles til sammenlikning til en P/E på 27 prosent, Northern Logistic Property til lave 6-6,5 ganger forventet inntjening. Her bør det tilføyes at mange av de svenske eiendomsaksjene får en salgsanbefaling.