Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Flere av Ukens tips i vår dreier seg om kjøpesumsberegning ved erverv av aksjer i eiendomsselskaper (“Target”). Vi har tatt for oss eiendeler, gjeld, skatterabatt, avskrivning og DD-funn. I dag tar vi for oss leiegarantier.
Dersom deler av lokalene i et bygg ikke er leid ut på tidspunktet for closing, gis det i enkelte tilfeller leiegarantier som et substitutt for leie i en kortere eller lengre periode. Leiegarantier reiser mange spørsmål, og i dette ukens tips skal vi primært fokusere på hvordan leiegarantien kan tenkes å influere på kjøpesumsberegningen.
Hva skal erstattes?
Det som skal erstattes, er normalt den tapte leien. Det er da viktig å hensynta både leien, fellesutgifter og fremtidige KPI-justeringer som ellers ville ha funnet sted. Det må vurderes om det skal gis en engangskompensasjon eller en løpende kompensasjon. Dersom man velger engangskompensasjon, er det normalt riktigst å trekke denne fra ved kjøpesumsberegningen, og ikke i eiendomsverdien. Dersom den reduserer eiendomsverdien, og skatterabatt beregnes på basis av differansen mellom eiendomsverdien og saldoverdier, vil leiekompensasjonen redusere skatterabatten – ofte utilsiktet.
Forholdet til skatt
En tapt leieinntekt resulterer i et lavere resultat i Target, mens kjøpesumsjustering skjer mellom kjøper og selger. Dette innebærer spart skatt for Target – ofte på 28 % av den tapte inntekten, ettersom leien ellers ville ha kommet på toppen av øvrige inntekter. Denne besparelsen bør hensyntas ettersom en kjøpesumsjustering normalt ikke endrer betalbar skatt for kjøper eller selger. Unntak kan tenkes dersom gevinst eller tap ved salg av aksjene ikke er omfattet av fritaksmetoden. Prosentsatsen kan også bli lavere enn 28 % dersom Target bare i begrenset grad rent faktisk er i skatteposisjon pga fradrag eller fremførbart underskudd i Target eller kjøper.
Forholdet til mva
Det må undersøkes om det forhold at lokalene er ledige, innebærer at Target i ledighetsperioden mister en eventuell justeringsrett. Dette vil kun være aktuelt der den første leietakeren som flyttet inn i lokalene etter at byggetiltaket var ferdigstilt, ikke drev mva- eller kompensasjonsberettiget virksomhet. Tapt justeringsrett bør i noen tilfeller hensyntas som en kostnad. Uavhengig av justeringsreglene tilknyttet byggetiltak i selve leieobjektet, er det viktig å være oppmerksom på manglende fradragsrett for mva på felleskostnader så lenge lokalene står ledige. Dette gjelder uavhengig av om det foreligger justeringsplikt tilknyttet leieobjektet.
Depotkonto
I mange tilfeller er det ønskelig at leiekompensasjonen innbetales på en depotkonto, og at utbetalinger derfra skjer løpende kvartalsvis som om det hadde eksistert et leieforhold. Det er da normalt selger som mottar opptjente renter på denne kontoen.
Andre momenter
Partene bør tenke gjennom om det primært er kjøper eller selger som skal forsøke å finne en ny leietaker, hvem som skal dekke kostnader til megler, hvilke leietakere som skal måtte aksepteres, hvilket leienivå det kan inngås avtaler for, hvilke leiekontraktsbetingelser som skal legges til grunn, løpetiden på leiekontrakter, hvem som skal dekke leietakertilpasninger, og hva som skjer dersom leietaker ikke driver mva-pliktig virksomhet, for å nevne noen av de mest sentrale spørsmålene.
Kjøpesumberegning er ett av temaene på kurset Etterutdanning for næringsmeglere, som avholdes av NE kunnskap i samarbeid med Wikborg Rein.
—————-
Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.
Line Ravlo-Losvik er doctor juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.
Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.
Torkjell Valland er senioradvokat ved Wikborg Reins Bergens-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.
30. sep: Feil bruk av mva-registrerte lokaler
22. sep: Dokumentavgift og foreldelse
16. sep: Solidaransvar ved fisjon
9. sep: Kommunal forkjøpsrett
2. sep: Fornyelse/Forlengelse av leieavtaler
26. aug: Tillatt bruk av leieobjektet
19. aug: Nye utbytteregler
24. juni: Frivillig registrering
17. juni: Erverv av ANS og DA
10. jun: Transport av leiekontrakten
3. jun: Avskrivninger og kjøpesumsberegninger
28. mai: Hvem kan signere leiekontrakten?
21. mai: Kjøpesumsberegning – skatterabatt
13. mai: Når leier ikke betaler
6. mai: Marketsleie
29. apr: Kjøpesumsberegning – gjeld
22. apr: Kjøpesumsberegning – eiendeler
15. apr: Tilbakelevering av leieobjekt
8. apr: Leietakers driveplikt
1. apr: Skatt og leietakertilpasninger
18. mar: Mva på utleie av p-plasser
11. mar: Utleie ved oppføring
4. mar: Sletting av festekontrakter
25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser
18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier
11. feb: Momskompensasjon
4. feb: Sletting av heftelser
28. jan: Generalfullmakter
21. jan: Oppkjøpsfinansiering
14. jan: Når gjelder Husleieloven
7. jan: Rettsvern
17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner
10. des: Fredete eiendommer
3. des: Framleie
26. nov: Tomme lokaler og mva
Foto: Erik Burås/Studio13