Ukens Tips: Dokumentavgift
Hvilke disposisjoner utløser dokumentavgift, og hvilke unntak fra dokumentavgiftsplikten gjelder?
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Disposisjoner som utløser dokumentavgift
Overføring av hjemmel til fast eiendom utløser dokumentavgift til staten med 2,5 % av eiendommens markedsverdi. Dette innebærer at alle registreringer av eierskifte i grunnboken som utgangspunkt utløser dokumentavgift.
Kravet om dokumentavgift utløses uavhengig av om hjemmelsoverføringen skjer i form av salg eller gave, og gjelder alle typer fast eiendom, herunder boligeiendom, fritidseiendom, eierseksjoner etc.
Også overføring av bygg på fremmed grunn med tilhørende festerett, utløser dokumentavgift. Dette gjelder også dersom en festekontrakt skal slettes, så lenge det er oppført bygg på festetomten, se også Ukens tips: Sletting av festekontrakter.
Unntak fra dokumentavgiftsplikten
Tinglysing av rettigheter i fast eiendom, herunder adkomstrett, leierett etc., utløser ikke dokumentavgift. I tillegg gjelder en del unntak fra/modifiseringer av dokumentavgiftsplikten. Her nevnes noen av de viktigste:
- Hjemmelsoverføring som ledd i fisjon, fusjon og selskapsrettslig omdanning er fritatt fra dokumentavgift, se også Ukens tips: Dokumentavgiftsfrie fusjoner og Wikborg Reins nyhetsbrev: Julegave til eiendomsselskaper.
- Ved første gangs hjemmelsoverføring av en nyoppført bygning som ikke er tatt i bruk, samt ved overføringer av bygg under arbeid, betales dokumentavgift kun av tomteverdien, jf. stortingsvedtaket § 3.
- Ved tinglysing av første gang overføring av hjemmel til eierseksjon eller til en fysisk del av en eiendom i forbindelse med oppløsning av borettslag og boligaksjeselskap, betales kun NOK 1000 i dokumentavgift per hjemmelsoverføring, jf. stortingsvedtaket § 1.
- Oppløsning av sameie etter sameieloven § 15 er fritatt fra dokumentavgift ved tinglysing av skjøte som fastsetter ombytting av tidligere tinglyste sameieandeler med fysisk bestemte deler av eiendommen, jf. stortingsvedtaket § 2 d).
- Overføring av fast eiendom som arv til lovbestemte arvinger, er fritatt fra dokumentavgift såfremt overføringen skjer i forbindelse med dødsfall, jf. stortingsvedtaket § 2 f). Forskudd på arv er ikke omfattet. Overføring av fast eiendom til testamentarving gir rett til fritak bare dersom hjemmelen overføres videre til tredjepart samme dag, jf. stortingsvedtaket § 2 j).
- Tinglysing av skjøte som overfører eiendommer mellom ektefeller er fritatt for dokumentavgift. Dette gjelder både overføringer under ekteskapet og overføringer i forbindelse med separasjon eller skilsmisse, samt også ved skifte av felleseie ved den ene ektefellens død, jf. stortingsvedtaket § 2 e). Også overføring som følge av samlivsbrudd mellom samboere er fritatt, jf. dokumentavgiftsloven § 8, men dette gjelder ikke fritidsbolig og altså heller ikke overføringer i løpet av samlivet. Dokumentavgiftsfritaket for samboere gjelder kun dersom de har hatt felles folkeregistrert adresse i minst to år eller venter, har eller har hatt felles barn.
Dersom man mener å ha krav på dokumentavgiftsfritak, må dette opplyses om i skjøtet sammen med bestemmelsen som hjemler fritaket. Man bør også skrive noen utfyllende ord om hva fritaket gjelder, samt vedlegge nødvendig dokumentasjon.
————————-
Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.
Trude Gran (til venstre) er fast advokat ved Wikborg Rein Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.
Line Ravlo-Losvik er doctor juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.
Siste tre Ukens Tips:
Leietakers tilbakeholdsrett
Tidsfrister ved byggesaksbehandling
Dom om felleskostnader
Andre Ukens Tips i kategorien Skatt og avgift
Fradragsrett for transaksjonskostnader
Beregning av MVA-kompensasjon ved utleie
Feil bruk av MVA-registrerte lokaler
Foto: Erik Burås/Studio B13