Startet med to tomme hender – nå eier han 30 leiligheter
Bernt Ivar Jakobsen fra Lyngdal i Vest-Agder begynte med to tomme hender, og eier nå eiendommer for flere millioner kroner. Han satser på utleie av hybler og leiligheter, og har tydeligvis truffet godt i markedet. - Jeg føler det er litt mindre risiko knyttet til denne typen eiendom fordi folk alltid må bo et sted, sier Jakobsen
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Bernt Ivar Jakobsen var i mange år bankmann, og hjalp andre med kapital til å oppfylle drømmene sine. Selv drømte han om å investere i eiendom.– Jeg hadde interesse for å gjøre noe utenom vanlig kontortid. Være selvstendig næringsdrivende og skape min egen arbeidsplass. Jeg startet med to tomme hender, og det var ikke så lett å komme i gang, forteller Jakobsen, som fikk starthjelp av banksjefen han jobbet under. – Vi kjørte sammen til jobb og pratet om mange prosjekter. Jeg luftet ideen om å starte et eiendomsselskap. Han sa seg villig til å låne meg penger, og så var jeg i gang.Nå eier han et 30-talls leiligheter i Arendal og Kristiansand, gjennom selskapet Jakob Eiendom AS. I tillegg har han noen leiligheter i privat regi. At det ble boligmarkedet og ikke det tradisjonelle næringsmarkedet han satset på, var ingen tilfeldighet.– Næringsbygg er ofte større investeringer. Jeg eier ett kombibygg sammen med min bror, men satser mest på leiligheter og hybler, sier Jakobsen, som bor i Lyngdal i Vest-Agder.
Satset forsiktigHan gikk flittig på visning, og satte seg nøye inn i markedet, før han kjøpte sin første leillighet. Den lå i Kristiansand, sentrumsnært og nær Høyskolen i Agder.– Før jeg kjøpte min første eiendom sonderte jeg terrenget, ringte rundt og hadde mange interessante prospekter, Jeg så blant annet på en et hybelhus med ti boenheter, men følte det ble litt for stort for meg. Særlig i en oppstartfase. Jeg vurderte først å kjøpe hytte ved sjøen for utleie til tyskere. Risikoen var større, så derfor ble det en leilighet. Den delte jeg opp slik at det ble tre soverom. Jeg valgte en sentral leilighet, som var attraktive for student-er. Et halvt år senere kjøpte jeg en ny leilighet, og også da laget jeg et ekstra soverom.De fleste som starter opp egen bedrift vet at det kan være vanskelig å få hjulene til å gå rundt. Særlig i starten. Mange ganger kommer det uforutsette kostnader. Jakobsen anbefaler andre som vil starte med utleie å regne nøye over kostnader, før de går til banken. Det kan spare både tid og penger i form av tapte utleieinntekter på en leilighet som ikke er ferdig oppfikset.– Selv om jeg fikk lån i banken knep det likviditetsmessig. Jeg måtte i tillegg låne for å fikse opp. Sakte men sikkert gikk det fremover, og i dag eier jeg mange leiligheter og hybler.– Spill åpent!Jakobsen advarer mot å kjøpe annet enn selveierleilighet hvis planen er å leie den ut. Han anbefaler dessuten å spille med åpne kort for naboer. Det er ikke alltid de er like glad for å få et studentkollektiv til nabo. Særlig hvis de ikke er advart på forhånd.– Hvis det er andel eller borettslag, kan man risikere at det ikke er lov å leie ut, eller det eksisterer andre klausuler. Sjekk dette nøye. Et annet godt tips er å dele opp leiligheten på en naturlig måte i rom som ikke er for små. Hvis leieboer har et stort soverom med plass til tv og pult, stiller det mindre krav til felles oppholdsrom. Kjøp ikke for dyrt, i et sentralt strøk nærme butikker og offentlig transport. Tenk deg nøye om før du kjøper en leilighet i 5. etasje uten heis. Dette er ikke gunstig når flyttelasset skal opp eller ned. En annen hemsko kan være nabolag. En plass møtte jeg på en del skeptiske naboer. De var ikke fornøyd med at jeg skulle leie ut. Faktisk fikk jeg et brev fra kommunen. En nabo hadde sett håndverkere gå inn og ut, og trodde jeg delte opp leiligheten i flere boenheter. Jeg skrev brev tilbake at jeg laget et ekstra soverom, men at bad og kjøkken var uforandret. Dette godtok de selvfølgelig.
Enkelt å leie utÅ få leieboere er uproblematisk, særlig hvis det er universitet eller høyskole i nærheten. De fleste studenter bruker Internett som viktigste som viktigste redskap når de skal finne seg en plass å bo.– Jeg kikker i avisen og på Internett etter annonser. Hvis jeg averterer selv, blir det mye ekstra jobb i form av telefoner. De fleste studenter er kjekke folk som betaler greit og ødelegger lite. Jeg har gode erfaringer, selv om du innimellom møter noen som ikke har rent mel i posen. Studentene ønsker som regel å flytte ut i juni. For at leilighetene ikke skal stå tomme gjennom sommeren, begynte jeg å markedsføre meg mot turistnæringen. I begynnelsen annonserte jeg selv, men nå bruker jeg et selskap som formidler leilighetene i egen katalog. Dette tar mindre tid, og jeg har bedre belegg. Døgnprisen varierer mellom 700-900 kroner.Hvor mange timer han bruker på å administrere henvendelser har han aldri regnet på. Han medgir at det går med en del timer. Særlig hvis noe går galt i leiligheten. Han har fått gode kontakter med håndverkere og butikker som leverer hvitevarer.– Arbeidsmengden består for det meste i å administrere. Jeg får mange henvendelser fra folk som vil leie. I tillegg går ting galt. Det kan være seg en komfyr som ikke virker, eller en vannlekkasje. Da setter jeg leieboer i kontakt med håndverker eller butikk, sier Jakobsen.Hytter?Selv om han har konsentrert seg om utleie-hybler, snuser han nå på hyttemarkedet. Først og fremst som utbygger.– Jeg kjøpte noen hyttetomter på Hovden, og gjennom et samarbeid med arkitekt utarbeidet jeg et konsept som slo an. Samtlige fem hytter er nå solgt, og jeg er i ferd med å finne nye tomter. Problemet er at Hovden er blitt ekstremt populær blant kristiansandere, og det er ikke tomter å oppdrive. Derfor snuser jeg på Sirdal, som er utfartsplass nummer en for rogalendinger. Men denne type utbygging er mer en hobby, som jeg synes det er kjekt å drive med!