– Rimelig paradisisk

2015 blir ikke like bra som 2014, men SÅ galt ser det ikke ut.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Christian Ringnes hadde torsdag sitt sedvanlige innlegg på Citykonferansen for å snakke om utsiktene for 2015. Temaet for foredraget denne gangen var «Hvor lenge var Adam i Paradiset?» Ringnes begynte med å oppsummere fjoråret.

– 2014 var et veldig godt år for eiendomsbransjen i Norge, men stemningen snudde i andre halvår som følge av oljeprisfallet, sa han til forsamlingen. Men stemningen har ikke snudd så mye at det er alvorlig grunn til bekymring.

Lave renter– Det blir rimelig paradisisk i 2015, konkluderte Ringnes, og det kan vi blant annet takke de lave rentene for.

– Lav rente og utlånsvillige banker gir et sterkt marked i 2015. Det blir lave renter i Norge i hvert fall i ett eller to år til, kanskje enda lenger, og det bygges ikke mer enn at det i seg selv ikke er noe problem. Hadde det ikke vært for usikkerheten som følge av fallet i oljeprisen, ville det ha vært grunn til å være like optimistisk som i 2014, sa Ringnes til den fulltallige forsamlingen.

Verst ser det ut for markedet i vest, det vil si Asker og Bærum og Lysaker og også de ytre, nordlige delene av Oslo. Christian Ringnes var i Dagens Næringsliv bekymret for et mulig fall i leieprisene på 10 prosent i den såkalte vestlige korridoren.

Solen ned– Det er sant at solen går ned i vest, symboliserte Ringnes. – De vestlige områdene har gradvis fått høyere ledighet, og den er på vei videre oppover. De østlige områdene har høy ledighet, men her stabiliserer den seg, fortsatte han. I sentrum har derimot ledigheten vært lav gjennom flere år, og totalt ser det greit ut for kontormarkedet i Oslo-regionen.

– Det er langt fra ubalanse i markedet, markedet er omtrent i balanse, slo Ringnes fast. Eiendomspar er kommet frem til at det i 2014 ble tilført 93 000 kvadratmeter med nye kontorlokaler i Oslo, Asker og Bærum. I år øker denne tilførselen til 218 000 kvadratmeter, gitt Eiendomsspars anslag.

– Det er ganske høyt i forhold til snittet de seneste årene på 155 000 kvadratmeter, konstaterte Ringnes. Det ble i fjor absorbert 184 000 kvadratmeter, så arealledigheten kommer ifølge Eiendomsspar sannsynligvis til å øke.

575 000 m2Selskapet måler i motsetning til næringsmeglere øyeblikksledigheten, ved faktisk å gå rundt og telle ledige kvadratmeter. Per 1. januar 2014 kom Eiendomsspar frem til 664 000 kvadratmeter med tomme kontorlokaler. Ringnes & Co opererer med en tilførsel i 2014 på 93 000 kvadratmeter, mens arealabsorpsjonen var 184 000 kvadratmeter. Det gir en ledighet ved årsskiftet på anslagsvis 575 000 kvadratmeter.

– Ledigheten gikk gjennom fjoråret ned fra 7 prosent til 5,8 prosent, sa Ringnes. Næringsmeglere ser imidlertid ut til å operere med en ledighet på 7-8 prosent,  men da hensyntar de kommende ledighet de nærmeste 3-12 månedene.

Anslagene for 2016 og 2017 er mer usikre, men Ringnes mener det ikke er veldig skremmende med de volumene han tror kommer av nybygg i forhold til gjennomsnittet de seneste årene. – Isolert sett ser ikke dette så verst ut hvis etterspørselen holder seg, sa Eiendomsspar-sjefen.

 

Powered by Labrador CMS