Nok er nok

Det er urealistisk å tro at grunneierne vil bidra med mer penger til en metro til Fornebu enn det de har lovet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det sier Kjell Kalland (bildet), som leder Koksa Eiendom (tidligere IT Fornebu Properties) og som er en betydelig grunneier på Fornebu. Kalland frykter nye forsinkelser i utbyggingen, men mener selv at den kan la seg gjennomføre i 2020. Dette, til tross for at Ruter har sagt at en ferdigstillelse av den etterlengtede metroen tidligst kan skje høsten 2021.

– Ja, jeg ser at Ruter og fylkeskommunene sier de ikke får dette ferdig før i 2021, men jeg mener bestemt det kan gå fortere ved å angripe prosessen på andre måter, sier Kalland til NEnyheter. Han mener partene nå må analysere hvilke ting som må gjøres først, slik at en metro kan stå ferdig tidligere.

FortgangKalland sier det er veldig mange angrepspunkter, der det gjelder å ta i bruk alle 24 timene i døgnet.– Slik det planlegges nå, legges for mange aktiviteter etter hverandre. Jeg mener flere aktiviteter kan gjøres delvis parallelt. Den nye regjeringen legger opp til flere OPS-prosjekter, og da får man fortgang, fordi man jobber på en litt annen måte. Ett år kan virke lite for utenforstående, men det er lang tid for alle menneskene som daglig står i køer ut hit, sier Kalland.

En antatt oppstartstidspunkt for byggingen er i 2016.– Kan selve byggetiden gjøres kortere? – Jeg har ikke bygget en T-bane noen gang, men jeg ser jo at de kan bygge 2 kilometer på tre år med sin tradisjonelle prosjektorganisering. Jeg skjønner ikke hvorfor de trenger fem år, selv om denne strekningen er lenger. Det gjelder å utnytte alle de angrepspunktene en har langs hele traseen, svarer Kalland.

Koksa Eiendom eier mesteparten av det store Koksa-området mellom Snarøyveien og Rolfsbuktveien. En metro til Fornebu forutsetter en stasjon på en av eiendommene til selskapet. Her eier Koksa Eiendom i dag bygg på til sammen 70 000 kvadratmeter. 200-300 mennesker har sitt daglige virke i de eksisterende byggene.

Intet svar– Byggene på eiendommen i dag må rives, og vi må si opp leiekontrakter. Jeg skrev i mai i fjor et brev til fylkeskommunen med forslag om hvordan vi kan gjøre dette, men har ennå ikke fått noe svar, sier en oppgitt Kalland.

Kjell Kalland sier han som utenforstående ikke har mulighet til i detalj å gå inn i de tekniske og kostnadsmessige sidene ved metroprosjektet. Han synes likevel det er synd at det nye kostnadsanslaget på mellom 8 og 10 milliarder kroner kommer opp så sent i prosessen, et anslag som nærmest er doblet fra 2012.

– Enten er noe holdt utenfor, eller så er det noe som er glemt, og da er det noen som ikke har gjort en god nok jobb. Det er veldig synd at det skapes usikkerhet rundt finansieringen så langt ute i prosessen.

Større volumer– Hvor mye mer kan Koksa Eiendom være villig til å bidra med av penger for å få til en løsning?– Vi er en gjeng med grunneiere her ute som ønsker fortgang og vil se på hva vi kan bidra med av ulike løsninger. Ytterligere utbyggingsvolumer er naturlig, det skulle bare mangle, slik at vi får utnyttet T-banen fullt ut, sier Kalland, og fortsetter:

– Grunneierne har allerede bidratt med 500 millioner kroner i infrastrukturbidrag ved kjøp av tomten, og det er midler som ikke er brukt til infrastrukturtiltak. I tillegg har vi sagt at vi kan stille ytterligere 600 millioner kroner, under visse forutsetninger. Så har både OBOS, som den største boligutvikleren her ute, og vi som den største næringsutvikleren, vært veldig tydelige på at midler utover dette ikke er realistisk i det hele tatt. Her mener jeg Ruter og fylkeskommunene ikke har bakkekontakt, disse pengene må komme fra andre steder.

Står fastUtviklingsdirektør Hanne Bertnes Norli skriver i en e-post til NE nyheter at hun står fast på at det tidligste realistiske tidspunktet for en ferdigstillelse er høsten 2021. Det er imidlertid mange ting som må falle på plass raskt, blant annet gjennomføringsansvaret og hvem som skal være byggherre. Oslo og Akershus skal ifølge Bertnes Norli behandle avklaringen rett over sommeren.

Kalland sier at han i fjor høst ble lovet at gjennomføringsansvaret skulle ha vært avklart i vinter.– Det må nå avklares raskt hvem som skal ha bygge ut og ha det eksterne prosjektansvaret. Ruter og fylkeskommunene må i likhet med oss private utbyggere ha noe som pisker dem og se på om det er noe som kan gjøres annerledes enn i dag, sier han.

– Det viktige nå er at de får organisasjonen på plass og en dedikert organisasjon som kan få fortgang i planprosessen. Så er det veldig viktig å få finansieringen på plass. Litt avhengig av totalkostnaden, mangler det fremdeles 2-2,5 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS