Mini-mini Thon på Hamar

Utstillingsplassen Eiendom på Hamar er i dag det største eiendomsselskapet mellom Oslo og Trondheim med engasjementer også på Fagernes, Lillehammer, Brumunddal, Gjøvik, Vinstra og i Tønsberg, Trondheim og Namsos. Trønderen Terje Haugan (58) er eiendoms-kongen på det indre Østlandet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

– Æ trøng itj så mytji pæng!Slik begrunnet Haugan nylig hvorfor han putter sin andel (47 millioner kroner) av fjorårets utbytte på 79 millioner kroner, tilbake i selskapet.

BrennevinssamlagetUtstillingsplassen Eiendom A/S har røtter tilbake til 1852 og Hedemarken Fogderi-forening. Foreningen søkte i 1895 brennevinssamlaget på Hamar og fogderiets sparebanker om midler til kjøp av grunn til en utstillingsplass. Fremstøtet lyktes og ga 60 dekar som ble hetende Utstillingsplassen. I 1948 kom representanter for distriktets landbruksinteresser og andre sammen for å løse problemet med plassens fremtid. Tanken om et Landbrukets Centrum for Østlandet vekket begeistring. Entusiasmen må siden ha sunket, for det ble med noen hesteutstillinger, en mislykket travbane og noen speedway-stevner. Kontorbygget “Landbruksbygget” stod likevel ferdig i 1955, og i årene etter ble Hamar-Mart’n avholdt på stedet. I 1961 ble Hamarhallen bygd; den første hall med håndballbane utenfor Oslo.

Eiendom for 1,5 milliarderI 1986 ble A/L Utstillingsplassen omorganisert til Utstillingsplassen A/S. Eierstrukturen begynte også å endre seg da flere av de store eierne solgte sine aksjer. Høsten 1998 ble Utstillings-plassen A/S, Haugans Eiendom A/S og Østre Torg A/S fusjonert til Utstillingsplassen Eiendom AS. – Jeg begynte å kjøpe aksjeposter i Utstillingsplassen og fusjonerte etter hvert inn de eiendommene jeg allerede hadde på Hamar, sier administrerende direktør Terje Haugan.I dag sitter Haugan med 60 prosent gjennom Haugans Hus A/S. Olav Thon Gruppen ble invitert med gjennom en rettet emisjon i 1999. Nå har Halgrim Thon (59), en nær kompis av Haugan, en andel på 20 prosent. Olav Thon Gruppen er ute. Terje Kojedal (47), den gamle forsvarklippen med 66 fotballandskamper og mangeårig tjeneste for Ham-Kam, er eiendomsjef hos Haugan. Med 1,6 prosent av aksjene er han sjette største eier. Storkapitalen er representert gjennom Orkla med en post på 3,4 prosent (tredje størst).

Halvannen milliardUtstillingsplassen Eiendom eier og forvalter cirka 150.000 kvadratmeter næringsbygg. Terje Haugan anslår eiendommenes totalverdi til rundt 1,5 milliarder. Én milliard av dette er eiet. Utstillingsplassen Eiendom hadde i fjor 42 millioner kroner i leieinntekter. Medregnet datterselskap var leieinntektene på 59 millioner kroner. Utstillingsplassen Eiendoms leieinntekter gikk noe ned i fjor fordi to store eiendommer i Hamar ble solgt til UP Entra AS som Utstillingsplassen Eiendom eier 50-50 sammen med Entra Eiendom AS. Utstillingsplassen Eiendom AS driver selskapet.– Vi går inn i nøye utvalgte enkelteiendommer, gjerne med partnere, både for å drive og forvalte. Vi synes det er greit med en andel på 50 prosent og ønsker helst bare én partner slik at det blir ryddige forhold. Partnerne må ha en kjemi som stemmer, sier Terje Haugan. – Vi ønsker generelt å vite hva som skjer med byggene og å kunne påvirke. Vi er langt fra en passiv eier.

Hånd i hånd med EntraHaugans imperium består av kontoreiendommer, leiligheter, kjøpesentre og hotell. – Til en viss grad blir jeg en mini-mini-Thon, karakteriserer han seg selv.Innen kontor dreier en god del seg om selskapet UP Entra, eiet 50/50 med Entra. På Hamar sitter både ligningskontoret, trygdevesenet, og Posten i bygg tilhørende det selskapet. Byggene er solgt inn fra Utstillingsplassen Eiendom.– Med UP Entra sikter vi mot offentlige leietagere. Her er det god draghjelp fra Entra og den rolle selskapet spiller på det indre Østlandet, utdyper Terje Haugan. Haugan er heller ingen fremmed fugl for Rom, eiendomsutviklingsselskapet til NSB. Tomten til den nye bussterminalen til Hedmark Trafikk er tidligere jernbanegrunn. Utstillings-plassen har fått kloen i nok en jernbanetomt like ved der det kan bli et 5.000 kvadratmeter stort kontorbygg for Jernbaneverket. Togskinneetaten skal flytte et stort antall administrative arbeidsplasser til Hamar, herunder sine regnskapsfolk.

Dus med Thon og RivelsrudHaugan har slett ikke forlatt sitt midtnorske opphav. Namsos Storsenter på 14.000 kvadratmeter sto ferdig i mars. Utstillingsplassen eier halvparten av det nye kjøpesenteret som kostet 130 millioner kroner og allerede er en braksuksess. Så langt er selskapet engasjert i seks kjøpesentre. Tre eies i sin helhet og tre eies 50 prosent. I Levanger kan Haugan overnatte på Backlund hotell og drømme søtt om eierandelen på 17 prosent, i det minste hvis belegget er godt. Tilsvarende skulle det være mulig å sove godt også i Trondheim der Haugan & Co. sitter med en andel på 12,5 prosent i Rica Nidelven.– Det er vel ikke bare hjemlengsel som gjør at du har beveget deg nordover?– Jeg har hytte i Trøndelag. Da er det greit å kunne legge byggemøter der oppe på torsdager.“Hytta” er en stor eiendom med flere hus helt nede ved sjøen i Mosvika.Litt om lønnsomhet dreier det seg sikkert også om. Pluss relasjoner. Terje Haugan er utvilsomt flink til å skape gode samarbeidsforhold. Rica-kongen Jan Rivelsrud er blant dem han er dus med.– Vi er klare til å gjøre mer innen hotell med ham, forklarer han.For kjøpesentrenes del er det hyggelig å kjenne Halgrim Thon som tidvis fungerer som døråpner til potensielle leietagere.

Hjalp Mæhle og Nyhus i TønsbergPå Hamar sitter Utstillingsplassen på en rekke tomter egnet for boligbygging. Nedlagte Hamar Bryggeri gir plass til flere boligblokker med til sammen 150-200 leiligheter. Første og andre blokk er både bygd og utsolgt. Blokk tre er under bygging. Allerede før byggestart var 28 av de 33 leilighetene solgt. – Boligmarkedet i Hamar er godt for tiden, konstaterer Terje Haugan. Nede i Tønsberg har Haugan bistått de gamle kompisene Ola Mæhle og Terje Nyhus på Kaldnes Brygge. Da de to “bryggegutta” fikk problemer med finansieringen av luksusleilighetene, dro Haugan inn Sparebanken Hedmark der han har gode forbindelser, i januar i fjor. Etter redningsoperasjonen sitter han selv med en andel på 17 prosent i prosjektet.Roligere på Hamar– Veien blir til underveis. Det er mange muligheter og gjelder å plukke de beste prosjektene, fremholder Terje Haugan.Samtidig gjelder det å ikke forskreve seg, kapasiteten er tross alt begrenset. Utstillingsplassen har til sammen 13 ansatte, herav tre vaktmestere. Haugan, Kojedal og en kollega skal drive alle eiendomsprosessene.– Å drive med eiendom i Oslo er noe helt annet. Markedet svinger mye mer. Her på Hamar kan man ikke gjøre de store varp, men vi slipper samtidig de dype bunnene!Å være med Terje Haugan rundt i Hamar sentrum er en artig opplevelse. “Der eier vi og der eier vi, og se; det bygget der, det eier vi også”, gir han til kjenne mens han peker og vifter med labben.

Powered by Labrador CMS