Mange norske på messe i Cannes

Et gjennombrudd for norsk deltakelse i internasjonale eiendomsfora. Neste gang kan det i tillegg bli en egen norsk eller nordisk stand.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Mange ble forbløffet da deltakerlisten på den store eiendoms- og kjøpesentermessen (Mapic) i Cannes i midten av november, ble kjent. Mens nordmenn tidligere har opptrådt mer enkeltvis og som slengere sammen med andre nordiske eller internasjonale kolleger, stilte de nå opp med topptunge delegasjoner. Det offentlige Norge glimret imidlertid med sitt fravær.

DeltakerePå deltakerlisten figurerte bl.a. Erik Bøhler, Kjell Haune og Nils Christian Weel fra Bøhlergruppen, Roar Sandnes og Johan J. Dahl fra Storebrand Eiendom, Geir Vee Lund fra Hakon-gruppen, Kjell Spilling fra Olav Thon Gruppen, Roy Kristiansen og Jan Olav Braaten fra Steen og Strøm Invest, Kristin H. Torgersen fra Vital og senterlederne Liv Berven og Irene Aarvik. I tillegg benyttet bl.a. Gullik Hansen og Trond Granlund fra Centrum Eiendom, høyesterettsadvokat Geir Haugen og Jens Hærra fra Feriehus Europa/MP-Villas anledningen til å treffe kolleger i formelle og uformelle omgivelser.

To messerDet er annet år på rad at det Paris-baserte konferanseselskapet Reed Midem Organisation arrangerer denne type høstmesse i det kjente festivalpalasset i Cannes. Siden 1990 har de imidlertid arrangert den mer eiendomsorienterte messen Mipim. Denne avholdes i mars måned i det samme festivalpalasset. Mipim samler både flere deltakere og flere utstillere. Den henvender seg til et bredere publikum og til mer varierte grupper med investorer, eiendomsutviklere og ulike myndighetsorganer.Reed Midem Organisation arrangerer også andre store internasjonale messer for bl.a. musikk- og underholdningsindustrien, TV-selskaper, mediabransjen og audiovisuell industri. I Asia inngår nå Singapore fra 1997 som ett av de faste arrangørstedene.

ErfaringerTilbakemeldingene fra de norske deltakerne etter høstens messe, er delte. En generell kommentar er at messen var mindre detaljhandel og kjedeorientert enn det de var forespeilet. Ut over dette var det mange spennende utstillere innen fagområder som eiendomsutvikling, megling, arkitektur, investeringsrådgivning og etableringsveiledning. Forholdene var også godt tilrettelagt for å etablere kontakt med potensielle samarbeidspartnere, kunder og bransjekolleger.

Norden neste?Interessant nok – sammenholdt med Oslo ytterst svake internasjonale profil, stilte f.eks. Moskva by med en av de største utstillingsstandene. På utstillingsområdet kan det imidlertid bli en endring neste år. Representanter for Steen & Strøm Invest sammen med Søren Brogaard i det danske investorselskapet Danica Eiendom, har planer for å få til en felles nordisk utstilling på messen i 1997. Hvor mange og hvem som eventuelt blir med, er foreløpig helt uvisst.

TemaerFlere temaer ble tatt opp både i messens utstillingsdel og i messens konferanseprogram. Blant disse var fremtidig utvikling av europeiske bysentre, internasjonalisering og globali-sering av handel og investeringer, hvordan komme inn på markedene i Sør- og Nord Amerika og internasjonaliseringen av Sør Afrikas handel og næringsliv. I samarbeid med Estates Gazette Interactive ble det også satt opp en egen Cybercafé. Under messen kom det frem at mange av utstillerne og deltakerne allerede var tungt inne med å bruke internett i sin forretningsvirksomhet.

CorporateEn av de tunge internett-brukerne er Staffan Bonde i Centrum Property og svensk representant for det internasjonale megler- og rådgiverselskapet DTZ. – Vi har mange interessante investeringsprosjekter for norsk kapital som vil utenlands. Nytt nå er det at vi har startet opp et eget corporate selskap der vi går inn i eiendomsmassen til større internasjonale konsern. Mye eiendoms skal f.eks. selges i forbindelse med fusjoner. Hele den store internettbasen og alle Web-sidene til DTZ styres fra vårt kontor i Stockholm, forteller Bonde til NæringsEiendom.-Vi har stor nytte av å treffe forbindelser og kontakter her nede i Cannes. På den siste Mipim-messen i våres stilte DTZ alene med 90 deltakere – samt egen utstilling, opplyser Bonde.

H & MEn av de store internasjonale kjedene som satset tungt på årets Mapic-messe, var Hennes & Mauritz. Utgangspunktet for satsningen er å få kontakter og få innpass til nye markeder. Spesielle målgrupper for det svenske storkonsernet, er lokale myndigheter, eiendomsutviklere, rådgivere og drivere av kjøpesentre.

MøteplassUnder åpningen av høstens messe sa messesjef Xavier Roy at Mapic allerede etter to år, er blitt en møteplass for de profesjonelle aktørene innen «retail real estate» samt for detaljhandlere, investorer og lokale myndigheter. Årets messe har lagt vekt på internasjonaliseringen av markedene og de muligheter som nå åpner seg. Enten gjennom å lære av konkurrenter, eller ved å ekspandere inn i nye markeder.Mye av æren for den store norske deltakelsen tilskrives Sylvi Hollstedt i selskapet Nordiske seminarer, Torkel Oftedal i Stavanger Eiendomsforvaltning og Mapics internasjonale salgssjef Nathalie Depreto.

GruppereiserHollstedt arbeider for at eiendoms- og meglerbransjen skal satse mer på fellesreiser til interessante messer, konferanser og utstillinger. – Fordelen med å reise i samlet flokk er at gruppedeltakerne lett kommer i kontakt med hverandre og kan utvikle sine bekjentskaper og forretningsmessige kontakter. En annen fordel er at man som gruppe lettere oppnår rabatter. Som gruppe oppnås også letter innpass hos interessante miljøer og selskaper, forteller Hollstedt. Hun understreker at deltakere på fellesreiser selvsagt også kan kjøre egne individuelle opplegg. Nordiske Seminarer og Stavanger Eiendomsforvaltning samarbeider om å invitere eiendomsbransjen til å bli med på Mipim i Cannes i mars 1997.

BesøkNathalie Depetro, som er tilknyttet arrangørselskapets hoved- kvarter i Paris, har besøkt topp- ledelsen i flere norske eiendoms- og kjøpesenterselskaper. Til NæringsEiendom sier hun at norske interesser innen eiendom og detaljhandel kan oppnå store gevinster gjennom aktivt å bruke arrangementer som de to i Cannes. Dette gjelder både som deltakere og utstillere. Samme forhold gjelder lokale og regionale myndigheter somgjennom aktiv profilering ønsker å tiltrekke seg nye virksomheter.Høy norsk kjøpekraft, stort offentlig forbruk, utviklingen av aksen Fornebu-Gardermoen og spennende byutviklingsprosjekter, vekker allerede interesse i utlandet.

Oslo på bunnEn av DTZs hovedkonkurrenter, Healey & Baker, var representert med en stor utstillingsstand. I Healey & Bakers årlige under- søkelse over hvilke byer nærings- livstopper synes det er interessant å etablere seg, ligger Oslo langt nede på bunn av listen. Dette har fått næringsbyråd Kaare Sandegren til bl.a. å skylde på Oslos mangelfulle utenlandsprofil, og skylde på at det ute i den store verden verserer så mange feilaktige myter om Oslo og Norge.

Powered by Labrador CMS