Leietakerne skyr miljøbygg
Bedriftene hevder at de er opptatt av miljøet og vil flytte til miljøvennlige bygg. Men utleierne opplever liten interesse for de mest miljøvennlige byggene.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det kan virke som et paradoks: Samtidig som nesten en tredjedel av norske bedrifter i en undersøkelse i fjor uttalte at klimautfordringer er meget viktige i sin forretningsstrategi (undersøkelse gjennomført av Mandag Morgen og Miljøverndepartementet), er interessen for å flytte inn i de mest miljøvennlige byggene heller dårlig.
Avantor har prosjektert et nytt miljøbygg i Nydalen. Bygget, som kalles Nydalspynten, forventes å ha en netto energibruk på 85 kWh pr. kvadratmeter, noe som vil gi bygget A-merket når energimerkeordningen for boliger og næringsbygg kommer i gang. Men nå gir selskapet opp markedsføringen av miljøbygget. I alle fall inntil leietakerne blir mer interessert i å flytte til et miljøbygg.
– Gikk i kjelleren– Vi har ikke inngått noen kontrakter. Vi er veldig skuffet over markedet som viser liten interesse for et slikt miljøbygg, sier prosjektleder Geir Vaagan i Avantor.Avantor har slitt lenge med å få på plass leietakere til det planlagte miljøbygget, og Vaagan mener selskapet har gjort mye for å få inn leietakere. I våres jobbet de med en interessent, men det ble aldri noen leiekontrakt.
– Vi gikk helt i kjelleren på Nydalspynten for å få realisert det og tapte likevel. Det er rett og slett ikke vilje til å flytte inn i et sånt bygg. Det hadde ikke noe med leiepris å gjøre. Vi strakk oss så langt at det ikke ville blitt noen fortjeneste, sier prosjektlederen.
KvalitetskravDen viktigste grunnen til at bedrifter ikke flytter til miljøbyggene er at de stiller harde krav til bygget.
– Bedriftene vil gjerne være i et bygg som bruker lite effektivt. Men de stiller en del krav som ikke er forenlig med redusert energiforbruk. Når brukerne forlanger ting som gjør det helt umulig å holde energiforbruket nede, så blir det vanskelig, sier Vaagan.
Noe av det som skaper problemer for såkalte lavenergibygg er at myndigheter og leietakere stiller knallharde krav til innetemperaturer og kjøling. Peter Groth i Aspelin Ramm har tidligere gått ut med kritikk av altfor rigide krav. Han mener bare en senkning av den lovpålagte minimumstemperaturen med en til to grader vil ha en svært positiv effekt på energibruken i byggene.
BellonaAspelin Ramm skal også bygge et miljøbygg på Vulkan ved Akerselva. Selskapet har fått på plass Bellona som første leietaker i bygget, som kun vil bruke 80 kWh pr. kvadratmeter. Markedssjef Pål Bøe i Aspelin Ramm forteller om økt interesse for miljø blant selskapets leietakere, men han har ikke fått inn noen andre enn Bellona til Vulkan-bygget ennå.
– Det er litt tidlig å si noe om interessen i markedet for dette bygget. Vi har ikke kommet i gang med markedsføringen ennå, så vi vet foreløpig ikke hvor alvorlig bedrifter tar miljøet når de skal inngå nye leiekontrakter. Men vi ser at mange som er på visning på Rosenholm Campus ser positivt på de miljøtiltakene vi har gjort der, sier Bøe.
Aspelin Ramm skal leie ut drøye 1 000 kvadratmeter i miljøbygget på Vulkan og er på jakt etter en til to større leietakere.
Bellona, som skal leie 1 590 kvadratmeter, har store forventninger til at flere enn miljøorganisasjonen skal flytte inn i energieffektive bygg.
– Med den nye Bellona-bygget håper vi at flere vil se at det er mulig å bygge energieffektivt og miljøvennlig, sa Ane Brunvoll, leder for Bellonas klima- og energiavdeling, da organisasjonen undertegnet leiekontrakten med Aspelin Ramm.
Bellona og Aspelin Ramm håper at innføringen av energimerking skal gi miljøbyggene et løft og dermed utløse et betydelig energisparingspotensial. Bygningsmassen i Norge står for rundt 40 prosent av landets energibruk. Det betyr at Norge er helt avhengig av at energibruken i byggene faller kraftig for at ambisiøse miljømålsettinger skal nås.