Kjøp norsk
Skal du investere i nordiske eiendomsaksjer fremover, bør du kjøpe norsk.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
DnB NOR-analytiker Simen Mortensen (bildet) har kommet med en stor oppdatering om de nordiske eiendomsaksjene foran resultatsesongen for tredje kvartal. Overskriften er ”Stock selection needed”, med andre ord er det ikke bare å kjøpe i blinde.
Av de elleve aksjene Mortensen følger, får bare tre av dem en kjøpsanbefaling. Det er de norske eiendomsaksjene: Norwegian Property (NPRO), Olav Thon Eiendomsselskap og Northern Logistic Property (NLPR). De andre aksjene får enten ”hold” eller salgsanbefalinger.
Mortensen holder på et tolvmåneders kursmål for Olav Thon-aksjen på 1100 kroner. Dermed er han langt mer optimistisk enn kollega Jørn B. Lyshoel i Nordea Markets, som tror på 900 kroner om ett års tid. NPRO får også en kjøpsanbefaling, til tross for et begrenset kurspotensial på 11 kroner, om lag 10 prosent høyere enn dagens nivåer.
Så er DnB NOR og Nordea uenige om NLPR. Mens Lyshoel har snudd og tatt ned kursmålet og aksjen til ”salg”, mener Simen Mortensen at den kan stige til 31 kroner på ett år sikt, i så fall en kursoppgang på nærmere 50 prosent. Jørn B. Lyshoel synes derimot at verdiene i logistikkeiendomsselskapet er overvurderte.
Totalt har Mortensen en nøytral anbefaling av den nordiske eiendomssektoren. Ser vi på en overordnet (top down) vurdering av yieldnivåene, er det null potensial for mer, ifølge DnB NOR-analytikeren. Aksjene er 4 prosent for høyt verdsatt når det gjelder forholdet mellom kurser og bokførte verdier (P/B).
Prisingen opp mot fortjeneste (P/E) tilsier derimot 9,4 prosent høyere verdier, fortsatt ut fra en top down-vurdering. I tillegg mener Mortensen at sektoren forsvarer i snitt 3,2 prosent høyere verdier når han summerer opp enkeltaksjene (bottom up).
Analytikeren skriver i ingressen til analysen at bare kurs/fortjenesteforholdet og yieldgapet vitner om at den nordiske eiendomssektoren for tiden er undervurdert. Begge faktorene inneholder direkte og indirekte en rentekomponent. Pris/Bok-forholdet, som ikke er rentesensitivt, og yieldene aksjene handles til, er derimot på linje med historisk gjennomsnitt.
Ettersom DnB NOR ikke ser for seg vedvarende lave renter, er det et begrenset potensial for en reprising. Men driften og inflasjonssikringen gjør eiendom til en vel egnet aktivaklasse for langsiktige investorer. Det er stor spredning i verdivurdering av de enkelte selskapene, derfor varierer kurspotensialet betydelig.
Men totalt er det en krevende prissetting av sektoren, derfor bare ”nøytral”.