Kan revolusjonere kontormarkedet

Kan coworking være starten på en revolusjon i kontormarkedet?

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dette spørsmålet stiller analytiker Robert Nystad i Union Gruppen på selskapets hjemmesider. Nystad definerer coworking som et «kontorhotell som tilbyr fleksible kontorplasser til enkeltpersoner og småbedrifter». Her legges det til rette for nettverksbygging og kunnskapsutveksling.

Nystad trekker frem MESH som et eksempel på utviklingen i Oslo. Selskapet er blitt populært blant oppstartsbedrifter, er i sterk vekst, og har nå om lag 350 medlemmer. Nystad skriver at MESH har økt arealbruken fra 200 kvadratmeter da de etablerte seg i Tordenskiolds gate 3 i 2012, til 3600 kvadratmeter i dag. Selskapet er nå på utkikk etter flere nye lokaler.

Flere eksemplerAndre aktører innenfor coworking er 657 Oslo, Oslo International Hub og Sentralen. Spaces, som eies av Regus, er ifølge Nystad på søk etter inntil 6000 kvadratmeter sentralt plassert i Oslo. Union-analytikeren mener man må se på hva som skjer i større og mer modne markeder for å forstå den utviklingen som nå skjer innenfor coworking her hjemme.

I USA har antallet arbeidsplasser innenfor coworking doblet seg hvert år siden de første etableringene i 2005. Det mest kjente selskapet er Wework, som ble etablert i 2010 og nå har 78 lokasjoner på til sammen mer enn 300 000 kvadratmeter. På mindre enn 1,5 år har Wework gått fra å ha en verdsettelse på 1,5 milliarder dollar til svimlende 15 milliarder.

Nettverk

Den første driveren er nettverk, både fysiske og virtuelle, og det gjennomsyrer hele forretningsmodellen innenfor coworking. Nystad skriver at fellesarealene er utformet på en helt annen måte enn tradisjonelle kontorer. Det arrangeres events i lokalene, man møtes i baren etter endt arbeidstid, og man jobber aktivt for at leietakerne blir en del av et levende fellesskap.

Les også: Også de store leier coworkingplasser

Det er dessuten grunn til å tro at kunnskapsutveksling blir enda viktigere fremover. Nystad skriver at når «alle» har tilgang til formell utdanning, øker den relative verdien av uformell kunnskap og nettverk.

Den andre driveren er ny teknologi, som bidrar til at tilgangen til tjenester og servicefunksjoner blir smidigere enn tidligere. Union ser flere eksempler på hvordan reduserte transaksjonskostnader og økt brukervennlighet er i ferd med å revolusjonere andre bransjer.

Strukturelle endringerTeknologiutviklingen bidrar også til strukturelle endringer i arbeidslivet, som flere frilansere, gründere og selvstendig næringsdrivende. Spådommen er at allerede i 2020 i USA vil om lag 40 prosent av arbeidsstokken vil være i dette segmentet.

Den tredje og siste driveren ifølge Nystad er generasjonsskiftet. Hele 78 prosent av av dem som er involvert innenfor coworking, er under 40 år. De såkalte «millennials» (også kjent som Generasjon Y, red.anm.) omtales som generasjonen som vokste opp med teknologi.

Sterke fellesskapDenne generasjonen antas å ha et mindre skille mellom arbeid og fritid. Union-analytikeren skriver de etterspør arbeidsmiljøer som har sterke fellesskap og er mindre formelle. Union tror derfor at endringene i samfunnet og arbeidslivet blir store fremover. Da er det rimelig å anta at eiendomsbransjen også påvirkes.

Nystad mener at driverne bak utviklingen uansett tilsier at etterspørselen etter kontorarealer med sentrale beliggenheter vil holde seg høy fremover. Men sannsynligvis vil flere leieforhold organiseres på en annen måte enn i dag.

Foto: WeWork

Powered by Labrador CMS