Eiendomsselskaper kjemper for livet
Tyske eiendomsselskaper kjemper for livet, der den kortsiktige refinansieringen truer videre eksistens.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Ifølge Bloomberg News må selskapene refinansiere kortsiktig gjeld i tiden fremover til hele 18 ganger markedsverdien av egenkapitalen til selskapene.
Lån definert som ”kortsiktig” i de ti største børsnoterte tyske eiendomsselskapene utgjør 4,2 milliarder euro, nærmere 40 milliarder norske kroner. Tre store selskaper har alene 3,1 milliarder euro i kortsiktige lån som må refinansieres i april.
Det tilsvarer mer enn fem ganger den samlede markedsverdien av disse selskapene, som har falt med 83 prosent det seneste året.
– Jeg vil ikke bli overrasket om bankene i løpet av kort tid trekker ut pluggen for noen eiendomsselskaper, uttaler analytiker Matthias Schrade i GSC Research til Bloomberg News.
Det store eiendomsselskapet Patrizia har 530 millioner euro som må refinansieres allerede i slutten av mars. Da kommer den første syretesten, og selskapet kan bli tvunget til å selge aksjer eller erklære seg insolvent. Selskapet bekrefter at de er i tett dialog med bankforbindelsene, men hevder de ikke har noen signaler om at lånene ikke vil bli forlenget.
Siden 2003 har 11 av 91 tyske eiendomsselskaper gått over ende, og aksjene til ytterligere 63 selskaper har falt i verdi, mange til og med da aksjemarkedet steg.
Smitteeffekten fra den giftige subprime-gjelden i USA og den verdensomspennende finanskrisen har tvunget bankene til å be om redningspakker. En stor tysk eiendomsutlåner, Hypo Real Estate, er reddet, fordi selskapet ble ansett som for viktig til å gå over ende.
Men ingen av de topp 10-eiendomsselskapene har nå en markedsverdi på mer enn 700 millioner euro, slik at konkursfaren er langt mer overhengende for disse selskapene. Norwegian Propertys markedsverdi er drøyt 1 milliard kroner, men bare 12 prosent av rentebærende gjeld forfaller i 2009 og 2010 og under 500 millioner kroner i år, halvparten av markedsverdien.
Et sentralt kriterium er gjeldsandelen som andel av aktiva, loan to value. Eksperter mener at bankene er villige til å gi lån opp til 60-65 prosent. Men syv av de ti største selskapene har en loan to value-andel på over 65 prosent, Patrizia har 80 prosent. Norwegian Property har til sammenlikning et tak på 85 prosent, men en faktisk andel på 79,3 prosent ved årsskiftet. Den langsiktige målsettingen er nettopp 60 til 65 prosent.