Advarer mot CBD
Å investere i Oslos prestisjeområde CBD er ikke for investorer som skyr risiko.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Aberdeen Asset Management påpeker i rapporten for andre kvartal at de beste kontoreiendommene i Oslos prestisjeområde ikke nødvendigvis er det samme som lavrisikoeiendom.
Direkteavkastningen i dette området er betydelig lavere enn i resten av markedet, samtidig som både leiepriser og verdier svinger mest i områder som Vika, Aker Brygge og Tjuvholmen. Tidspunktet for når man går inn i dette markedet er derfor viktig for investorene.
Effektive lokalerKontorleietakere er ifølge Aberdeen stadig mer opptatt av arealeffektivitet og god tilgang til offentlig transport. Eiendommer som ikke oppfyller disse kriteriene, bør generelt unngås for nye investeringer.
Aberdeens erfaring er videre at miljøsertifisering er mindre viktig når leietakerne blir spurt om å betale noe høyere leiepris for slike bygg. På lengre sikt tror likevel forvalteren at miljøhensyn vil bli viktigere både for leietakere, myndigheter og investorer.
Aberdeen venter at leieprisene vil utvikle seg svakt positivt de neste 12-24 månedene. En økonomisk vekst nær trendvekst og en moderat positiv sysselsettingsvekst drar prisene oppover. Usikkerhet i finansmarkedene og et stort utbud av nye kontoreiendommer i Oslo trekker i motsatt retning.
6,5 prosentEiendomsforvalterens prognoser viser en gjennomsnittlig årlig ubelånt eiendomsavkastning på 6,5 prosent for perioden fra andre kvartal 2012 til og med første kvartal 2017. Et tregt og avventende transaksjonsmarked kan by på gode kjøpsmuligheter for investorer som klarer å skaffe finansiering.
Ubelånte Aberdeen Eiendomsfond Norge I hadde i andre kvartal en totalavkastning på 1,1 prosent. Direkteavkastningen i kvartalet utgjorde 1,4 prosent, mens eiendomsverdiene falt svakt med 600 000 kroner.
Siden oppstarten i september 2004 har Norge I-fondet hatt en akkumulert avkastning på 79,1 prosent, hvorav utbetalinger utgjør 61,0 prosent (77 prosent av totalavkastningen) og verdiendringer 18,1 prosent (23 prosent av totalavkastningen). Annualisert avkastning siden oppstart var ved utgangen av juni på 7,6 prosent.
Svakt verdifallHøyt belånte Aberdeen Eiendomsfond Norge II (belåningsgrad 71,3 prosent) hadde en negativ totalavkastning i andre kvartal på 1,1 prosent. Verdien på den stående eiendomsporteføljen falt med 0,1 prosent i kvartalet, mens netto verdifall etter fradrag for oppgraderinger/prosjekter var 0,2 prosent.
Akkumulert avkastning for fondet siden starten i fjerde kvartal 2005 er -12,7 prosent, mens hittil i år er avkastningen -0,3 prosent. Så langt har Aberdeen Asset Management ikke nedjustert avkastningsmålet for fondet, som er å gi investorene årlig avkastning på mer enn 12 prosent over fondets tiårige levetid. Det er altså drøyt tre år igjen til opphør.