Advarer mot avskjæring

Eiendomsbransjen kan bli rammet hardt av de nye avskjæringsreglene for rentefradrag.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Finansdepartementet sendte 11. april ut forslag om regler om begrensning av fradrag på renter mellom nærstående parter, virkning fra inntektsåret 2014. Hvis forslaget vedtas, vil det ifølge PwC ha stor betydning for muligheten til å få fradrag for rentekostnader på aksjonærlån i Norge.

Forslaget fra Finansdepartementet innebærer en avskjæring av fradrag for interne rentekostnader som overstiger 25 prosent, av en særskilt fastsatt resultatstørrelse (skattemessig EBITDA). Renteinntektene vil være gjenstand for ordinær beskatning hos mottaker, uavhengig av om fradraget avskjæres hos selskapet som betaler rentene.

På hodet– Hovedkonsekvensen er at man ikke får fradrag for alle renter ved konserninternfinansiering, selv om det er armlengdes vilkår. Det uttrykte hovedformålet i høringsnotatet er å innføre regler som begrenser rentefradraget, og som er enkle å utforme og enkle å håndheve. Det er å sette det på hodet, sier partner Lars Helge Aasen (bildet) i PwC til NEnyheter.

– Formålet og hensynet bør være å ta de som er for tynt kapitalisert med konserninterne lån fra utlandet, og ikke myndighetenes behov for enkle regler. Her tar man for sikkerhets skyld alle, i stedet å lage mer treffsikre regler som rammer de som rammes bør, sier Aasen.

Han mener de nye reglene særlig rammer utviklingsprosjekter i eiendomsbransjen, som typisk finansieres gjennom lån fra morselskapet. Forslaget vil også ramme de som i dag har skattemessige underskudd til fremføring, eller de som av ulike årsaker får en stor engangseffekt i skatteregnskapet. Et eksempel i dagens marked er realisering av renteswapper med betydelig negativ verdi.

For snevert– Har man ikke et positivt skattemessig resultat, får man ikke fradrag for interne finansieringskostnader. Fremføringsadgangen på fem år mener jeg er altfor snever. Dette må også sees i sammenheng med at mange eiendomskonsern har fremførbare underskudd, som følge av store saldoavskrivninger på saldogruppe J (fast teknisk installasjon i bygninger, red.anm.) siden 2009, sier PwC-eksperten.

PwC har sett på et eksempel med brutto leieinntekter på 7 millioner kroner og en netto yield på 6 millioner kroner, 30 millioner kroner i egenkapital og 70 millioner i aksjonærlån. Maksimalt rentefradrag vil være 1,5 millioner, gitt en rente på 5 prosent kroner (25 prosent av 6 millioner). De resterende 2 millionene vil være rentefradrag til fremføring.

Den såkalte nettoyielden må langt over 10 prosent for å få full effekt av rentefradraget. Ved 50 prosent egenkapitalandel må yielden anslagsvis opp i 10 prosent for å unngå avskjæring.– Disse viser at sjablongen er veldig langt unna å være markedsmessig, kommenterer Aasen.

Nøye planlegging– Hvem rammes av de nye reglene?– Reglene rammer i stor grad helnorske konsern. Det blir nødvendig med nøye planlegging av konsernbidrag og vurdering av gjeldsgrad på årlig basis, og dette vil gi økte kostnader. Konsekvensen er at aktørene enten må kutte eller sterkt begrense konsernintern finansiering, eller bruke betydelige ressurser på å påse at man er innenfor grensene, svarer Aasen.

Alternativet er ekstern belåning. Finansdepartementet beskriver i høringsnotatet eksternfinansiering som et likeverdig alternativ, men departementet synes ifølge Aasen ikke å forstå at dette vil ha en merkostnad for aktørene. – Spissformulert er dette en offentlig oppfordring til å investere med lånte penger, mener Aasen.

– Hva vil rådet til klientene være ut fra dette forslaget?– I første omgang bør man avvente hva som kommer ut av høringsrunden. Reglene kan ventes fremmet i statsbudsjettet for 2014. Vi mener man bør øke prosentsatsen for fradragsrammen, tillate ubegrenset fremføringsadgang, ha en sikkerhetsventil for beregning på skattekonsernnivå eller øke terskelbeløpet. Forslaget bør også ekskludere konsernkontoordninger fra begrensningen og på sikt redusere skattesatsen, slik det er gjort i sammenliknbare land.

Før årssluttLars Helge Aasen sier slik reglene er foreslått i dag, vil rådet være å konvertere gjeld til egenkapital før årsslutt. Selskapene må nøye planlegge konsernbidragskabalen, vurdere fusjoner, eller å erstatte intern gjeld med ekstern gjeld og intern gjeld og ekstern gjeld i egne selskaper.

 

Powered by Labrador CMS