FÅR RENTEHJELP: Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris kan få rentehjelp fra sentralbanken til å vinne valget.

Spår ny rentefest i USA

Markedet er igjen svært optimistisk til amerikanske rentekutt. DNB Markets advarer om at noe skurrer.

Publisert Sist oppdatert

Estate Nyheter skrev tidligere denne uken at tiden er kommet for rentenedsettelser. Om ikke her hjemme, så i alle fall ute. Og det er i USA det nå virkelig begynner å skje, hvis markedet får rett.

DNB Markets skriver i en morgenrapport at prisingen av rentene i USA tilsier mange kutt fremover. Markedene tar høyde for rundt 1 prosentpoeng nedgang i styringsrenten innen utgangen av året. 

Så kan det komme ytterligere rundt 1 prosentpoeng i løpet av første halvår neste år. Markedet legger ifølge DNB til grunn at rentenedgangen i USA stopper på 3,0 prosent i slutten av 2025.  Ved inngangen til 2024 var rentemarkedet altfor optimistisk.

Skal under 3 prosent

Her hjemme er det ifølge Handelsbanken priset inn henholdsvis 0,35 prosentpoeng i år og 1,10 prosentpoeng jnnen utgangen av første halvår 2025. Med andre ord føler det norske markedet seg sikker på minst ett kutt i år. Det kan altså komme fire rentenedsettelser frem mot juni 2025.

Markedet tror ifølge Handelsbanken at rentebunnen i Norge nås senere enn i USA. Styringsrenten i Norge ventes å bli rundt 2,8 prosent i slutten av tredje kvartal 2026. Det tilsvarer syv norske rentenedsettelser fra Norges Bank. Men hvorfor denne optimismen? 

DNB peker for USAs del mot svake arbeidsmarkedstall for juli. I tillegg var det en svært «duete» tale på Jackson Hole konferansen fra den amerikanske sentralbanksjefen. Dette var en konferanse der også Ida Wolden Bache deltok.

Nedgangstider?

Men baksiden av rentemedaljen kan være nedgangstider. DNB skriver at USAs rentehistorie preges av resesjoner. Det har ofte gitt en kraftig rentenedgang. Dagens forventninger om mange kutt kan ifølge DNB gi liknende assosiasjoner. 

Meglerhuset mener en rente på 3 prosent ikke er forenlig med en resesjon. Sentralbanken har uttalt at den nøytrale renten ligger på 2,75 prosent. DNB peker på at en rente på 3 prosent ikke vil stimulere den amerikanske økonomien. Det vil sentralbanken åpenbart ønske å gi under en resesjon.

Ser vi på de amerikanske statsrentene, lå den viktige tiårsrenten torsdag kveld på 3,87 prosent. I teorien er det snittet av forventede gjennomsnittlige korte markedsrenter i ti år fremover. Den tilsvarende norske renten er på 3,33 prosent. Det indikerer en gjennomsnittlig norsk styringsrente rundt 3 prosent frem til 2034.

De lange norske byttelånsrentene har i noen dager ligget på 3,5 prosent. Eiendomskunder kan dermed rentesikre sine forpliktelser til under 6 prosent, gitt et typisk kredittpåslag.

Myk landing

Men tilbake til USA. DNB mener at markedet egentlig ser for seg en myk landing, med en normalisering av renten. Det forutsetter at sentralbanken ikke fortsetter å justere opp normalrenten. Og så virker det som markedet ser bort fra muligheten for at inflasjonen igjen kan bli høyere enn ventet.

DNB mener derfor at begge disse faktorene kan bidra til en høyere rentebunn enn 3 prosent. Meglerhusets spådom er en samlet rentenedgang på til sammen 1,5 prosentpoeng.

Vi har hatt myke landinger i USA tidligere. Forrige gang ble renten kun senket moderat. I 1995 ble renten kuttet med 0,75 prosentpoeng, fra 6 prosent til 5,25 prosent. Men året året etter ble renten hevet litt igjen. 

Vesentlig høyere

DNB skriver at oppfatningen den gangen var at normalrenten lå vesentlig høyere enn nå. At markedet nå priser inn mange flere kutt, kan skyldes en vesentlig lavere normalrente. 

DNB tror også forventningene kan være et utslag av at noen aktører tar høyde for en resesjon. Andre kan se for seg en myk landing.

Den amerikanske sentralbanken publiserer sin rentebeslutning onsdag 18. september kl 20 norsk tid. Det er usikkert på om det blir et enkelt eller dobbelt kutt. Markedet er skråsikker på at det kommer noe.

Kl 10 dagen etter vet vi hva Norges Bank har bestemt seg for. Dette er et ordinært rentemøte med nye prognoser. Det er ikke ventet noe norsk kutt nå. 10. september kommer inflasjonstallene for august. De kan påvirke signalene fra Ida Wolden Bache & Co.

Powered by Labrador CMS