Jane K. Gravbråten Thomas A. Simonsen
LØNNSOMT: Jane K. Gravbråten Thomas A. Simonsen i AKA melder om bedre tider.

Høyere leieinntekter og bedre resultat for AKA

Dette og positiv effekt fra rentesikringer motvirket økte rentekostnader.

Publisert

Per august var driftsresultatet til det Hønefoss-baserte eiendomskonsernet AKA 303,4 millioner kroner, opp 29,3 mill. kroner (10,6 %) sammenlignet med samme periode i fjor.

Økningen var i all hovedsak drevet av høyere leieinntekter grunnet årlig oppregulering av kontrakter og investeringer i eiendommer, ifølge en pressemelding. Resultat før skatt i perioden var 93,8 millioner som er 7,6 millioner lavere enn fjoråret. 

– Økte rentekostnader samt negativ resultatandel fra investering i DK Retail Invest AS som følge av engangskostnader knyttet til etableringen forklarer nedgangen, påpeker administrerende direktør Jane K. Gravbråten.

I løpet av 2. tertial har konsernet utstedt to nye obligasjonslån samt inngått flere rentesikringsavtaler. 

– Det er positiv investorinteresse for AKA i obligasjonsmarkedet og vi er godt fornøyde med utstedelsen av to nye obligasjoner. Videre har vi aktivt økt rentesikringsgraden vår, noe som gir oss stabile forutsetninger for fortsatt god lønnsomhet i tiden fremover, sier finansdirektør Thomas Simonsen.

Få transasksjoner

Aktivitetsnivået i transaksjonsmarkedet for handelseiendommer er ifølge meldingen fortsatt lavt og det observeres få relevante transaksjoner i Norge. 

– Norges Bank har indikert en rentebane uten rentekutt i 2024 og det har vært stor volatilitet i de lange rentene den siste tiden. Ved utsikter til en mer forutsigbar rente vil trolig yieldene stabiliseres og etter hvert redusere avstand mellom kjøper og selger når det gjelder markedsverdier slik at antall transaksjoner vil øke. For vår del vil det i 2024 være høyt fokus på oppfølging av investeringen i Danmark samt gjennomføring av de avtalte overtakelsene som samlet teller 64 eiendommer, sier Gravbråten.

Hun opplyser også at det er uvant for dem å kjøpe så lite i Norge over en lengre periode.

– Men samtidig har vi utvidet markedsområdet og gjort lønnsomme investeringer i Danmark innen dagligvareeiendommer som er hovedsegmentet vårt. I august tok vi over delportefølje to av tre i Danmark og ser frem til å tilegne oss kunnskap og erfaringer fra et nytt geografisk marked vi håper å kunne investere mer i fremover, poengterer hun.

Per oktober 2024 eier AKA, direkte eller indirekte, 277 eiendommer og 579.000 kvadratmeter med en samlet årlig leieinntekt på 953 millioner kroner. 58 prosent av inntektene kommer fra utleie til dagligvaresegmentet. Vektet gjenværende leietid i porteføljen var 7,7 år og utleid areal var 99 prosent. Tallene inkluderer gjennomført overtakelse av 40 eiendommer i Danmark som AKA er teknisk og kommersiell forvalter av, og resterende 24 eiendommer i transaksjonen forventes overtatt i løpet av året.

Powered by Labrador CMS