– Svakt positiv effekt

Pangea har vurdert effektene av Brexit for det nordiske eiendomsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Rådgiveren er ute med en fersk «Brexit-rapport»: Hva blir de antatte konsekvensene for Norden og det nordiske eiendomsmarkedet av at Storbritannia om noen år forlater EU. Om lag 80 dager etter den dramatiske avstemningen, er status ifølge Pangea som følger:

Det nordiske aksjemarkedet er i perioden opp 4,9 prosent, Oslo Børs opp 2,5 prosent. De nordiske eiendomsaksjene har imidlertid steget med 14,9 prosent etter Brexit, de norske eiendomsaksjene med pene 16.8 prosent. Nordiske eiendomsaksjer har i perioden gjort det bedre enn både de europeiske eiendomsaksjene og aksjemarkedet generelt, Brexit har hjulpet de nordiske eiendomsaksjene.

Mot strømmenRentene i de andre nordiske landene har falt etter avstemningen i juni, men det har vært en renteoppgang i Norge. Norge går mot den nordiske rentestrømmen.

Ser vi på investeringer totalt i Norden, er britiske investorer blant de største i kontorsegmentet, stort sett mellom nummer tre og fem. 2500-300 britiske selskaper har en majoritetsandel i nordiske selskaper, men britene representerer bare 1-2 prosent av arbeidsstokken.

Pangea vurderer derfor at Brexit har en nøytral til marginalt negativ effekt på det nordiske kontorleiemarkedet. I logistikk- og industrimarkedet er effekten svakt negativ, alle de nordiske landene har blant annet et handelsoverskudd med Storbritannia.

Billigere importFor handelssektoren vurderes Brexit å ha en nøytral til svakt positiv effekt. Det er ventet en billigere import for britiske konsumvarer, drevet av en svakere BNP-vekst. Det er en fare for lavere etterspørsel etter butikklokaler blant et begrenset antall med britiskeide handelsleietakere.

I hotellsektoren representerer britiske overnattingsgjester anslagsvis 2-4 prosent av de utenlandske besøkende i Norden. Den overordnede effekten av Brexit på sektoren ventes å bli nøytral til marginalt negativ.

De britiske eiendomsinvestorene har i området 6-8 milliarder euro investert i nordisk eiendom, tilsvarende 55-75 milliarder norske kroner. Det er store britiske eiere i handelssegmentet, som Meyer Bergman. Generelt venter Pangea noe mindre fokus på Norden fra disse investorene, det vil si en noe lavere investorappetitt. Brexit kan utløse enkelte utvalgte salg.

OpportunisterEllers konkluderer Pangea med at de store institusjonelle investorene i det nordiske eiendomsmarkedet vil bli værende i markedet. Noen internasjonale, opportunistiske eiendomsfond kan derimot begynne å se på økte muligheter i det britiske eiendomsmarkedet.

For de børsnoterte nordiske eiendomsselskapene ventes det høye investeringsnivået å holde seg, drevet av en høy verdsettelse av det nordiske aksjemarkedet.

Oppsummert, så langt har Brexit ifølge Pangea hatt begrenset effekt på de nordiske økonomiene. Lavere lange renter vil trolig presse yieldnivåene enda lavere. Brexit kan ha en viss negativ effekt på visse segmenter, men det positive er økt fokus blant kjerneinvestorene på stabile eiendomsmarkeder, som Norden.

Powered by Labrador CMS