Fra venstre Julie Ingemoen Moi i Haavind, Henrik Botten Taubøll i Haavind, Isabel Ruiz López i Grape Architects/InnoArch og Joana da Rocha Sá Lima i Comte Bureau/InnoArch.

Vil gjøre tomme kontorbygg til boliger

Et nytt prosjekt skal se på hvordan man kan gjøre underutnyttede kontorbygg om til nye boliger.

Publisert

Prosjektet, som InnoArch, Comte Bureau og Haavind står bak, har fått midler fra Design-Driven Innovation Program (DIP) og vil bryte ned de juridiske, tekniske og regulatoriske barrierene som gjør det vanskelig for eiendomseiere og utviklere å konvertere kontorbygg til boliger.

Med Oslos økende boligbehov og mange ubrukte næringsbygg er målet å skape en tydelig vei for disse konverteringene, som vil bidra til å løse boligkrisen samtidig som det reduserer miljøpåvirkningen fra nybygg.

– Vi ønsker å gjøre det enklere for eiendomsaktører å ta på seg konverteringsprosjekter. Ved å forene juridisk og designmessig ekspertise håper vi å frigjøre potensialet i disse bygningene og hjelpe Oslo til å vokse på en smartere og mer bærekraftig måte, sier Joana Sá Lima, seniorarkitekt i Comte Bureau.

De tre partnerne mener konvertering av tomme kontorer vil gi flere bomuligheter i spesielt urbane områder, og vil også bidra til å forhindre at nabolag fylles med tomme, ubrukte bygninger og gjør samtidig nabolagene mer levende.

Eiendomsaktørene vil kunne dra nytte av raskere, enklere prosjekter med færre regulatoriske hindringer enn ved nybygg. Ved å forenkle prosessen skal Haavinds juridiske eksperter bidra til å skape en vinn-vinn-situasjon for alle involverte.

Gjenbruk av eiendommene vil også ha en positiv miljøeffekt fremfor at de rives og det bygges nytt.

Ifølge Haavind er ett av de unike aspektene med prosjektet, bruken av juridisk design, som kombinerer juridisk ekspertise med designtenkning for å forenkle kompliserte prosesser. Ved å gjøre reglene enklere å navigere, skal teamet skape en klar og effektiv prosess for byggkonverteringer, noe som gjør det mer attraktivt for utviklere og investorer å ta på seg slike prosjekter.

– Vi kombinerer design og juridisk ekspertise for å gjøre byggkonverteringer til en smidig og brukervennlig opplevelse. Denne tilnærmingen kan bli en ny modell for bærekraftig byutvikling, forklarer teamet hos Haavind.

Ved å omgjøre tomme kontorbygg til boliger vil InnoArch, Comte Bureau og Haavind bidra til at Oslo skal bli en mer inkluderende, miljøbevisst og tilpasningsdyktig by som kan møte nye behov.

– Vi skaper en plan for en mer bærekraftig og sammenkoblet by, der både menneskers og miljøets behov blir prioritert, sier Henrik Botten Taubøll i Haavind.

Nå inviterer de tre partnerne utviklere, eiendomsaktører og beslutningstakere til å samarbeide med oss i dette prosjektet, for å bidra til en mer bærekraftig fremtid for Oslo.

Med støtte fra Design-Driven Innovation Program (DIP) startet prosjektet i november og vil pågå til 2025. Det markerer et viktig steg mot å tenke nytt om hvordan Oslo kan balansere urban vekst med bærekraft.

Powered by Labrador CMS