Det var i en debatt under Citykonferansen at byrådssekretæren fra MDG ble utsatt for hard skyts fra sine meddebattanter. Norsk Eiendoms styreleder Stig Bech var ordstyrer og innledet med å slå fast at Oslo nå er på bunn av flere undersøkelser som ser på regulering og boligutvikling (OECD og NBBL)?
Annonse
– Er det krise i Oslo og i så fall, hva gjør dere for å løse krisen, spurte Bech.
Annonse
– Vi er opptatt av å legge til rette for bolig- og næringsutbygging i Oslo og vil å ha en etat som er forutsigbar. Tendensen viser at saksbehandlingstiden er på vei oppover, og det er vi ikke fornøyd med. Vi jobber hardt for å snu dette og har dialog med flere næringsaktører om tiltak, sier Reinvang.
Han presiserer at det også er grunner til at PBE-tallene peker feil vei, og trekker blant annet frem korona som en forklaringsfaktor.
Annonse
– Vi ser også at tiden saken er hos forslagsstiller er på vei oppover. Det er mye som spiller inn her, men vi skal ta vår del av ansvaret. Vi skal snu den skuta, sier Reinvang.
Adm. direktør Tone Tellevik Dahl i Norsk Eiendom var imidlertid ikke fornøyd med jobben det rødgrønne byrådet har gjort.
– Det som bekymrer meg er at nå har dere sittet med ansvaret for PBE i seks år, og i den tiden har saksbehandlingstiden økt ytterligere. Den var høy allerede i 2016, vi er kanskje lenger unna på noen områder. Hva skjer med selvransakelsen dere satt i gang i fjor hvor det skulle komme tiltak? Kommer det snart noen tiltak? Skjer det noe? Erkjenner dere at det er for få folk og for dårlige prosesser, spurte Tellevik Dahl.
Hun fikk støtte av Stor-Oslo Eiendoms sjef Mathis Grimstad.
– Det er utfordrende. Pilene går i feil retning. For oss er det kritisk at det er uforutsigbart, sa Grimstad.
Reinvang svarte med at man trenger flere folk i Plan- og bygningsetaten.
– Vi økte budsjettene i etaten i fjor og vil øke til neste år. Men nå har det også kommet noen enorme offentlige prosjekter som tar ressurser fra PBE; Vannforsyning og Fornebubanen. Det tar litt tid å snu skuta, sier Reinvang.
Han legger også noen tall som han mener kan nyansere bildet noe. Av de ti prosent raskeste plansakene i perioden fra 2015 til 2020, var saksbehandlingstiden fra 46 til litt over 90 uker. Det disse sakene hadde til felles, var at det var større enighet blant utviklere og PBE om utviklingen av prosjektet, noe som indikerer at et bedre forarbeid vil hjelpe positivt.
– La oss bli enige om hvilke krav utviklerne skal følge og hva som kan diskuteres så tidlig som mulig, foreslår Tellevik Dahl.
Rasmus Reinvang mener byrådet også savner en partner i opposisjonen, da Rødt har vist seg å gå mot mange av utviklingssakene.
– Vi har savnet en trygg byutviklingspartner i bystyret. Et halvt år etter at vi gikk inn i byrådet, så snudde Høyre i mange spørsmål. Men vi ønsker å samarbeide og må få et forutsigbart bystyre. Vi trenger et Høyre i byutviklingsspørsmål. Vi ble reddet av FRP både når det gjelder Diakonhjemmet og på Bogerud. Høyre ville sende Bogerud-planen tilbake. Jeg liker ikke at politiske prosesser blir så uforutsigbare, sier Reinvang.
Mathis Grimstad er mest opptatt av at utbyggerne får forutsigbarhet.
– Mye av kompetansen og løsningen for at dere kan bygge byen, ligger hos oss. Vi har også pengene. Men det må samarbeides, sier Grimstad.
– Områderegulering blir en propp i systemet. Det ligger mange reguleringsplaner helt inne på målstreken, og så blir det stoppet på grunn av at man venter på områdereguleringen. Har dere vurdert om private kan få lage en områdeplan, spurte Tone Tellevik Dahl.
– Ja, vi har vurdert det. Vi vedtok områdeplan for Bjerke rett før jul, den var utarbeidet av Selvaag Bolig. Vi er prinsipielt åpen for dette, det er også noe som kan avlaste PBE, sier Reinvang.
– Områderegulering har vi som er utbyggere gjort før. Men sånn det er nå, kan vi ikke jobbe. Kommuneplanen er fra 2015 og vi jobbet nylig med en plan fra 2009 på Helsfyr, slår Grimstad fast.
Hør podcast med Norsk Eiendom-sjef Tone Tellevik Dahl her: