I Norge er det lang tradisjon for at det legges til rette for at man skal eie egen bolig. Det er likevel til enhver tid grupper i samfunnet som enten ønsker eller er tvunget til å leie bolig. En del av utleieboligene, særlig for vanskeligstilte, er imidlertid av for lav kvalitet.
Boligutvalget anslo i NOU 2011:15 at rundt 150 000 personer i Norge ikke har en tilfredsstillende boligsituasjon. Mange utleiere er privatpersoner og mindre foretak fremfor profesjonell aktører av en viss størrelse.
Les også: Kvinner mangelvare på advokat-rankingene
Les også: Legal500: Dette er Norges beste eiendomsadvokater
Ifølge strategirapporten «Bolig for velferd, nasjonal strategi for boligsosialt arbeid (2014-2022)» er et av de ønskede tiltakene å «stimulere til at det private leiemarkedet fungerer bedre for vanskeligstilte på boligmarkedet». Senest i Finansavisen fredag 10. april uttalte Christian V. Dreyer i Eiendom Norge at det sammenlignet med andre land er dårlig tilrettelagt for et profesjonelt leiemarked i Norge.
Les også: – Erstatningsansvar for ansvarlig utførende
Les også: – Miljøsertifisering raskt spart inn
Om en investor vurderer å investere i enten næringseiendom eller utleieboliger, er en av forskjellene i rammevilkårene at næringseiendom skattemessig saldoavskrives med 2 eller 4 prosent årlig, mens utleieboliger ikke kan avskrives overhodet.
Les også: Fem forretningsadvokater fusjonerer
Les også: Torkildsen & Co fusjonerer med Føyen
Les også: Pass på klagefristen
I utgangspunktet anses bygninger for å tape seg i verdi over tid som følge av «slit og elde» selv om de vedlikeholdes, og det gis derfor skattemessige avskrivninger. Den tradisjonelle oppfatningen, som strekker seg tilbake til tidlig på 1900-tallet, har imidlertid vært at bygningsmasser som brukes til bolig, ikke mister verdi over tid om de vedlikeholdes godt.
Det har derfor gjennom praksis vært gjort unntak fra skattemessige avskrivninger for alle typer boligbygg, også utleieboliger.
Les også: Vurderer nye regler for eiendoms-AS
Les også: Nye regler for eiendomsmeglere
Les også: Bjørvika-dommen: – Begrenset veiledning fra Høyesterett
En kan stille spørsmål om dette unntaket er fornuftig gitt dagens situasjon i leiemarkedet, og om det på uheldig vis bidrar til lavere investeringslyst i utleieboliger i stor skala sammenlignet med andre typer eiendom, og uten at forskjellsbehandlingen er godt nok økonomisk begrunnet. I prinsippet taper jo også boligbygg sin verdi over tid, selv om boligprisene samlet sett kanskje øker som følge av press på boligmarkedet, beliggenheten, tomten eller annet. Avskrivningene gjelder uansett bare selve bygningsmassen.
Les også: Nye parkeringsregler på trappene
Les også: Flere forsikrer seg
Les også: Ny dom om mva og tap på fordring
Avskrivningsreglene er et av temaene som Finansdepartementet ventes å se nærmere på nå som høringsfristen for kommentarer til Scheel-utvalgets rapport er utløpt. For den som ønsker et mer profesjonalisert leiemarked, får man håpe at unntaket for avskrivninger knyttet til boliger fjernes slik at utleieboliger skattemessig kan avskrives på lik linje med andre typer bygninger.
Artikkelforfatteren er fast advokat i Advokatfirmaet BA-HR og arbeider spesielt med fast eiendoms rettsforhold.
Les også: Omstridt forslag opprettholdes
Les også: – Juss, politikk eller ren tilfeldighet?