Aktuelt:
VINNERNE: Peter Malling (th) og Paal Andrè Slette, prosjektleder for Vedal Entreprenør.
Foto: Carine Bjørvik Andersen.
Telegrafen vant Cityprisen
Totalrehabiliteringen av det gamle og ærverdige Telegrafen-bygget i Kvadraturen vant Cityprisen 2021.
Det er på den årlige eiendomskonferansen Citykonferansen at Norsk Eiendom deler ut Cityprisen. Årets pris er den 24. i rekken, og prisen skal gå til en eiendomsaktør som har strukket seg litt lengre for sitt nybygg eller rehabiliteringsprosjekt. Vinneren skal bidra til å utvikle bedre bygg, byer og tettsteder.
I år var de tre finalistene Harbitz torg på Skøyen i Oslo (Møller Eiendom), Ticonbygget på Strømsø torg i Drammen (Ticon Eiendom) og Telegrafen i Kvadraturen i Oslo (Vedal, Tristan Capital Partners og Malling).
Det var Telegrafen som stakk av med seieren.
– Wow. For en stor ære å vinne Cityprisen. Jeg var vel mest innstilt på at denne takketalen ville bli liggende i lommen gjennom kvelden. Finalen har vært med de knallharde konkurrentene Ticonbygget i Drammen og Harbitz Torg på Skøyen. Og med den konkurransen, så smaker seieren spesielt godt. På vegne av byggherre Vedal, Tristan Capital Partners og Malling må jeg si at det er en stor ære å vinne Cityprisen. Det er den største anerkjennelsen vi kan få i eiendomsbransjen, det er litt Oscar-preg over dette, sier Peter Malling.
Han tar med deltakerne på Citykonferansen rundt 100 år tilbake i tid, da Telegrafen ble bygd for 13 millioner kroner.
– Siden den gang har Telegrafen vært arbeidssted for titusenvis av arbeidstakere, og hvor det til enhver tid jobbet oppunder 1000 mennesker i eiendommen - helt frem til slutten av 1990-tallet, sier Malling.
I 2016 kjøpte Malling, Vedal og Tristan eiendommen av Telenor.
– Det var med litt skrekkblandet fryd vi gjøv løs på jobben. Eiendommen var en lukket borg sett fra utsiden og en labyrint av ganger, rom og nivåforskjeller inni. Heldigvis så vi potensialet i det som utgjør et helt kvartal i Kvadraturen bestående av 25.000 kvadratmeter med sjenerøse volumer og fantastiske kvaliteter, fortsetter Malling.
Han mener mange skal takkes for iherdig innsats i alle årene etter eiendomskjøpet. Blant annet DNB, som finansierte kjøpet, Vedal Entreprenør, som har styrt byggeplassen, og prosjektleder Paal Andre Slette, samt arkitektene i KIMA.
Det er en jury bestående av juryleder Netten Østberg (Asplan Viak), Tone Tellevik Dahl (Norsk Eiendom), Anders Berggren (Malling), Maren Bjerkeng (Aspelin Ramm) og Andreas Vaa Bermann (Plan- og bygningsetaten i Oslo) som har kåret vinneren av Cityprisen.
«Vinnerprosjektet demonstrerer vilje til å legge inn ekstra innsats og investeringer, at det å lete etter den riktige løsningen fremfor å velge den enkle, kjente, også er lønnsomt. Gjennom sitt pågangsmot, høye sosiale ambisjoner og vilje til å lete til man finner de gode løsningene – er årets vinner et prosjekt med stor overføringsverdi også til prosjekter i mindre skal og med mindre eksponering», skriver juryen i sin begrunnelse.
– Den omfattende ombyggingen har hatt svært høy kompleksitet, hvor bevaring, riving, ombygging, nybygging og restaurering har foregått parallelt. Det var vesentlig å få til et konstruktivt samarbeid med både Plan og bygningsetaten og Byantikvaren. Med planen om å videreføre og foredle bygningens utforming og kulturhistoriske verdi, har man oppnådd en veldig god prosess med offentlige etater. Utformingen er gjort i tett og løpende dialog med Byantikvaren, sier Paal Andrè Slette, prosjektleder for Vedal Entreprenør.