Citycon kjøper Sektor Gruppen, Norges nest største eier og drifter av kjøpesentre. Citycon forsterker med det sin posisjon som det største børsnoterte selskapet med fokus på eierskap og drift av kjøpesentre i Norden og den tredje største operatøren i Europa.
Les også: Scala kjøper fire nye kjøpesentre
Oppkjøpet på 1,5 milliarder euro, tilsvarende 12,3 milliarder norske kroner, gir Citycon eksponering over hele Norden, og øker selskapets brutto eiendelens verdi (GAV) med nesten 50 prosent, fra 3,4 milliarder euro til 4,9 milliarder euro.
I en pressemelding poengterer partene følgende:
• Styrket nordisk posisjon gjennom større nedslagsfelt og geografisk diversifisering. Etter transaksjonen eier Citycon 55 kjøpesentrene i Norden og Estland, og det totale antallet besøkende øker fra 150 millioner til over 200 millioner.
• Sektor passer perfekt strategisk med en høykvalitetsportefølje av urbane dagligvare-forankrede kjøpesentre på steder med sterk demografi.
• Citycon når umiddelbart kritisk masse i Norge – en av de raskest voksende og sterkeste økonomiene i Europa.
• Utmerket norsk ledelse slutter seg til Citycon: Kan fokusere på verdiskaping fra dag én.
• Potensiale for positive operasjonelle og finansielle synergier.
Les også: Tapte på målstreken
Les også: Økte leieinntekter, men svakere resultat
– Vi gleder oss over dette oppkjøpet som gjør at vi nå finnes i hele Norden. Transaksjonen er et viktig steg mot vårt mål om å være det mest kjente merkenavnet blant nordiske og baltiske kjøpesentre. Strategisk passer Sektor Gruppen perfekt for oss. Sektor er en organisasjon av høy kvalitet med en imponerende merittliste, verdifulle eiendeler og en erfaren ledelse, sier Marcel Kokkeel, administrerende direktør i Citycon.
– Vi er storfornøyd med å få en eier som har mye erfaring med eiendomsforvaltning innen detaljhandel, samt en langsiktig visjon og investeringshorisont. Å integrere Citycons brede erfaring, finansielle styrke og sterke ledelse med vår, vil gi optimale vilkår for videre vekst og utvikling. Samtidig vil det også skape stordriftsfordeler og synergier, sier Eirik Thrygg, administrerende direktør i Sektor Gruppen.
– Internasjonale forhandlere analyserer ofte Norden som ett marked. Nå kan vi tilby dem en komplett nordiske plattform. Citycon og Sektor deler den samme strategien med kjøpesentre i urbane strøk i hjertet av lokalsamfunnet. Dette gjør at sentrene dekker daglige behov, fortsetter Marcel Kokkeel.
Les også: Dette savner vi på kjøpesentrene
Les også: Investorene satser på shopping
– Sektors portefølje oppfyller Citycons strenge utvalgskriterier knyttet til urbane lokasjoner, hverdagshandel, sterk demografi og nærhet til offentlig transport og fasiliteter for å sikre konsistent kundedekning. Oppkjøpet gjør at Citycon nå har en ledende markedsposisjon i Finland, Sverige, Norge og Estland og et etablert fotfeste i Danmark.
Les også: Her kommer 4000 m2 nye butikklokaler
Les også: Vekst i shopping
– De siste årene har vi fokusert på å optimalisere våre inntekter, portefølje og fleksibiliteten i vår finansieringsstruktur.Nå er vi klare for en strategisk forstørrelse av driftsplattformen vår, sier Kokkeel.
Sektors portefølje består av 34 kjøpesentre totalt, hvorav 20 er fullt eller majoritetseid, fire er minoritetseid, to er leid og åtte kjøpesentre er forvaltet av Sektor. Majoriteten av kjøpesentrene, nær 80 prosent, ligger i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger-områdene.
Årlig besøker mer enn 60 millioner mennesker Sektors kjøpesentre. Sektors største leietakere er Norges største dagligvarekonsern NorgesGruppen og tekstilkonsernet Varner Gruppen, som inkluderer merker som Dressman, Bik Bok og Cubus.
Sektors portefølje har en beleggsprosent på 97 prosent.
Les også: Dette senteret er for stort
Les også: Fornebu S er årets bygg
Prisen på 1,5 millioner euro reflekterer en netto yield på 5,2 prosent. Transaksjonen forventes å være innvannende på driftsresultatet i 2016. Citycon vil finansiere oppkjøpet gjennom en fortrinnsrettsemisjon på ca. 600 millioner euro for de eksisterende aksjonærene i Citycon.
– Våre to største aksjonærer, Gazit-Globe og Canada Pension Plan Investment Board, støtter transaksjonen og har akseptert å ta sin forholdsmessige andel av emisjonen. Vårt mål er å opprettholde en sterk økonomisk profil med konservativ belåning på 40-45 prosent Loan to Value (LTV), legger Marcel Kokkeel til.
Les også: Overkjørte fylkeskommunen
Les også: Her kommer mange nye butikker