Portrettet

GIKK AF-SKOLEN: Matilda Vinje er en av mange ledere i eiendomsbransjen som har bakgrunn fra AG Gruppen.

Portrettet Matilda Vinje: Turbostart i Schage Eiendom

I Matilda Vinjes forrige jobb var det pandemi, derfor gikk det halvannet år før hun møtte sin nærmeste sjef. Som ny toppsjef i Schage Eiendom har det vært full action med tre store transaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

For Matilda Vinje kunne dette portrettintervjuet knapt ha kommet mer ubeleilig, for det hun ikke forteller nå, er at hun bare er

8 timer unna å signere salget av Stortorvet 7 i Oslo sentrum for over 2,5 milliarder kroner. Etter å ha tatt oss vennlig imot i resepsjonen i Skøyen Atrium, setter hun raskt kursen mot Schages kontor i andre etasje. Vinje går påfallende fort, og spør om vi kan klare å få gjort unna intervjuet på en time, for det har dukket opp et hastemøte. Det hadde dukket opp et hastemøte på formiddagen også.

Vi setter oss i et møterom, og til tross for at det er noe som bobler, klarer hun likevel å finne roen. Vinje vokste opp i Asker i en aktiv familie, med en mor som jobbet i skolen, blant annet som gymlærer.

Begge foreldrene hennes mente at hun var klar for å begynne på skolen ett år før normert tid, og etter diverse tester ble det slik.

– Jeg tror det har gjort meg mer ydmyk. Skolen ble ingen paradegren for meg på barneskolen, og jeg var ikke best i noen fag. Jeg måtte jobbe hardt, og det var først på ungdomsskolen jeg virkelig fikk kjenne på mestring. Å være yngst innebærer også at du må jobbe hardere for det sosiale. Jeg tror det har gjort meg – håper jeg – mer empatisk; jeg har lettere for å se andre. 

Skape varige verdier

Faren er Olav Line, som har kontor noen få kilometer vestover fra der vi nå sitter. Hun tenker at han «alltid» har jobbet i eiendom, og hennes første minne er da de kjørte forbi en flott rosa bygning (Havnelageret) i Oslo hvor han jobbet i Andenæs Eiendom. Nå er han sjef for Mustad Eiendom, som har planer om en omfattende transformasjon av Lilleakerbyen.

SPENNENDE BRANSJE: Matilda Vinje sier at interessen for eiendom har kommet fordi hun har jobbet med det.

Det hender at de snakker om eiendom, men det var ikke primært hans lange tid i bransjen som påvirket henne til å gå samme vei. I starten syntes hun tvert imot at det var litt kleint at hun havnet i samme bransje.

– Det var litt tilfeldig. Etter å ha vært to år i BCG (Boston Consulting Group, red. anm.), ønsket jeg å jobbe mer langsiktig med samme bransje og folk. Jeg ville også være med på å skape varige verdier.

Gode på lederutvikling

I BCG jobbet hun med flere bransjer – kraft, retail og e-handel – men ikke eiendom. Så dukket det opp en stilling i AF Gruppen som hun syntes virket spennende.

– Jeg hadde hørt at AF Gruppen skulle være veldig gode på lederutvikling, derfor søkte jeg. Etter hvert ble jeg spurt om jeg ville være leder for AF Eiendom, og det ville jeg jo. Jeg kjente også nøkkelpersoner der fra før.

– Interessen for eiendom har kommet fordi jeg har jobbet med det. Det er en spennende bransje med mange ulike fagområder, samtidig som vi er med på å skape varige verdier.

I februar 2020 ble Vinje ansatt som regionsjef i Bonava. Hun skulle bygge opp Oslo-kontoret fra grunnen av, men bare en måned senere ble Norge stengt ned på grunn av pandemien.

– Det ble en lærerik og spennende periode i Bonava, men helt annerledes enn hva jeg hadde sett for meg. Min nærmeste sjef var dansk, og hun møtte jeg fysisk etter halvannet år. Vi var nok mer på kontoret enn mange andre, for det anså vi som helt nødvendig ettersom vi skulle bygge opp en ny organisasjon på ca. 20 personer.

Mot slutten av 2022 begynte det å versere rykter om at Bonava Norge var til salgs, og sommeren året etter kulminerte det med at den norske delen av virksomheten ble solgt til Union Residential Development for 1,6 milliarder kroner.

«HEL VED»: Matilda Vinje karakteriseres som «hel ved» av styreleder Gunnar Bøyum.

– Selskapet var i en krevende finansiell situasjon, og det var strategisk riktig å selge den norske virksomheten. Internt hadde vi veldig høyt fokus på å skape mest mulig trygghet for de ansatte i en usikker situasjon, men det er klart at det var en krevende ledelsesutfordring. 

Bøyum: «Hel ved»

Da Vinje ble ansatt som administrerende direktør i Schage Eiendom, uttalte styreleder Gunnar Bøyum til Estate Nyheter at de hadde en god og grundig prosess, ledet an av rekrutteringsselskapet Visindi. Det var veldig stor interesse blant søkere, og de hadde intervjuer med mange aktuelle kandidater. Til slutt sto de igjen med et felt hvor Vinje ble valgt.

– Hun har en analytisk angrepsvinkel og god erfaring fra eiendomsbransjen. Vi er veldig fornøyd med valget. Hun representerer en generasjon med ledere som forstår verdikjeden, men de forstår også verden rundt.

– Verden er litt mer utfordrende enn den var for ett og to år siden, og da har det vært viktig å bruke god tid på å finne den riktige lederen. Matilda har fokusert på muligheter basert på analyse. Hun er hel ved, og opptatt av både håndverk og integritet. Dessuten har hun også track record på at hun leverer det hun sier hun skal levere, uttalte Bøyum.

Ett av Oslos største kontorbygg

Historien til Schage Eiendom går helt tilbake til 1936, da Harald A. Møller startet Strømmen Auto sammen med K. Kolberg og J. de Caspari. Strømmen Auto ble eneforhandlere av de amerikanske bilene Dodge og De Soto. I 1948 fikk Harald A. Møller, tidligere Strømmen Auto, agenturet på Volkswagen i Norge.

I 1995 ble forløperen til Schage Eiendom etablert. Møller Bil Eiendom var et eiendomsselskap som skulle forvalte og utvikle den betydelige eiendomsmassen som etter hvert var akkumulert i MøllerGruppen. Det som i dag er Schage Eiendom, springer direkte ut av dette selskapet etter at eierskapet av MøllerGruppen ble delt mellom familiegrenene Schage og Møller.

Drammensveien 145-147, som vi sitter i nå, ble anskaffet i 1956 hvor det ble etablert verksted og delelager for bilvirksomheten til selskapet. Delelageret og den delen av tomten ble i 1995 erstattet med kombinasjonsbygget Skøyen Atrium for bilforretning og kontor. Det opprinnelige verkstedet på den andre delen av tomten var i bruk helt frem til 2015. Da flyttet verkstedet og bilforretningen ut, og verkstedtomten ble utviklet med et moderne kontorbygg som ble fullintegrert med tidligere byggetrinn Eiendommen har vært, og er fremdeles, en viktig kontantstrømeiendom, som har bidratt til gjennomføringsevne i andre eiendomsprosjekter i regi av selskapet. I dag har Skøyen Atrium et areal på hele 62.000 kvadratmeter, og er dermed ett av Oslos største kontorbygg.

Videreutviklet Stortorvet 7

I porteføljen inngår også Stortorvet 7, som altså er grunnen til at Vinje har litt dårlig tid når vi møter henne. Som et ledd i en langsiktig strategi for å styrke tilstedeværelsen i Oslo sentrum, kjøpte Schage eiendommen fra DNB Næringseiendom for snaut 1 milliard kroner i 2012. Kjøpet inkluderte store deler av kvartalet mellom Stortorvet, Grensen, Nedre Slottsgate og Karl Johans gate.

Siden kjøpet i 2012 har Schage Eiendom jobbet med videreutviklingen av Stortorvet 7, som opprinnelig var hovedkontoret til Kreditkassen. Nå er eiendommen ferdig utviklet med butikker i de to nederste etasjene og kontorer i etasjene over med EY og IWG Spaces som leietakere.

I fjor høst opplyste Schage Eiendom at det var aktuelt å selge den 32.700 kvadratmeter store eiendommen.

– Det har vært veldig god interesse, og det kan hende det kommer en pressemelding om dette før din artikkel er ferdig, smiler Vinje.

– Møtet du var på i formiddag og møtet du skal på etterpå – er noen av disse knyttet til denne prosessen?

– For tiden er nesten alle mine møter knyttet til Stortorvet 7, svarer hun. 

Transformasjonsreise

Vinje begynte i Schage Eiendom i september i fjor, og hun forteller at de nå er på en liten transformasjonsreise.

– Vi solgte eierandelen vår på 24 prosent i Scala Eiendom i tillegg til Rortunet kjøpesenter. Parallelt har vi jobbet med salget av Stortorvet 7. Vi trenger å ta ned risikoen i selskapet, og samtidig være rigget for videre utvikling, sier hun.

Interessen for eiendom har kommet fordi jeg har jobbet med det. Det er en spennende bransje med mange ulike fagområder, samtidig somviermedpåå skape varige verdier.

Matilda Vinje

Etter de nevnte salgene består porteføljen til Schage Eiendom nå av Skøyen Atrium samt en 23 prosent eierandel i Norway’s best, som i over 20 år jobbet med å utvikle Flåmsbana og Nærøyfjorden til å bli et av Norges største turistreisemål. I dag har selskapet aktivitet i Flåm, Aurland, Myrkdalen, Geiranger, Lysefjorden, Hjørundfjorden, Hardanger, Lofoten og Narvik.

I tillegg kommer Nordre Jarlsberg Brygge i Sande i Vestfold, hvor Schage Eiendom har bygget over 500 boliger, og har ytterligere 700 enheter som skal oppføres. Dette er et prosjekt der alle beboere kan få sin egen båtplass, og har muligheten for å ta seg en morgendukkert før dagen starter.

– Er bolig et segment dere tenker å satse mer på?

– Bolig er fremdeles aktuelt, men vi har også sterk kompetanse på utvikling og forvaltning av kontoreiendom i Oslo. Det vil nok være et hovedsatsingsområde for oss, svarer hun.

– Hva tenker du om kontormarkedet i Oslo fremover?

– Fra mitt perspektiv ser det robust ut. Oslofolk trives på kontoret, og det har ikke blitt noen sterk hjemmekontortrend etter pandemien. I tillegg er gårdeiere og leietakere flinke til å utvikle attraktive kontorbygg der folk liker å være. Lav utbygging siste par år gir også en svekket tilbudsside.

Litt mer tid til refleksjon

Morgenen etter intervjuet kommer meldingen fra Schage Eiendom: Selskapet har solgt Stortorvet 7 til KLP Eiendom for 2,5 milliarder kroner. Av meldingen fremgår det at selskapet har opplevd en fantastisk interesse for eiendommen, og mottok et stort antall bud etter at Colliers startet prosessen i november.

– Vi valgte til slutt KLP, noe vi er veldig glade for. Langsiktighet har alltid vært en viktig forutsetning for oss, og eiendommen fortjener solide og ansvarlige eiere slik som KLP, uttaler Vinje i meldingen.

Vi ringer henne, og spør om den hektiske starten med tre betydelige transaksjoner som totalt beløper seg til flere milliarder.

– Ja, det har vært en hektisk start, og jeg opplever at jeg har levert på mitt oppdrag i fase én, og rigget selskapet for en ny fase. Nå har vi frigjort mye kapital, og vi ønsker jo å sysselsette den.

– Det blir kanskje ikke like hektisk fremover?

– Det skal nok godt gjøres å matche tempoet de siste halvåret, men jeg kommer ikke til å legge bena på bordet av den grunn. Det blir nok arbeidsomt fremover også, men litt mer tid til refleksjon og mer fokus på fremtiden.

Powered by Labrador CMS