Aktuelt:

JUSTERINGSAVTALER TILBAKE I TID: - En rekke utbyggere kan vente seg en hyggelig og solid utbetaling fra kommunen, sier EY´s MVA-spesialister.

Oslo kommune vedtar nye retningslinjer for MVA-avtaler. – En klar forbedring, mener MVA-eksperter

Oslo kommune v/bystyret vedtok onsdag nye retningslinjer om bruk og vilkår for avtaler om overføring av MVA justeringsrett og -plikt for infrastrukturtiltak fra private utbyggere til kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Oslo kommunes vedtak åpner opp for at utbyggere nå kan inngå avtaler der de får 70 prosent av MVA-beløpet, mens kommunen vil få 30 prosent.

ADVOKAT: Agnete Haugerud.

- Selv om mange utbyggere nok har håpet på bedre vilkår, representerer dette en klar forbedring i forhold til tidligere praksis der utbygger ikke har fått noen del av MVA-beløpene, sier MVA-spesialistene og advokatene Agnete Haugerud, Axel Naustdal Cooper og Marit Hagen Zaitsev i EY.

I mange år har private utbyggere i Oslo blitt pålagt å dekke kostnader ved oppføring av infrastrukturanlegg som skal overføres til kommunen, og har i denne forbindelse pådratt seg MVA.

ADVOKAT: Axel Naustdal Cooper.

- Kommunen har tidligere lagt opp til å overta justeringsrett fra utbyggere og beholde hele MVA-beløpet selv. Samtidig har kommunen nektet å overta justeringsplikt, med den konsekvens at utbyggere som har fradragsført MVA ved oppføring av infrastruktur i forbindelse med næringseiendomsprosjekter har fått plikt til å tilbakebetale beløpet til staten når infrastrukturtiltakene ble overdratt til kommunen, sier Naustdal Cooper.

- Nå er det heldigvis skjedd en positiv endring, skyter Hagen Zaitsev inn.

- I kulissene har det pågått en politisk prosess for å endre kommunens retningslinjer i mange år. I desember i fjor la byrådet frem en innstilling som foreslo at kommunen skulle inngå avtaler om både overtakelse av justeringsplikt og justeringsrett med utbyggerne, og fordele MVA-beløpet med kun 30 prosent av MVA-beløpet til utbygger, mens kommunen selv skulle få 70 prosent. Dette forslaget var lite populært blant aktører i eiendomsbransjen.

ADVOKAT: Marit Hagen Zaitsev.

Byrådets innstilling ble tatt opp til vurdering av finansutvalget i kommunen forrige uke, og i deres innstilling til bystyret ble fordelingsbrøken «snudd». I dagens møte i bystyret ble innstillingen fra finansutvalget vedtatt, og de nye retningslinjene for Oslo kommune er dermed å inngå justeringsavtaler med utbyggere der kommunen tar 30 prosent av MVA-beløpet, mens utbyggeren får 70 prosent.

- Utbyggere som i tiden fremover skal oppføre og overdra kommunal infrastruktur kan nå forvente at kommunen v/byrådet inngår avtaler både om overdragelse av justeringsrett for MVA som utbygger ikke har fradragsrett for og justeringsplikt for MVA som utbygger har fradragsrett for. Der MVA tidligere har blitt en endelig kostnad kan nå utbygger redusere denne belastningen med 70 prosent, sier Naustdal Cooper.

- Vedtaket er imidlertid ikke begrenset til fremtidige tiltak, bedyrer Haugerud.

- Mange utbyggere har i tidligere år opparbeidet og overdratt kommunale infrastrukturtiltak til Oslo kommune. For disse utbyggerne kan det bli aktuelt å inngå avtaler i ettertid med kommunen om overdragelse av justeringsrett på de vilkår som legges til grunn i det nye vedtaket.

For tiltak som er omfattet av utbyggingsavtaler, og hvor avtalen ikke inneholder bestemmelse om at Oslo kommune skal overta justeringsrett for MVA, tilbyr Oslo kommune justeringsavtaler tilbake i tid for utbyggingsavtaler vedtatt av bystyret fra og med 12.11.2014.

- Hvorvidt det ligger noen begrensninger i hvilken type utbyggingsavtaler som omfattes kan fremstå som noe uklart i selve vedtaket, men EY finner det naturlig å forstå vedtaket slik at alle utbyggere som har inngått utbyggingsavtale med kommunen i tidsperioden 12.11.2014 og frem til dags dato kan kreve å få inngått avtale om overdragelse av justeringsrett med utbetaling av 70 prosent av MVA-beløpet, sier MVA hos EY.

For tiltak som ikke er omfattet av utbyggingsavtaler, tilbyr Oslo kommune imidlertid kun justeringsavtaler tilbake i tid for tiltak som er ferdigstilt i løpet av de siste tre år regnet tilbake fra det tidspunkt vedtak foreligger i denne saken, det vil si fra dags dato.

- Det er ikke usannsynlig at en slik tidsmessig begrensning kan bli gjenstand for nærmere diskusjon i tiden fremover, all den tid det ikke er noe i MVA-regelverket som tilsier at noen tidsbegrensning må oppstilles, sier Haugerud.

- Utbyggere som tidligere har overdratt infrastrukturtiltak til Oslo kommune bør nå uansett sette i gang en prosess med å skaffe til veie dokumentasjon for infrastrukturtiltakene og gå i dialog med kommunen for å inngå justeringsavtaler. For mange anlegg vil trolig store deler av MVA-justeringsperioden på ti år nå være «opptjent», slik at en rekke utbyggere kan vente seg en hyggelig og solid utbetaling fra kommunen, oppsummerer EY-advokatene.

Powered by Labrador CMS