Aktuelt:

VEDVARENDE FORFALL: Byantikvaren har vært tilskuer til et vedvarende forfall, nye rapporter som har bekreftet dette og manglende vedlikehold.

Oslo kommune lot vernet villa forfalle – Byantikvaren fraråder sterkt riving

«Byantikvaren vil påpeke at forfallet har pågått over lang tid, og at Oslo kommune som eier (Omsorgsbygg / Oslobygg) ikke har satt inn tilstrekkelig med tiltak for å stoppe forfallet.»

Publisert Sist oppdatert

I januar skrev Estate Nyheter at Oslobygg KF, etter 14 år med forfall, plutselig har fått hastverk med å håndtere Villa Sorgenfri. Kommunen kjøpte eiendommen ved Sophies Minde ved Carl Berners plass i 2007. Den sentralt beliggende eiendommen skulle dekke et stort behov for nye barnehager. Allerede da var det tidligere herskapshuset, internatskolen og barnehagen i dårlig stand.

I desember i fjor sendte Oslobygg ut en pressemelding om at de ønsker å rive bygget fordi en nylig befaring viste at tilstanden viste seg å være ytterligere forverret. Den 12. januar i år sendte Enerhaugen Arkitektkontor – på vegne av Oslobygg – søknad om å få rive Villa Sorgenfri.

Nå har Byantikvaren sendt en brev til Plan- og bygningsetaten (PBE), der de sterkt fraråder at etaten gir rivingstillatelse for den bevaringsregulerte bygningen.

– Byantikvaren har siden oppføringen av Villa Sorgenfri på Gul liste i 1986 vært opptatt av at den skal bevares. Vi har vært på befaringer og uttalt oss en rekke ganger, både før og etter Oslo kommune overtok som eier. Omsorgsbygg overtok i 2008, 10 år etter at det forelå en rapport om kritisk dårlig tilstand. Vi har vært tilskuere til et vedvarende forfall, nye rapporter som har bekreftet dette og manglende vedlikehold, heter det i brevet til PBE.

Det har heller ikke vært gjennomført tiltak for å stabilisere situasjonen de siste 14 årene. Byantikvaren påpeker at forfallet har pågått over lang tid, og at Oslo kommune som eier (Omsorgsbygg / Oslobygg) ikke har satt inn tilstrekkelig med tiltak for å stoppe forfallet.

– Vi tar allikevel siste dokumentasjon og en uomtvistelig dårlig tilstand til etterretning. Det synes nå klart at bygningen må delvis rives og / eller helt eller delvis demonteres. På bakgrunn av de høye bevaringsverdiene, og de betydelige miljøkvalitetene den gamle løkkebygningen kan gi, bør det etter vårt syn likevel stilles klare og tydelige krav til en prosess med gjenoppbygging på kulturminnets premisser.

Dette er etter Byantikvarens vurdering ikke mulig, eller i det minste lite realistisk, dersom det gis rivetillatelse og reguleringsplanens bestemmelse om gjenoppbygging med «samme dimensjoner og høyde» legges til grunn.

Byantikvaren er innstilt på å akseptere betydelige dispensasjoner fra reguleringsplanen, men en «hovedombygging» eller «totalrehabilitering» i stedet for riving gir helt andre muligheter for å kunne stille krav til bl.a. gjenbruk av materialer, ny materialbruk, konstruksjon og fasadeuttrykk.

– Subsidiært, dersom PBE ikke ser en slik løsning som mulig, ber vi om at det ikke gis rivetillatelse før det foreligger et detaljert utarbeidet gjenoppbyggingsprosjekt som Byantikvaren kan ta stilling til, fremgår det av brevet.

Powered by Labrador CMS