SKUFFET: Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Om forslaget til statsbudsjett: - Å eie egen bolig blir en stadig fjernere drøm for unge

I stedet for å smøre begrensede avgiftslettelser og skattelettelser tynt ut over mange, bør statsbudsjettet brukes målrettet til å gjøre boligmarkedet mer tilgjengelig for alle, mener Norges Eiendomsmeglerforbund.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen la mandag morgen frem statsbudsjettet for 2025, og det tok ikke lang tid før representanter for eiendomsaktørene viste sin misnøye over forslagene. Eiendom Norge anklager regjeringen og Finansdepartementet for ikke å forstå hva som foregår i byggenæringen (se egen sak).

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er heller ikke videre imponert.

- En stor skuffelse

- Forslaget til statsbudsjett for 2025 er en stor skuffelse for de mange unge som opplever at muligheten for å eie egen bolig blir en stadig fjernere drøm, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.

Han viser til at resultatet etter tre år med regjeringens politikk er at færre har muligheten til å eie egen bolig, flere er avhengig av foreldrehjelp i form av forskudd på arv eller gave for å kunne kjøpe egen bolig og boligbyggingen er på et historisk lavt nivå

- På samme tid har tilbudet av leieboliger falt, spesielt i Oslo hvor både privateide leieboliger (sekundærbolig) og selskapseide leieboliger har falt kraftig de senere år. Vi frykter at vi står foran en lang periode med store utfordringer i både boligmarkedet og leiemarkedet.

- Samtidig forteller regjeringen at det går godt med norsk økonomi. Det er en fortelling som mange ikke kjenner seg igjen i, spesielt unge i pressområdene som må betjene høy husleie og sliter med å spare opp den egenkapitalen som kreves for å kjøpe egen bolig. Forskjellen mellom de som er innenfor og utenfor boligmarkedet øker i takt med boligprisene. Det blir ikke enklere med en pengepolitikk som gir høye renter over lengre tid enn land vi kan sammenligne oss med, fortsetter Geving. 

NEF-sjefen poengterer at det et prekært behov for en langt mer aktiv boligpolitikk og at statsbudsjettet må brukes til å dempe forskjellene. Det holder ikke å gjenta gamle boligpolitiske løfter fram mot neste stortingsvalg, mener Geving.

- I stedet for å smøre begrensede avgiftslettelser og skattelettelser tynt ut over mange, bør statsbudsjettet brukes målrettet til å gjøre boligmarkedet mer tilgjengelig for alle. Det vil ha større betydning for husholdningenes økonomi og utjevning av forskjeller enn forslagene til små lettelser.

- Boligmarkedet må stimuleres

Geving konkretiserer slik:

- I stedet for å innføre flere byggerestriksjoner, slik regjeringen har foreslått gjennom en rett for kommunene til å kreve blant annet alternative eier- og finansieringsformer i nybygg, bør regjeringen stimulere til økt boligbygging. Regjeringen bør stille krav til kommuner som ansvarlig reguleringsmyndighet, og bruke statsbudsjettet til å belønne presskommuner som oppnår måltall for boligbygging. Dette kan organiseres i byvekstavtaler eller i form av egne belønningsavtaler.

Og:

- I stedet for å bruke betydelige midler på marginale lettelser for mange, bør boligmarkedet stimuleres gjennom statsbudsjettet. Dette kan skje gjennom styrking av BSU-ordningen ved å øke skattefradraget fra 10 til 20 prosent og utvide rammene for sparing. Videre bør det innføres en verdirabatt ved formuesskatt på sekundærbolig for å stimulere til økt boligproduksjon og økt tilbud av leieboliger, slutter Geving.

Powered by Labrador CMS