101 ÅR: Olav Thon ble 101 år. Her fra feiringen av 100-årsdagen i fjor sommer.
Foto: Glen Widing
Olav Thon er død
Eiendomskongen fra Hallingdal har gått bort.
Det melder Olav Thon Gruppen i en pressemelding. «Han grunnla Olav Thon Gruppen og var konsernsjef og styreformann helt frem til 2022. I 2013 opprettet han Olav Thon Stiftelsen og overførte størstedelen av sin formue til stiftelsen, som i dag forvalter eierskapet til konsernet. Savnet etter Olav Thon er stort. Han minnes med stor takknemlighet og glede for alt han har betydd for sine medarbeidere, og for sine kunder og sine nære venner. Varme tanker går til hans kjære kone Sissel og til hans nærmeste familie», skriver selskapets konsernsjef Kjetil Nilsen i meldingen .
Olav Thon ble født i 1923 i Ål i Hallingdal, der han vokste opp på en gård med foreldrene og tre eldre søsken. Opprinnelig sto medisinstudier på planen, men det ble forkastet da andre verdenskrig brøt ut. I tenårene drev han med kjøp og salg av skinn, og startet allerede som 18-åring butikken Volvat Pels på Majorstuen i Oslo. Han kjøpte sin første bygård i Oslo i 1950 – det som i dag er Arkaden kjøpesenteret i Karl Johans gate 5/7.
Siden bygde Thon seg opp til å bli en av landets rikeste mennesker basert på eiendom.
I et intervju med magasinet NæringsEiendom i 1997, sa han dette om sine første tjente kroner da han som sauegjeter rodde turister over Djupvannet på 1930-tallet:
– Det var en mils vei over vannet til der turisthytta lå, og jeg satt i lappebuksa mi og rodde båten tilbake, klar for neste gruppe. Jeg fikk både 50-øringer og kronestykker. Disse tredde jeg på en hyssing, og da høsten kom hadde jeg en lang hyssing. Mye penger for en 8-9-år gammal gutt, vet du.
Mange ville nok kjøpt slikkerier for pengene, men ikke lille Olav.
– Jeg sparte til kaninskinn, som jeg kjøpte. Folk spiste så mye kaniner på 30-tallet. Jeg kjøpte skinnene og solgte dem på Ål. Helt til jeg skjønte at jeg ville få mer for skinnene om jeg dro til Oslo. Jeg hadde en utferdstrang i meg. Men helst ville jeg bli lege, fortalte han.
Krigen satte en stopper for studieplanene, men Olav ville vekk fra gården. Så – med kaninskinn i sekken kom han til Vestbanen, gikk rett opp til Ruseløkkabasarene og solgte hele beholdningen der. 17 år gammel drev han butikken Volvat Pels på Majorstua og gikk på Treider handelskole om kveldene. Neste steg var pelsbutikk i Skippergata 31, men den bygården var ikke til salgs. Det var derimot Karl Johans gate 5-7 ved siden av. Året var 1950, og Olav var 27 år.
Han skrapte sammen 80.000 kroner, lånte halvannen million og kjøpte.
– Jeg trodde nesten jeg var gal. Kort fortalt, fortalte han den gangen.
Og slik begynte eiendomseventyret. I en by der han nærmest var alene om å kjøpe.
– Jeg var så å si den eneste på markedet. Ofte var jeg svært usikker på hva jeg kunne få ut av gårdene. Det hendte jeg sto på kanten av stupet i de årene. Men utsiktene var jo så fristende! Nesten ingen konkurrenter, og så var det moro å utvikle noe ut av billige og slitte bygg. Jeg visste lite om priseksplosjonen som kom. På 1960-tallet kunne jeg kjøpe 10-20 gårder om dagen uten konkurranse, sa han.
Resten er historie som det heter, per 31.12.2022 var han Norges ubestridte eiendomskonge med svært stor margin. Olav Thon Gruppen, som eies av Olav Thon Stiftelsen troner – bare slått av statseide Statsbygg – på toppen av Estate Medias liste over de 250 største eiendomsselskapene, med 3,6 millioner kvadratmeter som genererte 5,75 milliarder kroner i leieinntekter. Børsnoterte Olav Thon Eiendomsselskap inngår i konsernet, inkludert deres 84 kjøpesentre i Norge og 10 i Sverige.