DRAMATISK: - Når tilbudet av leieboliger i hovedstaden faller samtidig i både det private og det profesjonelle leiemarkedet er det dramatisk, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Nye tall: Markant nedgang av både private og profesjonelle leieboliger i Oslo

For landet samlet var sekundærboligandelen nær uendret fra kvartalet før i 2. kvartal 2024, men i Oslo har den markante nedgangen fortsatt, også i 2024.

Publisert Sist oppdatert

Dette viser NEF sekundærboligstatistikk som utgis i samarbeid med Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse.

- I Oslo er det laveste antallet og den laveste andelen sekundærboliger vi har registrert i Oslo, det vil si siden 2013. Nedgangen i Oslo ble lenge motsvart av en oppgang i flere av nabokommunene, men den siste tiden har det vært tegn til nedgang også der, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Presset i leiemarkedet øker i Oslo og Akershus når antallet sekundærboliger fortsetter å falle.

- De viktigste årsakene til nedgangen er at investering i oslomarkedet er svært kapitalkrevende og dermed rente- og skattefølsomt. Mange utleiere tapet mer penger på sekundærboliger enn de har råd til og selger seg derfor ut, fortsetter Geving.

Både proffer og private selger

I en ny delrapport presenterer NEF nå også detaljert statistikk over eierskap i den delen av det norske boligmarkedet som også omfatter institusjonelle eiere, samt der eieren ikke bor i Norge. Dette omfatter blant annet profesjonelle utleieboliger i aksjeselskaper, utleieboliger eid av kommuner, stat, stiftelser og studentboliger.

Statistikken viser at antallet utleieboliger eid av aksjeselskaper i har falt markant i Oslo siden 2023. Dette betyr at det samlede tilbudet av leieboliger i Oslo er enda svakere enn det som tidligere har vært kjent, og NEF frykter at fallet vil fortsette. Dette er en forklaring på det økende presset i leiemarkedet.

- Dette er oppsiktsvekkende og bekrefter anekdotene om at flere profesjonelle boliginvestorer backer ut av Oslo.

- Når tilbudet av leieboliger i hovedstaden faller samtidig i både det private og det profesjonelle leiemarkedet er det dramatisk. Ansvarlige politikere har lenge undervurdert utfordringene i leiemarkedet og har gjort det mindre attraktivt å tilby leieboliger. Nå frykter vi at politikken styrer rett mot en dypere krise i leiemarkedet når en voksende befolkning ikke får tilfredsstilt boligbehovet sitt, sier Geving.

Fra 2023 til 2024 har det vært en klar nedgang i antall boliger i Norge eid av nordmenn og utenlandske statsborgere bosatt i utlandet.

- Nedgangen i boliger eid av personer bosatt i utlandet kommer trolig at flere flytter ut og opplever at det har blitt mindre attraktivt å beholde en bolig for utleie i Norge, sier Carl O. Geving.

Powered by Labrador CMS